+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 28. vasárnap, 18:49
Több, mint ezer békés tüntetőt vitt őrizetbe a rendőrség, amiért azok kifogásolták, hogy az orosz állam ellehetetleníti az ellenzéki politikusok indulását a helyhatósági választáson.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője közleményben jelezte, nem ért egyet azzal a szabad választásért tüntető tömegekkel szembeni hatósági fellépéssel, ami Moszkvában volt látható szombaton.

 

„A fogvatartások, a békés tüntetők elleni aránytalan erőszak akalmazása súlyosan aláássa a véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog szabad gyakorlását. Azt várjuk, ezeket megvédik”

 

áll a szlovén Maja Kocijančič közleményében, aki szerint az orosz ellenzéki politikusok egyre durvuló vegzálása is aggodalomra ad okot, ráadásul ezek az események vezettek ahhoz a szombati tüntetéshez, amit az orosz rendőrség brutálisan vert le több, mint 1370 embert letartóztatva a moszkvai városháza melletti demonstráción.

 

A tüntetések előtti hetekben több ismert ellenzéki képviselőt őrizetbe vettek, a tüntetést pedig eleve nem is engedélyezték. Ezt a megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt hét szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték, a Reuters híre szerint

 

az őrizetben egyelőre ismeretlen okból allergiás reakciója lett, ezért kórházba kellett szállítani.

 

Oroszországban szeptember 8-án tartanak helyhatósági választásokat, de az ezeken való indulástól több ellenzéki vagy független politikust is távol tartanak a hatóságok, mivel állításuk szerint az induláshoz szükséges aláírások több, mint 10 százaléka nem volt hiteles.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás