Elítéli az EU a rendőri erőszakot Moszkvában

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.28. 18:49

Több, mint ezer békés tüntetőt vitt őrizetbe a rendőrség, amiért azok kifogásolták, hogy az orosz állam ellehetetleníti az ellenzéki politikusok indulását a helyhatósági választáson.

Elítéli az EU a rendőri erőszakot Moszkvában

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője közleményben jelezte, nem ért egyet azzal a szabad választásért tüntető tömegekkel szembeni hatósági fellépéssel, ami Moszkvában volt látható szombaton.

„A fogvatartások, a békés tüntetők elleni aránytalan erőszak akalmazása súlyosan aláássa a véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog szabad gyakorlását. Azt várjuk, ezeket megvédik”

áll a szlovén Maja Kocijančič közleményében, aki szerint az orosz ellenzéki politikusok egyre durvuló vegzálása is aggodalomra ad okot, ráadásul ezek az események vezettek ahhoz a szombati tüntetéshez, amit az orosz rendőrség brutálisan vert le több, mint 1370 embert letartóztatva a moszkvai városháza melletti demonstráción.

A tüntetések előtti hetekben több ismert ellenzéki képviselőt őrizetbe vettek, a tüntetést pedig eleve nem is engedélyezték. Ezt a megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt hét szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték, a Reuters híre szerint

az őrizetben egyelőre ismeretlen okból allergiás reakciója lett, ezért kórházba kellett szállítani.

Oroszországban szeptember 8-án tartanak helyhatósági választásokat, de az ezeken való indulástól több ellenzéki vagy független politikust is távol tartanak a hatóságok, mivel állításuk szerint az induláshoz szükséges aláírások több, mint 10 százaléka nem volt hiteles.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek