+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence & Illés Gergő & Gergely Előd Gellért & Bukovics Martin
2019. július 27. szombat, 09:13
Gyalog galopp, rekettyés, eszmetörténeti fejtegetések, közelgő gazdasági válság, birodalmi gondolkodás, illiberalizmus, illetve annak sokkal szebben csengő szinonimája, a keresztény szabadság eszménye: ezekről beszélt a miniszterelnök idei, a Bálványosi Szabadegyetemen mondott programbeszédében. Az Azonnali élőben közvetített, cikkünkben visszanézheted a kormányfő idei beszédének legfőbb mozzanatait!

Miről beszél idén Orbán Viktor Tusványoson, avagy Tusnádfürdőn, a harmincadik Bálványosi Szabadegyetemen? A miniszterelnök itt általában fontos dolgokról szokott szót ejteni, itt beszélt először az illiberális államról, itt jelentette be mindenki előtt, hogy Donald Trumpot támogatja, de beszélt már párszor a hanyatló nyugatról is, és tavaly itt beszélt a kultúrharc fontosságáról.

 

De mi lesz a téma idén? A közpénzmédia propagandistái után Orbán Viktor is rárepül a zöld témákra? Szóba kerül az úzvölgyi incidens? A migráció? Kövesd velünk percről percre az Azonnalin!

 

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, HA NEM AKARSZ LEMARADNI SEMMIRŐL, NYOMD MEG GYAKRAN AZ F5 GOMBOT!

 

 

összesen: 43 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Függöny
2019. július 27. 11:46

Ez itt a mostani percről percre záróposztja, záróposztban pedig illik fontos tanulságokat és magvas összegzést készíteni az elhangzottakról, szóval ezt most én teszem meg.

Az idei Orbán-beszéd a sekélyes materiális világból, a mindennapi politika folyamatosan pörgő vízimalmából kilépve az ideák világába csúszott, metafizikai síkon adott átfogó képet 2019 Magyarországáról, Európáról, meg a világról.

Vagy ha úgy tetszik: most, hogy nincs kampány, a miniszterelnök kifogyott az ötletekből, ezért lenyomott egy megúszós filozofálást.

Tök mindegy, hogy hívják az illiberalizmust, az csak jobb lehet, mint a liberális demokrácia, ami folyamatosan hanyatlik. 

Isten óvja a túlterpeszkedő államhatalomtól szerencsétlen finn testvéreinket. Szemben a jogállamiságot tiszteletben tartó Magyarországgal, Finnországban az államhatalom csápjai mindenhová elérnek, és nem érvényesül arrafelé a jog uralma sem. És még nekik áll feljebb, chö. 

A közmédia számára a tigriskölykök érdekesebbek, mint Tőkés László: a püspök úr beszéde helyett a közmédián inkább őket, meg Szánthó Miklóst mutatták a nagyérdeműnek.

Apropó, Szánthó Miklós: most, hogy körülbelül négy év után újra kénytelen voltam M1-et nézni, és fél órán belül háromszor is hallottam, ahogy az Alapjogokért Központ igazgatója elmondja ugyanazt többször felvételről, hirtelen óriási tiszteletet érzek a közmédiát rendszeresen nézők, hallgatók felé.

Hát ennyi lett volna, jövőre ugyanekkor, ugyanitt találkozunk az Azonnalin az újabb tusványosi beszéd idején. Persze olvassatok minket közben is.

Jó volt? Lapos? Gyengül a főnök? Akárhogy is látod, küldd el nekünk cikkedet a tusványosi beszédről – ha megfelel az Azonnali minőségbiztosítási előírásainak (legyen jól megírva, és érveljen, miközben logikus a felépítése is), örömmel közöljük!

Gergely Előd Gellért

Sokan azt sem várták meg, hogy a miniszterelnök elhagyja a színpadot. Íme, nem a személy a fontos, hanem az ige: a személyi kultusz vádja ezennel megcáfolva.

 

Illés Gergő

Álmodunk, vagy ébren vagyunk-e?
2019. július 27. 11:11

Hogyan lehetséges hogy egy ilyen kicsi ország Közép-Európában ennyi mindent elérjen? Nem álmodunk, de ki kell állnunk amellett, amit gondolunk, ehhez pedig Orbán felidézte a magyar jobboldal jelszavát: egy a tábor!  „Nos, erről fog szólni a következő tizenöt évünk, és csak azzal biztathatom önöket, hogy: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Itt a beszéd vége, az én mesém is tovább tartott volna, ha Orbán Viktor hosszabb beszédet mondott volna.

Fekő Ádám

Bár hallottunk már kezdeményezéseket róla, eddig senki nem tudta ennyire egységes formában vegyíteni a Mika Tivadar legidegesítőbb bölcsészbulijainak a hangulatát valamelyik kőbányai kocsma szellemi alapjaival. Úgy olvad egymásba a Józan Paraszti Észre való hivatkozás és Kant, mintha mindig kéz a kézben jártak volna!

Illés Gergő

Milyen jövője lesz az illiberális demokráciáknak Európában? Orbán szerint a legjobban azok a pártok szerepeltek az EP-választásokon, akiket a liberális demokrácia részéről a legjobban támadtak: a lengyelek, az olaszok, az osztrákok és a csehek, no meg persze a Fidesz 53 százaléka is azt jelzi, hogy az illiberális politikai modell vállalható, életképes politikai modell.

Már csak azt kéne megtalálni, hogy a negatívan hangzó illiberális rendszer helyett kicsit jobban hangzó szót találjunk. A megoldás: a keresztény szabadság, és az azért dolgozó politika.

És kik támadják a keresztény kultúrát? belülről a liberálisok, kívülről pedig a migránsok, fejtegeti a miniszterelnök. Ezért szembe kell fordulni a liberális korszellemmel, ami nehéz lesz: a pálya feléjük lejt, de a mi oldalunkon is sok dolog van.

Illés Gergő

Még Schuman is illiberális volt!
2019. július 27. 11:03

Úgy gondolja Orbán Viktor, hogy az Atlanti Charta, és az Európai Unió egyik atyja, Robert Schuman egykori francia külügyminiszter is illiberálisok.

– idéz Nagy Lászlótól Orbán Viktor, aki nem tudja, mit jelent ez, de érzi, hogy ez igaz. Hát ilyen az illiberális demokrácia.

Hozzáteszi: mikor bennünket vádolnak az ellenfeleink, akkor nem vitatkoznak velünk, hanem gyűlölnek minket. Szerinte ugyanakkor lehet valakinek a cselekedeteit nem szeretni, de az embert magát szeretni kell. 

De miért is gyűlölnek bennünket a liberálisok? – teszi fel a kérdést Orbán. Szerinte ez a birodalmi és a nemzeti gondolkodás közötti szembenállásból adódik.

A birodalmi eszme szerint, amit a kommunisták is magukénak vallottak, egy eszme alá kell rendelni az egész világot. A kommunizmus helyén megürülő térbe beférkőztek a liberálisok, és az összes demokráciára rá akarnak telepedni, úgy gondolják, hogy van a kezükben egy üdvözülést hozó tézisrendszer, egy egyetemes modell. Ez a modell elmondja, miről hogyan kell gondolkodni, a liberálisok szerint pedig a világon mindenhol minden emberi kapcsolatot a lazán szerveződő üzleti viszony mintájára kell átalakítani. Ezért migrációpártiak a liberálisok, és ezért szervezi azt Soros György hálózata.

Ennek megszületett az antitézise, mely szerint az állam nem lehet közömbös a kultúrával, a családdal, és a migrációs kérdéskörrel szemben. Ma ezért illiberális, aki elutasítja a migrációt és a birodalmi viszonyrendszert.

Gyalog galoppot idéz Orbán Viktor: a lovagok megállnak az óriások előtt a rekettyés-jelenetben, ahol azon tipródnak, hogy nem szabad kimondani egy szót, amit mindenki tud, hogy ki kéne mondani. Összehasonlításképp itt az eredeti Gyalog galopp-jelenet, nézzétek meg, és döntsetek, hogy jól értelmezte-e a filmet a kormányfő!

Az a tétel, hogy minden demokrácia szükségszerűen liberális, nem igaz. A liberális demokrácia csak addig volt életképes, amíg a keresztény alapjait el nem hagyta. De mikor megkérdőjelezte a nembeli identitást, leértékelte a vallási és nemzeti kötődést, a liberális demokrácia tartalma radikálisan megváltozott, ide lyukadt ki a rekettyéstől a miniszterelnök.

Gergely Előd Gellért

Orbán elvont, a megszokottól elvontabb és több figyelmet igénylő beszéde illetve a tűző nap egyfajta hipnotikus állapotba ringatta a hallgatóságot.

 

Illés Gergő

Magasabb rendű teljesítmények
2019. július 27. 10:51

Az illiberális rendszerben az elismerésre méltó teljesítmény nem önálló ügy: ilyen az öngondoskodás, az adófizetés, a családalapítás, a gyermeknevelés, a nemzeti önreflexióban való részvétel. Ez pedig olyan teljesítmény, amelyet Orbánék erkölcsileg magasabb rendűnek gondolnak, és elismerik.

Egyén és egyén viszonylatában: a liberális rendszerekben mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti. Ezzel szemben nálunk más erkölcsi iránytű van érvényben: a helyes definíció az, hogy amit azt akarod, hogy veled megtegyenek, azt te is tedd meg a másiknak. 

Helyben vagyunk, épp a liberális demokráciák ellen fakad ki Orbán. A liberális demokráciák irányvonalától eltérően Magyarország valami mást csinál. De mit csinál? A gyakorlati politika felől közelítve Orbán így összegez:

+A szocialista kormányok idején túl kevesen dolgoztak és túl kevesen fizettek adót, ez pedig az öngyilkosság hosszú és kellemetlen formája. Ma négy és fél millióan dolgoznak, és mindenki fizet adót.

+Az eladósodás maga alá temette az államot, a vállalkozásokat és a családokat is. 

+A kulturális identitás folyamatosan hanyatlott, a nemzethez tartozás is eltűnőben volt. 

+A rendőrség és a hadsereg leépültek.

Ezen problémákra a liberális demokrácia keretein belül nincsen jó válasz, mondja Orbán. Tehát fönn kell tartani a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus intézményeket, de a társadalomszervezési módot radikálisan meg kell változtatni, ezt nevezték már illiberális demokráciának, nemzeti rendszernek vagy kereszténydemokráciának is.

Orbán szerint a liberális rendszerben nemzet nincsen, csak indivíduumok, így pedig közösség sincsen. Ehhez képest az illiberális/nemzeti nézőpont történeti/kulturálisan kialakult nemzetről beszél.

Illés Gergő

Jó idegek, jó idegrendszer kellenek a jogállamiság ügyében indított támadásokhoz. Már azért, hogy ne röhögjük el magunkat, mondja Orbán Viktor.

Mégpedig azért, mert ott van Finnország, ami nyilván a jogállamiság ügyében nagyon csehül áll:

+Az ottani akadémia az Oktatási Minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll.

+Alkotmánybíróság nincsen, sorolja a finn államszervezet hibáit Orbán.

Nem szeretnék most a finnek helyében lenni.

Európai szocializmus építése helyett versenyképes gazdaságot kell építeni, mondja Orbán. A sikeres gazdaságokat pedig nem támadni, hanem támogatni kell, gondol itt Orbán Magyarországra, Lengyelországra vagy Csehországra.

Új munkahelyekre, adócsökkentésre és beruházásösztönzésre van szükség, migránsok helyett pedig az európai családoknak kell adni a pénzt, hogy minél több gyermeket vállaljanak.

De megvalósítható-e mindez? Minimum kétséges, aggodalmaskodik a kormányfő. Ugyanis az európai gazdaságokra nagyon nehéz idők jönnek, Nyugat-Európában elakad majd a gazdasági növekedés, fel kell tehát készülnünk arra, hogy a legfontosabb partnereink nem úgy növekednek majd, ahogyan azt szeretnénk.

Mit kell tenni? Új útvonalat építeni, hogy a külső rossz hatásokat minimalizálni tudjuk. Például ennek a része a gazdaságvédelmi akcióterv elindítása is, de ha jövő tavasszal tovább romlik az európai gazdaság, akkor újabb és újabb akcióterveket kell majd elindítani.

Illés Gergő

Külső ellenségek megleckéztetve
2019. július 27. 10:35

Magyarország ma biztató pályán áll, mindenkinek jobb, de lehet még jobban csinálni, mondja Orbán. De ó jaj, ott a bizonyos külső ellenség: Magyarország biztató pályán maradását ugyanis külső erők akarják kibillenteni.

+Az első támadás: alkalmatlan embereket választani az Európai Unió élére. Ezt sikerült megakadályozni, Soros György jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk, és hogy ideológiai gerillákat helyezzenek kulcspozícióba.

+Ehelyett egy gyakorlatias, hétgyermekes családanya került az Európai Bizottság élére. A Bizottság nem politikai testület, nem dolga, hogy programja legyen, nem dolga, hogy politikai támadásokat indítson!

+A csúcsjelölti rendszer sem múlt ki, csak visszakerült a helyére, ugyanis Orbán szerint programot az Európai Tanácsnak kell adnia az unió számára, nem a Bizottságnak.

+Az a logikus, ha a Spitzenkandidat-rendszerrel győztes párt az EP elnökét adja: forgatja ki Orbán Viktor a csúcsjelölti rendszer lényegét.

Illés Gergő

Bingó!

Nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem az időn belül a saját életünknek kell értelmet adni, filozofál a kormányfő. De ma a magyar nemzet már birtokában van azon politikai, gazdasági és fizikai képességeknek, amellyel meg tudja magát védeni és független tud maradni.

Az önrendelkezésünket meg tudtuk védeni, az IMF hazament, Brüsszellel szemben is megvédtük magunkat, és a migráció ellen is, mondta.

Illés Gergő

Ne kockáztass!
2019. július 27. 10:27

– ezt üzente Orbánnak Lévai Anikó, mikor a miniszterelnök harmincéves házassági évfordulójukon felajánlotta, hogy újra megkérje a kezét a hagyomány szerint.

A közönség díjazza Orbán poénját, melyet a kormányfő arra vonatkoztatva mond el, hogy végigcsinálná-e még egyszer ezt a harminc évet. Nehéz feladat lenne.

összesen: 43 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás