Európában is hirdetne a brexitről a brit kormány

Szerző: Pintér Bence
2019.08.01. 11:47

Teljes fokozaton, kampányüzemmódban dolgozik a brit kormány azon, hogy felkészítse az országot a megállapodás nélküli kilépésre.

Európában is hirdetne a brexitről a brit kormány

Három hónap, és az Egyesült Királyság elvileg távozik az Európai Unióból, vagy ahogy Boris Johnson, az új miniszterelnök megígérte, biztosan távozik, ha törik, ha szakad – ez azt jelenti, hogy október 31-én akár megállapodás nélkül is kiléptetné az országot Johnson, aki addig nem is tárgyalna a brexitről amíg az EU nem nyitja újra a kilépési megállapodás megtárgyalását, amit az Unió nem akar megtenni.

A brit kormány ezért most gőzerővel készül a megállapodás nélküli kilépésre, amit egyébként már többször is elvetett a brit parlament.

Sajid Javid pénzügyminiszter szerdán este be is jelentette, hogy újabb 2,1 milliárd fontot (nagyjából 752 milliárd forintot) különítenek el a felkészülésre. Ennek felét rögtön megoldandó feladatokra fordítják, másik felét pedig tartalékba helyezik: ehhez a pénzhez nyúlhatnak majd a minisztériumok, illetve a skót, wales-i és északír önkormányzatok.

Az azonnali feladatok között szerepel további határőrök alkalmazása, illetve a gyógyszerellátás biztosítása – tehát gyógyszerek felhalmozása – (erre 434 millió fontot, azaz 155 milliárd forintot költenek),

de elköltenek 138 millió fontot (49 milliárd forintot) információs kampányra is belföldön és külföldön is,

amit augusztusban kezdenek majd meg. Ez nagyjából annyi pénz egyébként, amennyiből egy nagyobb hollywoodi filmet szoktak reklámozni.

Ez azt jelentheti például, hogy minden brit háztartásba küldenek majd egy tájékoztató füzetet, de szerte Európában újsághirdetésekben, célzott netes hirdetésekben fogják tájékoztatni az európai állampolgárokat is a megállapodás nélküli kilépésről. A kampányért Michael Gove miniszter és Dominic Cummings, a brexitkampány agya felel, ő fogja kitalálni a szlogent is.

Az üzenet egyébként valami olyasmi lesz, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni, de minden rendben lesz.

A 2016-os brexitnépszavazás előtt egyébként a magyar kormány, egész pontosan Orbán Viktor is hirdetett az Egyesült Királyságban: a Daily Mail lapjain azt üzente, hogy Magyarország büszke, hogy az Egyesült Királysággal együtt lehet tagja az EU-nak.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek