Jön a „leleplező” sorozat Kurz vélt kokainozásáról és üzleti ügyeiről?

Szerző: Techet Péter
2019.07.25. 17:50

Ezt ígéri legalábbis egy ismeretlen hátterű svájci honlap, amely fenyegetően bejelentette: tizenkét részen keresztül mutatják be Sebastian Kurz volt osztrák kancellár környezetét, többek között egy neves bécsi vietnámi étteremtulajdonossal való szoros barátságát.

Jön a „leleplező” sorozat Kurz vélt kokainozásáról és üzleti ügyeiről?

Zoom Institute for Research and Analysis – eddig senki se hallott erről a genfi intézetről, de az osztrák választási kampányt az ő honlapjukról akarják egyesek igencsak megbolygatni. A teljesen ismeretlen hátterű Zoom ugyanis bejelentette:

hétfőtől tizenkét részes sorozatban mutatják be Kurz környezetét, különösen Martin Ho, ismert bécsi vietnámi vállakozóhoz fűződő viszonyát.

De már eddig is egy bevezető anyagban foglalkoztak Kurz és Ho kapcsolatával. (Nyitóképünkön Sebastian Kurz látható Ho egyik születésnapi partiján.) A Zoom azt állítja, hogy

Ho „exkluzív partikat” szervezett Kurznak, és ott közösen „állami megrendelésekről is döntöttek”.

A honlap azonban kokainfogyasztással is összefüggésbe hozza Kurzot. Ezt jelenleg azonban kérdések formájában fogalmazza csak meg – a volt kancellártól egy neki és hivatalának is megküldött, a honlapra kirakott sajtóérdeklődésben arra kíváncsiak:

„Tudja, hogy a környezetéből emberek azt állítják, van egy olyan fotó, ami önt kokainfogyasztás közben ábrázolja?”

A hétfőtől induló tényfeltáró (más olvasatban: lejárató) videósorozatban ugyanis – ahogy ígérik – Kurz nyomát egészen két, kétes hírű bécsi szórakozóhelyig követik: a bécsi melegek között is kedvelt Pratersaunáig és a Club X-ig.

Martin Ho szóvivője csak annyit közölt az osztrák sajtóval: nem kívánják kommentálni a teljesen ismeretlen Zoom állításait, az pedig, hogy Kurz és Ho jó barátok, „nem titok”.

A VIETNÁMI SZÁRMAZÁSÚ MARTIN HO BÉCSBEN SZÁMOS ÉTTEREM, DISZKÓ ÉS GALÉRIA TULAJDONOSA, SEBASTIAN KURZHOZ RÉGI BARÁTSÁG FŰZI A HÁZAS VÁLLALKOZÓT

Silbersteinezés

Mivel egyelőre csak sejtetések (kokainozás, elitdiszkók látogatása), valamint bizonyítatlan korrupciós vádak (állami megbízások osztogatása) olvashatóak a Zoom honlapján, a fő kérdés, hogy ki is áll az egész akció mögött. A Zoom egy panamai cég, amelynek valódi tulajdonosai elvesznek a ködben, az „intézet” székhelye pedig Genf, de eddig semmiféle más tevékenységet, mint ezt a Kurz-ellenes honlapot, nem mutatott.

Az ÖVP ezért azonnal „mocskolódásról” beszél. A népszerűségi listákat magabiztos előnnyel vezető Kurz-pártot a mostani akció a szocdemek (SPÖ) 2017-es kampányára emlékeztette, amikor Christian Kernék állítólag Tal Silberstein izraeli kampánytanácsadó javaslatára anonim Facebook-oldalakon támadták Kurzot. Az anonimitás és a támadás most is megvan – azaz valóban felmerülhet a gyanú, hogy megint Silberstein révén a baloldali ellenzék áll a honlap mögött. Kurzék tehát silbersteinoznak nagyhangon.

Ez azonban még a szélsőjobboldali Szabadságpártnál (FPÖ) is kiverte a biztosítékot: az ÖVP korábbi koalíciós partnere szerint,

„mindig, amikor kézzelfogható vádak fogalmazódnak meg a Kurz-ÖVP ellen, Kurz csapatának nem jut más eszébe, mint vadul kapálózni, és más pártokat befeketíteni”.

Az SPÖ vélt háttérszerepét cáfolni látszik, hogy a Zoom nem csak Kurz-cal szemben fogalmazza meg azt a vádat, hogy állami megbízásokról partikon döntögetne: ugyanezzel vádolja Nedeljko Bilalićot, aki a Zoom szerint a szociáldemokrata SPÖ új erős embere, ő nélküle semmi sem menne a párt körül.

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke és kancellárjelöltje a balliberális Der Standardnak azt mondta: „garantálja”, hogy a szocdemeknek semmi közül a Zoomhoz.

Dr. Martin újra színrelép?

A bécsi balliberális Der Standard napilap úgy tudja: a Zoom mögött tényleg nem valamelyik jelenlegi ellenzéki párt áll, hanem egy olyan aktivista csoport, amely már korábban is szervezett antikorrupciós kampányokat. Többek között a mára megszűnt, egykori újságíró Hans-Peter Martin pártjának, a Dr. Martin Listának az emberei hozhatták esetleg létre a Zoomot.

A Dr. Martin Listája 2004-ben alakult elitellenes, antikorrupciós pártként, és az 2004-es EP-választásokon Ausztriában tizenhárom százalékot, rá öt évre pedig tizenhét százalékot ért el. Később a párt – a pártelnök Dr. Hans-Peter Martin kétes ügyei és autoriter stílusa miatt – szétesett. Ma részben a Peter Pilz vezette Jetzt párt követi Martinék elitellenes hagyományát.

Noha Martin, aki mára visszavonult a politikától, tagadta, hogy baráti körének bármi köze is lenne a Zoomhoz, feltűnő, hogy a Zoom híreit a szociális médiában éppen a Martinhoz közel álló emberek osztották meg legelőször.

Peter Pilz szerepe se egészen kizárható, elvégre az egykori zöldpolitikus, akinek 2017-ben sikerült – a korábbi pártját kiejtve a parlamentből – mandátumot szereznie, szintén a korrupció- és Kurz-ellenességgel akarja ismét láthatóvá tenni darabokra hullott szervezetét, a Jetztet.

Igaz, Pilzéknek zackzack.at néven ma is van egy tényfeltáró, bulváros stílusú honlapjuk: ők hozták például nemrég ki, hogy a Momentum osztrák testvérpártja, a Neos hogyan kerüli meg a pártfinanszírozási törvényt, és jut továbbra is Strabag-pénzekhez.

Kurzra egyre jobban vetül a korrupció árnyéka

A szeptemberi előrehozott választások kampányát láthatóan a korrupció témája dominálja. Ez azzal is összefügg, hogy a választásokra is azért kerül sor, mert az ismert ibiziai videó miatt – ahol legalábbis a korrupció vágya megfogalmazódott az FPÖ akkori elnökétől, és az akkori alkancellártól, Heinz-Christian Strachétól – megbukott a Kurz-kormány. Másrészről az is érződik, hogy az osztrák politikában nagyon sokan tartanak attól – még az ÖVP-n belül is –, nehogy túlságosan megerősödjék Kurz.

A volt kancellárra pedig egyre több árnyék vetül.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Kurz egyik munkatársa a bukás előtti napokban töröltetett öt merevlemeznyi információt, amelyek talán éppen az ibizai videóval kapcsolatos fontos adatokat tartalmazhattak. Nem véletlen, hogy

az egykori kancelláriai dolgozó ellen a rendőrség azon ügyosztálya kezdte meg a nyomozást, amely az ibiziai videóval is foglalkozik.

Hogy a Zoom egyelőre csak sokat sejtető, de keveset bizonyító állításai mekkorát szólnak majd, értelemszerűen attól függ: a hétfőtől kezdődő videósorozatban mivel is vádolják pontosan Kurzot, és mennyi bizonyítékuk lesz.

FOTÓK: Leisure.at

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek