Miért minden lakást fiatal nőknek akarnak kiadni?

Szerző: Tóth Eszter
2019.07.31. 13:53

​Szinte csak a nem dohányzó, gyermektelen és háziállat nélküli fiatal nőknek van esélye kiadó lakást találni Budapesten, de a piac szereplői szerint ez teljesen rendben van.

Miért minden lakást fiatal nőknek akarnak kiadni?

Az ingatlanárak emelkedése az elmúlt években az albérletek értékének növekedését is magával hozta. Különösen Budapesten nehéz megfizethető kiadó lakást vagy szobát találni, miközben a lakásvásárlás elérhetetlensége miatt egyre inkább kiszélesedik az érintett korosztály. Az új otthonukat keresők helyzetét a tulajdonosi elvárások is nehezítik.

„LÁNY (tehát nem fiú) lakótársat keresünk.”

Legyen szó frissen Budapestre költöző egyetemistáról, vagy veterán lakásbérlőről, senki számára sem ismeretlenek az olyan hirdetések, amiknek már az első sorában szigorú kritériumokat fektetnek le a leendő bérlő személyére vonatkozóan. A tulajdonosok leggyakrabban kort, nemet, munkaerőpiaci és/vagy tanulmányi státuszt, illetve a gyermekeket és háziállatokat érintő korlátozásokat szabnak meg. A preferált csoport megjelölése egyedül az ingatlanirodák hirdetéseire nem jellemző, ami viszont nem jelenti, hogy a tényleges kiválasztás során egyenlő esélyekkel indulnak majd a jelentkezők. A női bérlőket és fiatal dolgozókat vagy egyetemistákat előnyben részesítő ajánlatokból van a legtöbb.

Állat- és gyermekbarát lakásból olyannyira kevés van, hogy ezeknek külön Facebook-csoport is létrejött, de olyan is előfordul, hogy nagybetűvel és felkiáltójelekkel hívja fel magára a figyelmet a toleráns tulajdonos.

A gyermekkel költözők és azok, akik ragaszkodnak házikedvencükhöz, számíthatnak arra is, hogy új otthonukért jóval borsosabb árat kell majd fizetniük.

Sokan viszont ennél is messzebbre mennek. Többszobás bérlemények esetében nem ritka, hogy miközben kifejezetten fiatal albérlőt keres a kiadó, a vendégfogadást korlátozza, vagy egyenesen ellenzi. Van, ahol a jelentkező egyetemistákat még a továbbtanulási terveikről is kifaggatják, de olyan hirdetéstre is volt már példa, aminél a vegán tulajdonos a húsételek készítését tiltotta meg a konyhájában. 

A tulajdonosok indokai nem minden esetben racionálisak

A témáról megkérdeztünk egy ingatlanközvetítőt, aki az Azonnalinak név nélkül nyilatkozva elmondta, a tulajdonosok túlnyomó részben saját maguk hirdetik lakásaikat, százötvenezer forintos havi bérleti díj alatt nem jellemző, hogy valaki ingatlanközvetítőhöz forduljon. Népszerű vélekedés, hogy a lányok rendszeretőbbek, ezért őket a legtöbbször előnyben részesítik. A fiatalok esetében a szülők anyagi stabilitása a biztosíték. Volt példa olyanra is, hogy az a diák kapta meg a kiszemelt lakást, akinek a szülei telefonon szóltak pár jó szót gyerekért, míg a középkorú személyek tekintetében jellemző a bizalmatlanság.

„egy idősebb albérlőnél mindig felmerül a kérdés, hogy miért nincs még saját lakása”.

Bútorozottan kiadó lakások esetében a berendezés értéke, illetve a lakóközösség igényei is gyakran felhozott érvek a válogatás mellett.

A nők rendszeretetéhez hasonló közhely, hogy a gyermekes bérlővel nagyobb kockázatot vállal a tulaj, hiszen a nem fizető szülőket nehezebb kipenderíteni az albérletből. Kevesen tudják, hogy ez a tévhit jogilag nem állja meg a helyét, semmilyen szabály sem tiltja ugyanis a gyermekes családok kilakoltatását. A különbség csak az, hogy ilyenkor a gyámhatóság képviselőjét is kirendelik. Bár a végrehajtási eljárás során a lakás elhagyását visszautasító személyek valóban kérhetnek egyszeri, 6 hónapra szóló haladékot, ennek elbírálásánál nem szempont, hogy kiskorú is él-e velük az ingatlanban. 

De mit gondolnak erről a bérlők?

A Facebook jelenlegi legnagyobb budapesti albérletkereső csoportjában az utolsóként feltöltött 10 hirdetésből 7 tartalmazott diszkriminatív megkötést. A csoportban az Azonnali által feltett kérdésre adott válaszokból viszont egyöntetűen az derül ki, hogy az érintett albérletkeresők szerint ezzel a világon semmi probléma sincs.

Általános nézet, hogy a magánhirdetések tekintetében a szabad piac farkastörvényei az irányadók.

A legtöbben azt vallják, hogy mindenki maga dönti el, kit enged be a tulajdonába.

Mi számít diszkriminációnak?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy tavalyi határozatában a diszkrimináció tilalmába ütközőnek találta, ha valaki hirdetésében vagy az ingatlanközvetítővel szemben előre leszögezte, hogy roma származású bérlőnek nem akarja kiadni a lakását. Ugyanígy kifogásolható a nemen, anyaságon, apaságon és a családi állapoton alapuló szelektálás.

A vagyoni helyzetre és egyéb faktorokra vonatkozó megkülönböztetés viszont nem feltétlenül ütközik jogszabályba. Hiszen például a kereset releváns tényező, mivel a bérlő rendszeres díjfizetésre van kötelezve. Ugyanilyen alapon, a dohányosokkal vagy az állattal költözőkkel szembeni megkötések sem automatikusan jogellenesek, hiszen elfogadható indok lehet, hogy a dohányzás és az állattartás az ingatlan és a benne lévő ingóságok állapotát az átlagosnál jobban rontja.

Gyakorlatilag viszont bár a piacon jelenlévő hátrányos megkülönböztetést észlelni nem túl nehéz, bizonyítani annál problémásabb lehet. Ezt a hirdető már annyival is ki tudja küszöbölni, ha egyszerűen nem indokolja meg a döntését bérlőválasztáskor, vagy elutasításkor más okokra hivatkozik.

Kérdés, hogy a pár éven belül jósolt ingatlanpiaci visszaesés, aminek az előjelei ingatlanközvetítő forrásunk szerint már most is észlelhetőek, befolyásolja-e majd a bérlőválasztási preferenciákat. De amíg a közvélekedés nem változik, nagy valószínűséggel amúgy sem fogunk túl sok ilyen perről hallani. 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek