+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 29. hétfő, 19:10
Hiába bukott bele az ibizia videóba, az FPÖ szavazói nem engedik el. Kurzot viszont annyira nem bírják, hogy inkább a szocdemek felé közelítenék pártjukat.

Heinz-Christian Strache idén májusban belebukott az ibiziai videóba. Mint kiderült akkor: egy 2017-es felvételen egy álorosz áloligarchának hadovál az osztrák sajtó befolyásolásáról, és már – noha akkor még ellenzéki politikus volt – állami megrendeléseket osztogat.

 

Heinz-Christian Strache a videó megjelenése után azonnal lemondott az alkancellárságról és a Szabadságpárt (FPÖ) elnöki posztjáról. Mivel Sebastian Kurz néppárti (ÖVP-s) kancellárnak ez nem volt elég, végül az egész FPÖ kivonult a kormányból, ami a koalíció végéhez, Kurz parlamenti bukásához vezetett.

 

Heinz-Christian Strache nem maradt azonban túl sokáig a háttérben: már az európai parlamenti választásokon annyi preferenciaszavazatot gyűjtött össze, hogy elvileg – hiába szerepelt az FPÖ listájának hátulján – brüsszeli mandátumot nyerhetett volna. (Ausztriában a választópolgárok az egyes pártlistákon belül preferenciaszavazatokat is leadhatnak, amivel a pártok által összeállított sorrendet megváltoztathatják.)

 

Mivel Strache ilyen gyors visszatérte még saját pártjának is kínos volt, a volt pártelnök nem élt az EP-mandátum lehetőségével. Cserébe viszont elérte:

 

felesége, Philippa Strache az őszi előrehozott választásokon befutó helyet kaphat mint állatjogi szóvivő az FPÖ bécsi listáján.

 

Ezzel a Strache-család magánélete is rendeződött, mert Philippa először, amikor kiderült, hogy férje egy orosz oligarchának hitt bosnyák egyetemistával töltött el egy hosszú hétvégét (a videó tanúsága szerint) Ibizán, ki is költözött tőle. De végül a kiharcolt várható parlamenti mandátum vélhetően megenyhítette a szívét.

 

A bécsi parlament tehát szeptember után se marad egy Strache nélkül. De hogy HC-vel mi lesz, azt nem tudni.

 

HC STRACHE ÉS PHILIPPA STRACHE IDEI NYARALÁSUKKOR. CSAK AZÉRT IS IBIZÁN.

 

Gyere vissza, Heinz-Christian!

 

A balliberális Der Standard napilap megbízásából most felmérés készült arról, hogy várják-e az osztrákok vissza HC Strachét. Az összes megkérdezett kiugró többsége, több, mint hetven százalék mondta azt: jól van az, ha Strache jövőre se tölt be semmilyen politikai funkciót.

 

Saját pártjának szavazói azonban nem lettek hűtlenek:

 

az FPÖ-szimpatizánsoknak csak alig tizenhét százaléka ért egyet Strache eltűnésével. Hatvankilenc százalékuk várja vissza őt.

 

Ami szintén érdekes, hogy elsősorban azon FPÖ-szavazók akarják vissza Strachét, akik a koalíciós lehetőségek között a szocdemekkel (SPÖ) való együttműködést pártolják. Vélhetően a Strache-fanok azok, akik különösen dühösek Kurzra és az ÖVP-ra.

 

Önmagában az FPÖ szavazóinak több mint kétharmada helyesli, hogy pártjuk – amint az a Kurz bukása utáni parlamenti munkában látszik is – együttműködjék a szocdemekkel. Kurz megbuktatása is már egy ilyen együttműködés eredménye volt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás