Archív: Ronald Reagan lemajmozta az afrikai ENSZ-delegáltakat

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.01. 07:32

A két ciklus is lehúzott amerikai konzervatív ikon szerint az afrikaiak már attól is rosszul érzik magukat, ha cipőt kell viselniük.

Archív: Ronald Reagan lemajmozta az afrikai ENSZ-delegáltakat

Bár sokat már nem változtat a két ciklust végig csinált amerikai elnök megítélésén, azért így is elég nagyot megy egy eddig nem hallott telefonbeszélgetés Ronald Reagan és Richard Nixon között. Reagan még kalifornia kormányzójaként hívta fel az akkor elnöki ciklusát töltő Nixont, és azt ecsetelte, mennyire fel van háborodva, amiért az ENSZ afrikai delegáltjai nem az USA véleményének megfelelően szavaztak 1971-ben, és Tajvan helyett Kínát ismerték el tagállamnak. 

„Bekapcsoltam a tévét, hogy lássam, ahogy azok az afrikai majmok... A francba is, hát ezek még mindig kényelmetlenül érzik magukat, ha cipő van rajtuk”

– háborgott Reagan, mire Nixon jól hallhatóan csak nevetett. A történész szerint egy későbbi beszélgetésben Nixon azt újságolta a külügyminiszterének, hogy Reagan kannibáloknak nevezte Tanzánia diplomatáit, és ott is kiemelte, hogy jól láthatóan rosszul érzik magukat cipőben.

A hangfelvételt az Atlantic jelentette meg, a cikk szerzője pedig Tim Naftali, aki korábban a Richard Nixon Elnöki Könyvtár és Múzeum igazgatója volt, és állítása szerint ez a részlet egy 2000-ben már napvilágot látott beszélgetésből van, de az elnök személyiségi jogainak védelmében kivágták belőle a majmozást. Naftali Reagan 2004-es halála után kérvényezte a teljes beszélgetés elérhetővé tételét, ami végül két héttel korábban történt meg.

A történész egyáltalán nem titkolja, hogy a hangfelvételnek szerinte külön aktualitást ad a mai amerikai helyzet: a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump patkányokkal teli, koszos helynek nevezte Baltimore-t, ami a demokrata álláspont szerint már nyíltan rasszista kijelentés az amerikai szélsőjobbal egyébként sem túl rossz viszonyt ápoló elnöktől.

A mai napig konzervatív ikonnak számító Ronald Reagan 1981 és 1989 között volt elnök, ez épp egybe esik a hidegháború legdurvább időszakával. 2004-ben, Alzheimer-kórban halt meg.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek