Trump számolhatja vissza az elnöki napjait, vagy dörzsölheti tenyerét. Jön a Mueller-meghallgatás!

2019.07.24. 10:16

Szerdán az amerikai kongresszus előtt is beszámol nyomozásáról Robert Mueller különleges ügyész, aki arról készített jelentést, hogy az oroszok hogyan avatkoztak be az elnökválasztásba, és miként segítették Trumpot. A demokraták és a republikánusok is próbálják majd a saját narratívájukat kihozni a dologból: hogy kinek sikerül ez jobban, az nagyon nem mindegy Trump jövője szempontjából.

Trump számolhatja vissza az elnöki napjait, vagy dörzsölheti tenyerét. Jön a Mueller-meghallgatás!

Ezen a héten szerdán, magyar idő szerint 14.30-kor, az amerikai kongresszus igazságügyi bizottsága, majd 18 órakor a kongresszus hírszerző bizottsága fogja meghallgani Robert Mueller speciális ügyészt, aki a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásáról, illetve Donald Trump az igazságszolgáltatás akadályozásáról, miután közel két évig folytatott nyomozást ezekről.

Mueller áprilisban nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy az oroszok hamis Twitter-fiókokon álhírek terjesztésével, a demokraták szervereivel szembeni, WikiLeaks-szel összehangolt hackertámadásokkal avatkoztak be a 2016-os elnökválasztásba, és hogy hogyan próbálták Trump csapatát segíteni. Viszont a jelentés szerint ezek jogilag nem merítették ki az összejátszás fogalmát. Ezenkívül a jelentés megállapította, hogy Trump megpróbálhatta akadályozni az ezzel kapcsolatos nyomozást, ami csak amiatt nem történt meg, mert emberei nem voltak hajlandóak végrehajtani parancsait

A CNN értesülései szerint Mueller nyitóbeszéddel is készül a kongresszusi szereplésre, és már hetek óta készíti fel csapata a meghallgatásra. Még az igazságügyi minisztériumtól is kért iránymutatást a meghallgatást illetően, amiben a minisztérium arra kérte, a nyilvánosságra hozott jelentésétől ne térjen el. 

Emiatt valószínűleg nem fogunk sok újdonságot megtudni a 448 oldalas jelentésről, de nem véletlenül előzi meg hatalmas érdeklődés ezt a meghallgatást, hiszen óriási hatással lehet így is Donald Trump elnökségére. Muellert eddig még nem hallgatta meg a kongresszus, és a nyomozás alatt nem is szólalt meg nyilvánosan, eddig a legnagyobb érdeklődést Trump volt ügyvédje, Michael Cohen kongresszus előtt tett vallomása váltotta ki februárban.

Ez a meghallgatás olyan lesz, mintha a Mueller-jelentés filmadaptációja lenne

A múlt héten már egyszer elbukott a Trump elleni alkotmányos elmozdítás (impeachment), miután a Kongresszus 332-95 arányban leszavazta azt. Annak ellenére, hogy egy demokrata politikus nyújtotta be, a Demokrata Pártból is nagyon sokan ellene szavaztak, pedig a kongresszusban megvan a többsége a pártnak. 

A demokraták döntésének az oka, hogy az amerikai törvényhozás két kamarából áll, az alkotmányos elmozdítást pedig hiába kezdeményezheti a demokrata többséggel bíró kongresszus, az eljárást, az ezzel járó nyomozást és a végső szavazást a szenátus folytatja le, ahol pedig a Republikánus Párt van többségben. Ahhoz, hogy az elnököt sikeresen elmozdíthassák, ahhoz azt a szenátus kétharmadának kell megszavaznia, azaz a 47 demokrata szenátor mellett 20 republikánusnak is úgy kellene látnia, hogy az elnök „árulást, vesztegetést vagy más magasabb szintű bűncselekményt követett el.”

Jelen állás szerint erre nincs is sok esély, mivel ameddig Donald Trump személye nem árt a Republikánus Pártnak és a közvélemény nem támogatja az alkotmányos elmozdítást (jelenleg a választók 54 százaléka ellenzi azt), addig a republikánusok összezárnak és kitartanak az elnök mellett. Ezért nincs sok értelme a Demokrata Párt részéről, hogy elindítsák az eljárást, mivel abból rosszul is kijöhetnek, fegyvert adva Trump kezébe, hogy ez az egész csak egy boszorkányüldözés volt.

A két párt jelenleg azon versenyez, melyikük tudja jobban ráerőltetni az értelmezését a közvéleményre (az elnök bűncselekményt követett el, vagy boszrokányüldözés az egész), aminek a legfontosabb tere Mueller július 24-i meghallgatása lesz a Kongresszusban.

Hiszen amelyik oldalra áll majd a közvélemény, az nagyban befolyásolja Trump elnökségét.

A demokraták nyilvánvalóan Trump elmozdításában érdekeltek, így a meghallgatáson biztosan felteszik a kérdést, hogy mit is értett pontosan Mueller a jelentésben, amikor azt írta, hogy nincs alkotmányos felhatalmazása az elnökkel szemben eljárást indítani, csupán arra, hogy felmentse őt a vádak alól, de a nyomozás eredménye ezt nem teszi lehetővé számára.

A republikánusok pedig Trump mantráját ismételve (se összeesküvés, se akadályoztatás) próbálják a nyomozást továbbra is egy boszorkányüldözésnek, felesleges pénzkidobásnak beállítani és elbagatellizálni a jelentésben leírtakat.

Legjobban Bradley Moss, egy nemzetbiztonsági ügyvéd szemléltette, hogy mit is jelent ez a meghallgatás. Szerinte az emberek nem mindig olvassák el a könyveket, vagy a jelentéseket, mert megvárják azok megfilmesítését: tulajdonképpen a mostani meghallgatás lesz a Mueller-jelentés filmadaptációja. Azaz a választók csak most fogják ténylegesen első kézből megismerni a jelentés tartalmát.

Mindkét oldalon nekifeszültek a készülődésnek

A demokraták próbameghallgatást is tartottak, élesben pedig azon fognak majd dolgozni, hogy élő adásban kikényszerítésék azt a kijelentést a különleges ügyésztől, hogy Donald Trump visszaélve hatalmával, megpróbálta kirúgni őt, ezzel akadályozva az igazságszolgáltatást.

Ezzel szemben a republikánusok taktikája két pillére épül: bebizonyítani, hogy a nyomozás elfogult volt és a célja az elnök lejáratása, illetve hogy jogilag nem sikerült bizonyítani az összejátszást Trump és az oroszok között. 

A kérdés az, hogy melyik félnek sikerül jobban véghezvinni a tervét, és melyikük tudja kimondatni Muellerrel a terhelő vagy felmentő szavakat, hiszen az impeachment-eljárást csak abban az esetben fogják a demokraták elindítani, ha mögötte valós társadalmi támogatás van.

Legutóbb Bill Clinton ellen indítottak ilyen eljárást, amiért letagadta a Lewinsky-affért. Ez a szenátuson bukott el, mert a választók nem gondolták magalapozottnak a vádakat, míg előtte Richard Nixont a Watergate-botrány nyomán csak azért nem mozdították el a hatalmából, mert a szavazást megelőzően önként távozott, de a társadalom így is a bukását kívánta.

Trump próbál terelni

Donald Trump Twitteren reagált a fejleményekre. Ebben röviden csak annyit írt, hogy a meghallgatás szerinte az „az elnök zaklatása”, és nem is fogja nézni azt.

Emellett ismételten betámadta azt a négy újbaloldali demokrata képviselőnőt, akiket múlt héten arra szólított fel, hogy ha nem szeretik az Egyesült Államokat, akkor menjenek vissza azokba az országokba, ahonnan jöttek – annak ellenére, hogy mindannyian amerikai állampolgárok, viszont felmenőik között vannak nem amerikai származásúak, így próbálván elérni, hogy a sajtó és a közvélemény vele foglalkozzon, és ne a Mueller-meghallgatással legyenek tele a hírek. Ezenkívül az is célja, hogy ezzel a Demokrata Párton belül törést okozzon az újbaloldaliak és a demokraták konzervatívabb szárnya között, ezzel is megakadályozva, hogy a Demokrata Párt egységesen tudjon fellépni vele szemben. 

Az biztos, hogy a meghallgatás fontos lesz Donald Trump elnöksége kapcsán. Ha Mueller Trump számára terhelő tanúvallomást tesz, akkor a demokraták lehet, hogy elindítják az impeachment-eljárást, de lehet, hogy más taktikát használva inkább kivárnak, és a 2020-as elnökválasztás kampányában fogják támadni ezzel Trumpot, elősegítve ezzel a leendő demokrata elnökjelölt sikerét.

Ha pedig a meghallgatás semleges, vagy felmentő hatással lesz Trumpra nézve, akkor ez segítheti elő, hogy 2020-ban újrázhasson. Mindenesetre biztos, hogy a mai meghallgatás lesz Trump elnökségénének utolsó napjainak a kezdete, vagy erősíti meg pozíciójában.

FOTÓ: Nancy Pelosi, Donald Trump (Facebook), FBI (Wikipedia)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek