+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 28. vasárnap, 18:49
Több, mint ezer békés tüntetőt vitt őrizetbe a rendőrség, amiért azok kifogásolták, hogy az orosz állam ellehetetleníti az ellenzéki politikusok indulását a helyhatósági választáson.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője közleményben jelezte, nem ért egyet azzal a szabad választásért tüntető tömegekkel szembeni hatósági fellépéssel, ami Moszkvában volt látható szombaton.

 

„A fogvatartások, a békés tüntetők elleni aránytalan erőszak akalmazása súlyosan aláássa a véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog szabad gyakorlását. Azt várjuk, ezeket megvédik”

 

áll a szlovén Maja Kocijančič közleményében, aki szerint az orosz ellenzéki politikusok egyre durvuló vegzálása is aggodalomra ad okot, ráadásul ezek az események vezettek ahhoz a szombati tüntetéshez, amit az orosz rendőrség brutálisan vert le több, mint 1370 embert letartóztatva a moszkvai városháza melletti demonstráción.

 

A tüntetések előtti hetekben több ismert ellenzéki képviselőt őrizetbe vettek, a tüntetést pedig eleve nem is engedélyezték. Ezt a megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt hét szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték, a Reuters híre szerint

 

az őrizetben egyelőre ismeretlen okból allergiás reakciója lett, ezért kórházba kellett szállítani.

 

Oroszországban szeptember 8-án tartanak helyhatósági választásokat, de az ezeken való indulástól több ellenzéki vagy független politikust is távol tartanak a hatóságok, mivel állításuk szerint az induláshoz szükséges aláírások több, mint 10 százaléka nem volt hiteles.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás