Megtiltották a német hatóságok a Google-nak, hogy felhasználják a hallgatózásból nyert adatokat

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.02. 10:06

Eljárást indít a hamburgi adatvédelmi hatóság a Google ellen, miután súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel, hogy a digitális asszisztens-szolgáltatásuk által rögzített beszélgetésekbe belehallgathattak a cég dolgozói.

Megtiltották a német hatóságok a Google-nak, hogy felhasználják a hallgatózásból nyert adatokat

A továbbiakban nem használhatja fel a Google azokat az információkat, amelyeket a digitális asszisztens-szolgáltatásukhoz beszélő felhasználók révén nyert, ezt a hamburgi adatvédelmi hatóság rendelte el csütörtökön – írja a Politico. A hatóság eljárást indít az ügyben,

így a Google-nak három hónapon át tilos lesz felhasználni az asszisztens-szolgáltatás által rögzített hanganyagokat.

Nemrég nagy botrány kerekedett abból, hogy kiderült: a Google munkatársai, illetve szerződéses partnerei belehallgathatnak a digitális asszisztens rögzítette beszélgetésekbe. A helyzetet súlyosbítja, hogy sokszor a Google Asszisztens véletlenül is bekapcsolhat, így privát beszélgetéseket is felvehet. A Google elismerte, hogy munkatársai néha belehallgatnak a beszélgetésekbe, ám indoklásuk szerint ez csak azért történt, hogy fejlesszék a rendszer beszédfelismerő képességét.

A német hatóság kiemelte: a Google gyakorlata nemcsak a felhasználói privát adataira jelent veszélyt, de azokra is, akik kapcsolatba kerülnek velük. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy ez mennyire kompatibilis az unió tavaly életbe lépett, a korábbiaknál sokkal szigorúbb adatvédelmi szabályozásával, a GDPR-ral is, amiről itt írt az Azonnali.

A Google azt nyilatkozta a hamburgi hatóságnak: az eljárás ideje alatt, azaz augusztus elsejétől kezdve három hónapon át az egész unió területén felfüggesztik a hangfelvételekből nyert információk feldolgozását.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek