Véres instaképekkel kampányolnak orosz nők ezrei a családon belüli erőszak ellen

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.24. 08:20

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért, hogy az orosz döntéshozók hozzanak törvényt a családon belüli erőszak ellen. Az egyik parlamenti képviselő is elismerte: a mostani rendszer nem elég az áldozatok védelmére.

Véres instaképekkel kampányolnak orosz nők ezrei a családon belüli erőszak ellen

„Nem akartam meghalni” – ezzel a hashtaggel kezdtek képeket feltölteni magukról orosz nők az Instagramra, amelyeken vért, sebeket, zúzódásokat sminkelnek magukra, mintha csak megverték volna őket. 

Mint a BBC írja, a kampányt két emberjogi aktivista, Alena Popova és Alexandra Mitrosina indította, hogy elérjék: fogadjanak el az orosz törvényhozók olyan jogi szabályozást, amely védelmet biztosít a családon belüli erőszak ellen.

A kezdeményezés felhívja a figyelmet Okszana Szadikova esetére is, akit beszámolók szerint július 8-án késelt halálra a férje a nyolcéves kisfiúk előtt.

Mindez annak ellenére történt meg, hogy a nő korábban a rendőrséghez fordult a féje miatt, és a hatóságok el is kezdtek nyomozni súlyos testi sértés gyanúja miatt, illetve mert a férfi halálosan megfenyegette őt. „Okszana még életben lenne, ha lett volna törvényünk a családon belüli erőszak ellen” – írta Alexandra Mitrosina.

Mitrosina posztját megosztotta az orosz parlament egyik tagja, Okszana Puskina, aki már dolgozik egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvényjavaslaton. Az RT-nek nyilatkozva elismerte:

„a mostani rendszer nem elég ahhoz, hogy megvédje az áldozatokat a bajkeverőktől”.

FOTÓ: Alexandra Mitrosina / Instagram

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek