Egyre erősödik a portugál állatvédő párt

Szerző: Pintér Bence
2019.07.31. 07:50

Októberben választanak a portugálok, a negyedik legnagyobb erőt már az állatvédők adják.

Egyre erősödik a portugál állatvédő párt

Bár a spanyol állatvédő vegán párt végül nem jutott be az Európai Parlamentbe (1,3 százalékot szereztek), egy országgal arrébb viszont egyre jobban áll az állatvédő zöldpárt, a PAN (Emberek, Állatok, Természet) szénája:

az állatvédő pártot jelenleg 7,9 százalékra mérik Portugáliában, amivel ők a negyedik legnagyobb erő.

A párt az EP-választáson 5,1 százalékot szerzett, ezzel egy képviselőt tudott küldeni az EP-be, aki a Zöldek frakcióját erősíti. A választást követő elemzések szerint a párt főleg a nagyvárosokban, a fiatalok és az egyetemet végzettek körében népszerű, de a növekedésük országos tendencia: májusban a 308 választókötzetből 272-ben teljesítettek jobban, mint 2014-ben.

A PAN a parlamentben jelenleg egy képviselővel rendelkezik, de aktív: a kutyafuttató versenyek általuk javasolt betiltását a parlament júliusban szavazta le, de felszólaltak mostanában a kutyabarát strandokért és azért is, hogy lehessen etetni a kóbor állatokat. A párt parlamenti képviselője és vezetője, André Silva arra is javaslatot tett, hogy állítsanak fel csak korrupciós ügyekkel foglalkozó bíróságokat.

Portugáliában október hatodikán tartanak parlamenti választásokat. Az országot jelenleg a Szocialista Párt kisebbségi kormánya irányítja, amit a Baloldali Blokk, a Portugál Kommunista Párt és a Zöldek támogatnak. A 2015-ös választást egyébként a neve ellenére konzervatív-liberális Szociáldemokrata Párt és a kereszténydemokrata CDS-PP szövetsége nyerte, de nem tudtak önállóan kormányt alakítani.

A kormányzó szocialistákat most a legutóbbi felmérés 35,5, a tehát jobboldali szociáldemokratákat 20,3, a Baloldali Blokkot 14,7, a kommunisták és a Zöldek szövetségét 5,6, a kereszténydemokratákat 3,3 százalékra méri. Ezzel az eredménnyel még mindig nem tudnának önállóan kormányozni a szocialisták, viszont várhatóan csak egy másik párt támogatására lenne szükségük a kormányzáshoz.

FOTÓ: PAN / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek