Átvilágítanák a szolnoki előválasztás ellenzéki jelöltjeit, de minek?

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.29. 18:01

Hiába szeretne Lukácsi Katalinék csapata C típusú átvilágítást a szolnoki előválasztás jelöltjeinek szűrésére, az már megszűnt. És pontosan mit akar kiszűrni ezzel? Az ellenfél, az MSZP-s Radócz Zoltán ittas vezetését? Lukácsi beszámol a különös ötletről, amivel kapcsolatban tőlünk tudta meg, hogy amúgy a polgármestereket nem is kell átvilágítani.

Átvilágítanák a szolnoki előválasztás ellenzéki jelöltjeit, de minek?

Azt javasolja a Szolnokon kettészakadt ellenzék Lukácsi Katalinék vezette fele, hogy a városban tartandó előválasztáson a polgármesterjelöltek C típusú átvilágításon essenek át – tudta meg az Azonnali. A probléma ezzel az, hogy ma már nincs C típusú átvilágítás, ráadásul bármilyen nemzetbiztonsági átvilágítást csak az arra szakosodott állami szervek végezhetnek el indokolt esetben.

Mint ismert, Szolnokon az ellenzéki pártok még nem tudtak dűlőre jutni, kit indítsanak közös polgármesterjelöltként. Az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik helyi szervezete a szocialista Radócz Zoltánt szeretnék ősszel a jelenlegi fideszes polgármester, Szalay Ferenc ellen indítani. Eközben a Jobbik országos vezetősége, a Momentum és a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület a KDNP-ből való kilépéséről ismertté vált, jelenleg a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomban politizáló Lukácsit kérték fel az indulásra: szerinte azért, mert Radóczot erkölcsileg vállalhatatlannak tartják.

A helyzet feloldására előválasztást szeretnének a felek, de ennek részleteiről – akár csak annak időpontjáról – még nem sikerült megállapodniuk. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések közepette jutott eszébe a Lukácsi-féle csapatnak, hogy jó lenne, ha az előválasztáson induló jelöltek C típusú átvilágításon esnének.

Csak az elkötelezettségüket akarták mutatni

„Felmerült a részünkről egy ilyen javaslat” – erősítette meg Lukácsi Katalin az Azonnalinak azt, hogy volt ilyen kérésük. Hogy mi motiválta őket a javaslat megtételében, azt azzal indokolta: a másik csapat felvetette, írjanak alá a jelöltek egy értéknyilatkozatot, erre jutott eszébe Lukácsiéknak az átvilágítás. Szerinte ez nem rálicitálásként merült fel, hanem „naivan, őszintén”, hogy megmutassák, szerintük tisztán kell az embereket szolgálni.” Arra is kitért:

„Sok szóbeszéd jár Radócz Zoltán ittas vezetéses ügyével kapcsolatban, és ha ezzel tisztázódnának ezek egyértelműen, az a választók számára is átlátható lenne, és a mi aggályainkat is eloszlatná”.

Kérdésünkre, hogy ezt hogyan lehetne ezt kivitelezni, hiszen átvilágítást az illetékes állami szervek végzik, úgy válaszolt: úgy tudja, erre van mód. 

„Nem mi, és nem is ők végeznék el rólam az átvilágítást”, hanem egy tőlük független szerv csinálná, Lukácsi szerint azok, akik abban az esetben is elvégeznék, ha országgyűlési képviselővé válna valaki, vagy más, „olyan fontos pozíciót töltene be”.

Szerinte egyébként előbb-utóbb úgy is sort kell keríteni az ellnőrzésre, ha valamelyik jelöltből polgármester lesz, ami azért érdekes érvelés, mert a pozíciójából fakadóan semelyik polgármestert sem kell valójában átvilágítani.

Sőt, még a miniszterelnököt sem világítják át, az országgyűlési képviselőket sem automatikusan, csak akkor, ha olyan parlamenti bizottságban ülnek, ahol ez szükséges, például a nemzetbiztonsági bizottságban.

Mikor megkérdeztük Lukácsitól, hogy a törvényben nincs nyoma annak, hogy polgármestereket kötelező lenne átvilágítani, így pedig mi haszna lehet a procedúrának, azt mondta: az egy dolog, hogy nem kötelező, de szerinte a választók nyernek azzal, ha ez megtörténik. Arra a felvetésre, hogy ez azért nekik is jól jönne politikailag, arra Lukácsi azt mondta ez végülis egy politikai verseny, de a másik félnek is jól jöhetne, ha tisztáznák a jelöltjüket. 

Lukácsi szerint tény az is, hogy egy ilyen átvilágítás nem túl rövid idő, így legfeljebb gesztusértékű, ha valaki arról nyilatkozik, hogy aláveti magát a folyamatnak. Mikor felvetettük, hogy C típusú átvilágítás már nincs, pár éve már csak egyféle ellenőrzés van, mégha az szigorúságban gyakorlatilag a korábbi C típusnak is felel meg, a meglepettnek hangzó Lukácsi úgy válaszolt:

„hát akkor a lényeg végülis ugyanaz”.

Elmondta: ők egyébként semmihez nem ragaszkodnak, még csak felvetették az ötletet, hogy mutassák elkötelezettségüket, és egyelőre nem is a nyilvánosságnak szánták azt, hiszen még egyeztetnek egymás közt a felek. Reményeik szerint ezek a tárgyalások szerdán fognak folytatódni.

FOTÓ: Lukácsi Katalin / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek