A cseh miniszterelnök mégis beállna az uniós klímacél mögé

Szerző: Pintér Bence
2019.07.31. 10:11

Ursula von der Leyennel találkozott Andrej Babiš, és megváltozott a véleménye a klímasemlegességről.

A cseh miniszterelnök mégis beállna az uniós klímacél mögé

Június közepén nem sikerült elérni, hogy az EU közös klímacélként fogalmazza meg az Európai Bizottság által kitűzött célt, a 2050-re elérendő klímasemlegességet, ugyanis Lengyelország, Csehország, Magyarország és Észtország blokkolta a témát.

Úgy tűnik azonban, hogy Andrej Babiš, Csehország miniszterelnöke meggondolta magát a témában, miután találkozott Ursula von der Leyennel,

az Európai Bizottság megválasztott elnökével.

A Radio Praha összefoglalója szerint Babiš Brüsszelben beszélt von der Leyennel, utána pedig azt nyilatkozta, hogy bár nagyon drága dolog lesz, Prága is elkötelezi magát a klímacél mellett. Babiš szerint a cél elérése milliárdos befeketetést jelent (koronában), de vannak ötletei, hogyan kéne ezt a pénzt jól elkölteni.

A fordulat azért meglepő, mert a cseh miniszterelnök a júniusi EU-csúcson még teljes nonszensznek nevezte a klímasemlegességet: azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy ez megvalósuljon 2050-re, és ennél reálisabb, 2030-ig megoldható célokat kéne kitűznie az EU-nak. Azt is hozzátette, hogy nem érti, miért kéne 31 évvel korábban határozni arról, hogy mi legyen 2050-ben. Később egy júliusi munkaebéden arról beszélt, hogy egyébként szimpatizálnak az EU céljaival, de nem akarják veszélybe sodorni a cseh gazdaságot.

Egy beszélgetésnél többre lesz szükség Lengyelország kapcsán, ahol ősszel egyrészt választásokat tartanak, másrészt ez a zsarolási pozíció kifejezetten jól fog jönni az országnak (nyilván Magyarországnak is) az EU-s büdzsé őszi tárgyalásán. Ursula von der Leyen egyébként a héten Orbán Viktorral is találkozik, tehát akár vele is beszélgethet a klímacélról.

Szerinted meg tudja győzni? Szavazz!

FOTÓ: Andrej Babiš / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek