+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 29. hétfő, 19:10
Hiába bukott bele az ibizia videóba, az FPÖ szavazói nem engedik el. Kurzot viszont annyira nem bírják, hogy inkább a szocdemek felé közelítenék pártjukat.

Heinz-Christian Strache idén májusban belebukott az ibiziai videóba. Mint kiderült akkor: egy 2017-es felvételen egy álorosz áloligarchának hadovál az osztrák sajtó befolyásolásáról, és már – noha akkor még ellenzéki politikus volt – állami megrendeléseket osztogat.

 

Heinz-Christian Strache a videó megjelenése után azonnal lemondott az alkancellárságról és a Szabadságpárt (FPÖ) elnöki posztjáról. Mivel Sebastian Kurz néppárti (ÖVP-s) kancellárnak ez nem volt elég, végül az egész FPÖ kivonult a kormányból, ami a koalíció végéhez, Kurz parlamenti bukásához vezetett.

 

Heinz-Christian Strache nem maradt azonban túl sokáig a háttérben: már az európai parlamenti választásokon annyi preferenciaszavazatot gyűjtött össze, hogy elvileg – hiába szerepelt az FPÖ listájának hátulján – brüsszeli mandátumot nyerhetett volna. (Ausztriában a választópolgárok az egyes pártlistákon belül preferenciaszavazatokat is leadhatnak, amivel a pártok által összeállított sorrendet megváltoztathatják.)

 

Mivel Strache ilyen gyors visszatérte még saját pártjának is kínos volt, a volt pártelnök nem élt az EP-mandátum lehetőségével. Cserébe viszont elérte:

 

felesége, Philippa Strache az őszi előrehozott választásokon befutó helyet kaphat mint állatjogi szóvivő az FPÖ bécsi listáján.

 

Ezzel a Strache-család magánélete is rendeződött, mert Philippa először, amikor kiderült, hogy férje egy orosz oligarchának hitt bosnyák egyetemistával töltött el egy hosszú hétvégét (a videó tanúsága szerint) Ibizán, ki is költözött tőle. De végül a kiharcolt várható parlamenti mandátum vélhetően megenyhítette a szívét.

 

A bécsi parlament tehát szeptember után se marad egy Strache nélkül. De hogy HC-vel mi lesz, azt nem tudni.

 

HC STRACHE ÉS PHILIPPA STRACHE IDEI NYARALÁSUKKOR. CSAK AZÉRT IS IBIZÁN.

 

Gyere vissza, Heinz-Christian!

 

A balliberális Der Standard napilap megbízásából most felmérés készült arról, hogy várják-e az osztrákok vissza HC Strachét. Az összes megkérdezett kiugró többsége, több, mint hetven százalék mondta azt: jól van az, ha Strache jövőre se tölt be semmilyen politikai funkciót.

 

Saját pártjának szavazói azonban nem lettek hűtlenek:

 

az FPÖ-szimpatizánsoknak csak alig tizenhét százaléka ért egyet Strache eltűnésével. Hatvankilenc százalékuk várja vissza őt.

 

Ami szintén érdekes, hogy elsősorban azon FPÖ-szavazók akarják vissza Strachét, akik a koalíciós lehetőségek között a szocdemekkel (SPÖ) való együttműködést pártolják. Vélhetően a Strache-fanok azok, akik különösen dühösek Kurzra és az ÖVP-ra.

 

Önmagában az FPÖ szavazóinak több mint kétharmada helyesli, hogy pártjuk – amint az a Kurz bukása utáni parlamenti munkában látszik is – együttműködjék a szocdemekkel. Kurz megbuktatása is már egy ilyen együttműködés eredménye volt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás