„Ne mondjátok el Putyinnak” – ezeket a zenészeket egész országokból tiltották ki

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.24. 07:50

A legváltoztosabb módon tudják magukat zenészek kitiltani országukból: Miley Cyrus tinédzserként rasszista volt Kína szerint, Németországnak a belezés volt sok, a Beatlest pedig a Fülöp-szigetek lakossága zavarta el. Azonnali-lista!

„Ne mondjátok el Putyinnak” – ezeket a zenészeket egész országokból tiltották ki

Bár Magyarországon élve hajlamosak vagyunk úgy képzelni, hogy a teljesen elglobalizálódott zeneipar mindenhol pontosan ugyanúgy néz ki, és eltűntek már azok az idők, amikor pár szórakoztatóbb performansz kicsapja a biztosítékot egyes országokban, ez óriási tévedés. Kis túlzással elég csak elhagyni hozzá Európát ahhoz egy zenésznek, hogy károsnak gondolja őt az állam, de még a mi környékünkön is vannak nagy dobások. 

Nézzétek, kiket és honnan tiltottak ki, újra itt az Azonnali-lista!

Világ vs. Kína

A világ legnagyobb megfigyelőállamából kitiltottak névsorából egy elég menő fesztivál is kijönne: Bob Dylant 2010-ben nem engedték be az országba koncertezni, mivel túl sok az ellenkultúrához kötődő dala van, egy évvel később kicsit enyhítettek, és a hatóságokkal egyeztetett dallistával felléphet ott. De ide tartozik az Oasis is, akik Tibetért álltak ki túl erőteljesen, Jay-Z-t pedig egyenesen a külügyminisztérium tartotta távol, amiért túl sok csúnya szó van a szövegeiben. A legviccesebb Miley Cyrus esete, őt még ártatlan tinisztárként 2006-ban azért nem engedték fellépni a kínaiak, mert egy fényképen a két ujjával kihúzta a szemeit, ez pedig rasszistának minősítették. Az már talán nem is annyira meglepő, hogy a mindenben véleményt nyilvánító Björköt sem fogadták szívesen, miután szabad Tibetet szeretett volna látni. 

Beyoncé, Malajzia

Beyoncénak a maláj kormány előírta, hogy minden testrészét eltakarva kell a színpadra lépnie, és bizonyos dalszövegeit sem ártana lecserélni.

Rolling Stones, Japán

Úgy tűnik, a rockzenészek sem tehetnek meg mindent: Mick Jagger 1967-es és 1970-es drogügye miatt 1973-ban nem engedték fellépni a világ talán legnagyobbra nőtt zenekarát az országban. Azóta szerencsére változott a helyzet.

The Beatles: Fülöp-szigetek, Izrael

Mindent ők sem tehetnek meg: miután viccet csináltak az ország first ladyjéből, a helyi lakosok gyakorlatilag elüldözték őket még a koncertjük előtt. A koncertért felvett összeget vissza kellet fizetniük, és soha többé nem hívták őket. Izrael még csak 16 éves volt, amikor úgy gondolták, a Beatles káros az ország fiatalságára, 2008-ban az ország nagykövete kért érte bocsánatot levélben.

Cannibal Corpse: Németország, Oroszország

Nem is az a fura, hogy a minden borítóján belezéseket mutogató amerikai death metálosokat kitiltották innen-onnan, hanem az, hogy meddig: 1996 és 2006 között nem léphettek fel Németországban, a borítóikkal együtt pedig a mai napig nem vásárolhatja az albumaikat hivatalosan 18 éven aluli. 2014-ben nyolcállomásos orosz turnéra is készültek, ezek közül hat elmaradt a helyi keresztény tüntetések miatt. A Cannibal Corpse dalszövegeit tilos oroszra fordítani, és elvileg a lemezeiket sem szabad terjeszteni.

Limp Bizkit, Ukrajna

Elnézve a nu metál egyik csúcszenekarának pályaívét, talán az ukránok jártak a legjobban ezzel a döntéssel: a zenekar frontemberének, Fred Durstnek olyan jól sikerült kinyilvánítania a krími helyzetről a véleményét 2015-ben, hogy öt évig nem léphet be Ukrajnába. Durst azt fejtegette, hogy gondolkozik az oda költözésen, hiszen a felesége is ott született. Ha ez nem lett volna elég Ukrajnának, még sok szép dolgot is mondott Oroszországról.

The Bloodhound Gang, Oroszország

Alapból nem is említenénk meg az 1990-es és a 2000-es évek kötelező magyar fesztiválkellékét, ha nem lenne ennyire különleges az ok, amiért besokallt az orosz állam: egy moszkvai koncertjükön a basszusgitáros, Jared Hasselhoff egy orosz zászlóval törölte ki a seggét színpadon, majd megkérte a közönséget, hogy ne mondják el Putyinnak. Nos, valaki elmondta.

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországról még senkit nem tiltottak ki, de az utóbbi időben még csak rendes balhénk sem volt. A legközelebb akkor álltunk ehhez, amikor a még nagy névnek számító Marilyn Manson 2009-ben a VOLT fesztiválon lépett fel, akkor a csikidám királya, Szikora Róbert és a Győri Egyházmegye nagyon szerette volna, ha nem léphet fel. A koncert végül teltházas lett. 

FORRÁSOK: Loudwire, NME, Culture Trip

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek