Száműzték Brüsszelből az Európai Bizottság rettegett főtitkárát

Szerző: Illés Gergő
2019.07.24. 19:01

Von der Leyen megválasztása után nem sok barátja maradt az EU egyik legvitatottabb bürokratájának, Martin Selmayrnak, aki Bécsben, távol az uniós kavarástól kap majd új állást.

Száműzték Brüsszelből az Európai Bizottság rettegett főtitkárát

Az Európai Bizottság bécsi képviseletét vezeti ezentúl Martin Selmayr német politikus és bürokrata, a Bizottság leköszönő főtitkára – adja közre a Politico. Selmayr, aki Juncker legközelibb bizalmasának számított az előző bizottságban, már korábban is tudta, hogy nem maradhat majd az EU székhelyén:

a főtitkár fejét sokan követelték az Európai Parlamentben, többen a főtitkári kinevezésének módját, és kíméletlen munkamódszereit is bírálták már a múltban.

„Nyaralni” megy a Berlaymont szörnye

Éppen ezért a Politico reggeli hírlevelének, a Brussels Playbooknak adott interjújában már Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök EP-ben való megválasztása előtt arról beszélt, hogy nem marad majd Brüsszelben, és Ausztriába megy majd „egy hosszú vakációra”. Ezt persze úgy is lehetett értelmezni, hogy a leköszönő főtitkár ott tölti majd a nyarat, de az EU-biztosok kollégiumának szerdai döntése, melyről a Politico két uniós tisztségviselőtől nyert tudomást, új megvilágításba helyezi a Selmayr által elmondottakat.

Selmayr az Európai Bizottságnál eltöltött másfél évtizedes munkája során sokfelé megfordult már: volt már szóvivő, kabinetfőnök, majd ő lett Jean-Claude Juncker kampánymenedzsere is, ezután pedig főtitkárrá vált, mely a Bizottságnak helyet adó Berlaymont épületén belül az egyik legnagyobb befolyással bíró pozíció. Új, bécsi pozíciójával természetesen a közelében sem lesz az EU-ban történő eseményeknek,

ezáltal a befolyása is lecsökken majd, de ahogyan a Politicónak fogalmazott, elsősorban „életet” szeretne magának Bécsben.

Helyét egyelőre helyettese, Ilze Juhanzone veszi majd át ideiglenes jelleggel, de a következő, végleges bizottsági főtitkár kilétéről csak az ősszel felálló új bizottság dönt majd.

Gyors kinevezés

A Selmayr személyét követő botrányokat már az is mutatja, hogy

maga az EU ombudsmanja, Emily O'Reilly is kijelentette, a 47 éves német bürokratának már a kinevezése sem követte a Bizottság saját szabályait.

2018 februárjában ugyanis Selmayr úgy vált főtitkárrá, hogy előtte lényegében sosem volt főtitkár-helyettes, pedig ezt a protokoll megköveteli. Illetve volt: az előtte a Juncker kabinetfőnökeként tevékenykedő Selmayrt először – hogy letudják a jogi követelményeket – előléptették főtitkár-helyettesnek, majd mielőtt még bárki, beleértve a biztosokat is, észbe kaphatott volna, pár óra múlva még egyszer előléptették, immáron főtitkárnak.

Isten tudja magáról, hogy ő nem Selmayr

Kinevezésén túl Martin Selmayr már csak munkamódszerei és stílusa miatt is rettegett szereplője volt az európai politikának, akit a háta mögött a Berlaymont (a Bizottság épületének neve) szörnyeként emlegettek. Kristalina Georgieva korábbi bizottsági alelnök például magára Selmayrra, és az általa teremtett mérgező légkörre hivatkozott, mikor lemondott tisztségéről. Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke elhíresült módon azt nyilatkozta róla:

„A különbség Selmayr és Isten között, hogy Isten tudja magáról, hogy ő nem Selmayr.”

Mások, főleg német politikusok bevédték kollégájukat: Günther Oettinger költségvetésért felelős EU-biztos például azt mondta, igazán nem kéne Selmayrt valamilyen szörnynek nevezni, hiszen ő csak Junckernek és a Bizottságnak dolgozik. Elmar Brok, a német kereszténydemokraták veterán EP-képviselője is megvédte Selmayrt mondván, hogy kiváló szervező, jó szóvivő volt, és még tudósnak is jó. A volt főtitkár támogatói ezen felül azt mondják, Selmayr kíméletlenül képviselte a Bizottság és az EU érdekeit is.

BORÍTÓKÉP: Martin Selmayr / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek