Boris Johnson már tárgyal Trumppal a minden eddiginél nagyobb kereskedelmi egyezményről

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.28. 09:00

Trump szerint az Unió eddig akadályozta az igazán nagy megállapodásukat, de ennek Johnsonnal vége lesz. Beszállt Kanada és Ausztrália is.

Boris Johnson már tárgyal Trumppal a minden eddiginél nagyobb kereskedelmi egyezményről

Úgy tűnik, Donald Trump is nagyon szeretné, ha Boris Johnson kiléptetné valahogy Nagy-Britanniát az Unióból, ugyanis már el is kezdtek dolgozni egy új szabadkereskedelmi megállapodáson, ami jelentősen bővülhet az eddigiekhez képest. 

„Úgy vélem, ez egy jelentős kereskedelmi megállapodás lesz, háromszor vagy négyszer nagyobb az eddiginél, mivel az Európai Unió-tagságuk akadályozott minket eddig”

mondta Trump, aki szerint Jonhsonra már régóta szüksége volt a briteknek.

A tárgyalásokat a Downing Street is megerősítette a két fél között: „Megállapodtak, hogy a brexit páratlan lehetőségeket kínál az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdasági partnerségének erősítésére” – áll a nyilatkozatban.

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy Johnson az USA mellé Kanadát is maga mellé tudja állítani, Justin Trudeau miniszterelnök már mege is ígérte, hogy együtt működik mindenben azért, hogy a lehető legkönnyebben megkösség a maguk szabadkereskedelmi egyezményét. Johnson, Trump és Trudeau augusztusban találkoznak legközelebb a franciaországi G7 csúcstalálkozón, de már Ausztrália is jelezte a két ország legendásan jó viszonyára hivatkozva, hogy heteken, de maximum hónapokon belül meglesz a saját kereskedelmi egyezményük a brexit utánra.

Boris Johnsont július 15-én választotta meg a Konzervatív Párt tagsága a lemondott Theresa May utódjának, de a brexit melletti kampány 2016-os arca már előtte is azt hangsúlyozta, hogy ő október 31-ig mindenképp kilépteti Nagy-Britanniát az EU-ból, és azt sem zárta ki, hogy akár megállapodás nélkül teszik, ha nem sikerül addig új feltételeket kialkudni. Az már ismert, hogy teljesen újra akarja tárgyalni May feltételeit, amiket háromszor is leszavazott a brit parlament. Ez azért nem lesz könnyű, mert az Unió egy ideje már kijelentette, hogy ezekből a feltételekből nem fog engedni. A legnagyobb probléma előre borítékolhatóan az ír határ lesz.

FOTÓ: Boris Johnson és öccse a 2013-as Boldness in Business Awardson. (Dianna Bonner / Flickr)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek