Miért nem büszkélkedik a DK azzal, hogy politikusuk is találkozott a kínai külügyminiszterrel? Megkérdeztük Oláh Lajost!

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.30. 13:47

Bár a DK nem verte nagydobra, de politikusuk, Oláh Lajos is találkozott a nemrég Magyarországon járt kínai külügyminiszterrel. Oláh Lajost nemcsak arról kérdezte az Azonnali, kínos-e pártjának az ő jó viszonya az országhoz, de arról is, mit gondol a Budapest-Belgrád vasút megépítéséről.

Miért nem büszkélkedik a DK azzal, hogy politikusuk is találkozott a kínai külügyminiszterrel? Megkérdeztük Oláh Lajost!

Pár hete Magyarországon járt Kína külügyminisztere, Vang Ji, aki nemcsak Szijjártó Péterrel, magyar kollégájával egyeztetett, de Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Az eseménynek apropót adott az is, hogy a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulóját. Ám mint az Azonnali megtudta, nemcsak kormányzati politikusok találkozhattak a közel 1,4 milliárd fős ország külügyminiszterével, hanem egy ellenzéki országgyűlési képviselő is: a DK-s Oláh Lajos.

Ugyan a jelenleg legerősebb ellenzéki párt akár örülhetne is annak, hogy egyik politikusuk magas szintű kínai kapcsolatokkal rendelkezik, egyetlen közleményt sem adtak ki a találkozóról.

ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK VANG JI KÍNAI KÜLÜGYMINISZTERREL JÚLIUS 12-ÉN / FORRÁS: SZECSŐDI BALÁZS / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA

A DK hallgatása annak fényében nem meglepő, hogy több alkalommal kritikus volt az Orbán-kormány Kína-politikájával. Két éve például „A büszke és erős Magyarország térden csúszik Kína előtt” címmel adtak ki közleményt, amelyben kritizálták a tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat, amit „kizárólag Kína érdekének” neveztek, amiből „Magyarország egyetlen fillérnyi hasznot nem lát.” Más alkalommal kérdőre vonták a kormányt: miért a magyarok fizetik Kína vasútját? „Nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz csak orosz érdekeket szolgálna, hiszen az Orbán-kormány Kína érdekeit is maximálisan kiszolgálja a magyarok pénzéből.

A Demokratikus Koalíció szerint egyetlen forint közpénzt sem szabad a Budapest-Belgrád vasútvonalra költeni; ha Kínának vasút kell, akkor fizessen Kína!” – írták.

Hogy hogyan látja a kérdést Oláh Lajos, miről beszélgetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel, és szerinte kínos-e a DK-nak, hogy ő jóban van Kínával, arról az Azonnali megkérdezte a politikust.

Főként a magánéletéhez kapcsolódó témákról beszélt a kínai külügyminiszterrel

Nagyon általános történetekről volt szó, mikor beszéltünk a kínai külügyminszterrel, nem voltak konkrét napirendi pontok – mesélte az Azonnalinak Oláh Lajos, aki a Nagy Fal Magyar- Kínai Barátság Egyesület elnöke is. Oláh Lajos elmondta: az ő „nünükéje” a magyarországi kínai nyelvtanítás, így az egyébként rövid beszélgetés nagy része a magyar-kínai kéttanítási nyelvű iskolával volt kapcsolatos.

Hogy miért van, hogy a DK egy közleményt sem ad ki, mikor a politikusuk ilyen magas rangú személlyel találkozik, arra úgy válaszolt: gyakorlatilag olyan témákban tárgyaltak, amelyek nagyjából az ő magánéletéhez kapcsolódnak leginkább, például a lánya egy magyar-kínai kéttanítási nyelvű iskolába jár. „A fókuszomban az van, hogy ez az iskola a lehető legjobb minőségben működjön.”

Elmondta, például neki köszönhetően lett lehetőség arra, hogy magyar nyelvű diákcsoportok tudjanak elmenni Kínába, de szeretné elérni, hogy akik elvégzik ezt kéttannyelvű iskolát, mehessenek kínai ösztöndíjra. „Leginkább olyan kérdésekben megyek előre, amelyek kevésbé vannak a politika fősodrában.”

Hogy kínos-e a pártnak, hogy ő ilyen kapcsolatokat ápol, mikor a DK többször kritizálta a kormány Kína-politikáját, arra azt válaszolta: nem tudja megmondani.

„A párt tudja, hogy én intenzíven foglalkozom Kínával, én a kínai teakultúra egyik nagy rajongója vagyok, és még tudnék hasonlókat említeni.”

Budapest-Belgrád vasút? Abba ellenzéki politikusnak nincs beleszólása

Oláh Lajos egyébként 15 éve foglalkozik Kínával, intenzívebben azóta, hogy a lánya az említett iskolába kezdett járni. Hogy a párt támogatja-e ebben, arra azt mondta: „Nem foglalkozom a párttal, és a párt sem foglalkozik azzal, hogy Oláh Lajos lánya magyar-kínai kéttanítási nyelvű iskolába jár, és egyébként próbálja intézni, hogy a diákok kimehessenek Kínába tíz napra egy kulturális táborba. Nem foglalkozik ezzel a DK.”

Kiderült az is, a politikus a Budapest-Belgrád vasút megépítésével sem foglalkozik. Azt mondta a projektről:

„Ez egy két kormány közötti legmagasabb szintű döntés kérdése, ebbe egy ellenzéki politikusnak beleszólása nincs. A pártom ezzel kapcsolatosan világosan elmondta a véleményét.”

És hogy a magyar kormány keresi-e Oláh Lajost, ha Kínáról van szó? A politikus erre azt mondta:

leginkább a kínaiak értik azt, hogy mit jelent, hogy ő ismeri Kínát.

NYITÓKÉP: Oláh Lajos / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek