Törvényben szabályoznák a közösségimédia-függőséget az Egyesült Államokban

Szerző: Illés Gergő
2019.07.30. 20:10

A techcégeknek megtiltanák az addiktív felhasználói felületek, és manipulatív gombok használatát az alkalmazásaikban. Szerinted itthon is szükség lenne ilyen törvényre? Szavazz!

Törvényben szabályoznák a közösségimédia-függőséget az Egyesült Államokban

Végtelenbe nyúló YouTube-ozás, vagy éppen órákig tartó Facebook-görgetés a telefonunkon: sokunknak ismerős lehet a helyzet, mikor a telefonunk, vagy a számítógépünk „elrabolja” a figyelmünket egy pár, fontosabb teendő elől, és hamar azon kapjuk magunkat, hogy órák óta a képernyők előtt ragadunk.

A meglehetősen újkeletű problémáért nem csak magunkat érdemes hibáztatni:

a techcégek oldalaik és alkalmazásaik felületeit direkt úgy készítik el, hogy az minél vonzóbb legyen a felhasználók számára, és arra késztesse őket, hogy töltsenek minél több időt az adott app-ban, vagy weblapon.

Ezt, a közösségi oldalak feltűnésével komoly gonddá váló kérdést oldanák meg egy nagyszabású törvénycsomaggal az Egyesült Államokban a The Verge cikke szerint: Josh Hawley minnesotai republikánus szenátor ugyanis egy olyan törvénycsomagon kezdett el dolgozni, mely épp a közösségimédia-szolgáltatóktól követelné meg a kevésbé addiktív felhasználói felületek alkalmazását.

A SMART (Social Media Addiction Reduction Technology Act – szabad fordításban: Közösségimédia-függőséget csökkentő technológiai törvény) elfogadása esetén betiltaná azon funkciókat a közösségi oldalakon, amelyek a maradásra késztetik a felhasználót: így többek között a Snapchat-alkalmazás Snapstreak névre hallgató funkcióját, valamint a YouTube automatikus videólejátszásait is.

Hawley a törvény szükségességét azzal indokolta, hogy

a nagy techcégek „üzleti modellként használják a függőséget”, és az „innovációt” jobb termékek fejlesztése helyett arra használják, hogy „pszichológiai trükkökkel még több figyelmet generáljanak”,

nehezebbé téve, hogy otthagyjuk az adott szolgáltatást.

A törvénycsomag másik része szerint megtiltanák az egyes cégeknek, hogy rikítóbb színekkel valami elfogadására rávegyék, vagy éppen szürkébb árnyalatokkal eltántorítsák attól őket. Például egy adatvédelmi szabályzat, vagy bármilyen más, képernyőn felvillanó értesítés elfogadását nem lehetne egy szimpátiát keltő, nagyobb, zöld gombbal jelölni, ahogyan az elutasítás opciója sem szerepelhetne kisebb betűméretben, vagy épp más árnyalattal: a törvény szerint az ilyen kis dobozoknak ugyanolyan betűtípussal, betűmérettel és színnel kell majd szerepelniük.

Egyes mobilos operációs rendszerek egyébként már segítenek szemmel tartani, hogy mennyi időt is gúvadunk a telefonunk képernyői előtt: mind az Apple által jegyzett iOS, mind a Google-féle Android operációs rendszerek legújabb verzióiban megtalálható a funkció.

BORÍTÓKÉP: Book Catalog / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek