+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 24. szerda, 07:50
A legváltoztosabb módon tudják magukat zenészek kitiltani országukból: Miley Cyrus tinédzserként rasszista volt Kína szerint, Németországnak a belezés volt sok, a Beatlest pedig a Fülöp-szigetek lakossága zavarta el. Azonnali-lista!

Bár Magyarországon élve hajlamosak vagyunk úgy képzelni, hogy a teljesen elglobalizálódott zeneipar mindenhol pontosan ugyanúgy néz ki, és eltűntek már azok az idők, amikor pár szórakoztatóbb performansz kicsapja a biztosítékot egyes országokban, ez óriási tévedés. Kis túlzással elég csak elhagyni hozzá Európát ahhoz egy zenésznek, hogy károsnak gondolja őt az állam, de még a mi környékünkön is vannak nagy dobások. 

 

Nézzétek, kiket és honnan tiltottak ki, újra itt az Azonnali-lista!

 

Világ vs. Kína

 

 

A világ legnagyobb megfigyelőállamából kitiltottak névsorából egy elég menő fesztivál is kijönne: Bob Dylant 2010-ben nem engedték be az országba koncertezni, mivel túl sok az ellenkultúrához kötődő dala van, egy évvel később kicsit enyhítettek, és a hatóságokkal egyeztetett dallistával felléphet ott. De ide tartozik az Oasis is, akik Tibetért álltak ki túl erőteljesen, Jay-Z-t pedig egyenesen a külügyminisztérium tartotta távol, amiért túl sok csúnya szó van a szövegeiben. A legviccesebb Miley Cyrus esete, őt még ártatlan tinisztárként 2006-ban azért nem engedték fellépni a kínaiak, mert egy fényképen a két ujjával kihúzta a szemeit, ez pedig rasszistának minősítették. Az már talán nem is annyira meglepő, hogy a mindenben véleményt nyilvánító Björköt sem fogadták szívesen, miután szabad Tibetet szeretett volna látni. 

 

Beyoncé, Malajzia

 

 

Beyoncénak a maláj kormány előírta, hogy minden testrészét eltakarva kell a színpadra lépnie, és bizonyos dalszövegeit sem ártana lecserélni.

 

Rolling Stones, Japán

 

 

Úgy tűnik, a rockzenészek sem tehetnek meg mindent: Mick Jagger 1967-es és 1970-es drogügye miatt 1973-ban nem engedték fellépni a világ talán legnagyobbra nőtt zenekarát az országban. Azóta szerencsére változott a helyzet.

 

The Beatles: Fülöp-szigetek, Izrael

 

 

Mindent ők sem tehetnek meg: miután viccet csináltak az ország first ladyjéből, a helyi lakosok gyakorlatilag elüldözték őket még a koncertjük előtt. A koncertért felvett összeget vissza kellet fizetniük, és soha többé nem hívták őket. Izrael még csak 16 éves volt, amikor úgy gondolták, a Beatles káros az ország fiatalságára, 2008-ban az ország nagykövete kért érte bocsánatot levélben.

 

Cannibal Corpse: Németország, Oroszország

 

 

Nem is az a fura, hogy a minden borítóján belezéseket mutogató amerikai death metálosokat kitiltották innen-onnan, hanem az, hogy meddig: 1996 és 2006 között nem léphettek fel Németországban, a borítóikkal együtt pedig a mai napig nem vásárolhatja az albumaikat hivatalosan 18 éven aluli. 2014-ben nyolcállomásos orosz turnéra is készültek, ezek közül hat elmaradt a helyi keresztény tüntetések miatt. A Cannibal Corpse dalszövegeit tilos oroszra fordítani, és elvileg a lemezeiket sem szabad terjeszteni.

 

Limp Bizkit, Ukrajna

 

 

Elnézve a nu metál egyik csúcszenekarának pályaívét, talán az ukránok jártak a legjobban ezzel a döntéssel: a zenekar frontemberének, Fred Durstnek olyan jól sikerült kinyilvánítania a krími helyzetről a véleményét 2015-ben, hogy öt évig nem léphet be Ukrajnába. Durst azt fejtegette, hogy gondolkozik az oda költözésen, hiszen a felesége is ott született. Ha ez nem lett volna elég Ukrajnának, még sok szép dolgot is mondott Oroszországról.

 

The Bloodhound Gang, Oroszország

 

 

Alapból nem is említenénk meg az 1990-es és a 2000-es évek kötelező magyar fesztiválkellékét, ha nem lenne ennyire különleges az ok, amiért besokallt az orosz állam: egy moszkvai koncertjükön a basszusgitáros, Jared Hasselhoff egy orosz zászlóval törölte ki a seggét színpadon, majd megkérte a közönséget, hogy ne mondják el Putyinnak. Nos, valaki elmondta.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországról még senkit nem tiltottak ki, de az utóbbi időben még csak rendes balhénk sem volt. A legközelebb akkor álltunk ehhez, amikor a még nagy névnek számító Marilyn Manson 2009-ben a VOLT fesztiválon lépett fel, akkor a csikidám királya, Szikora Róbert és a Győri Egyházmegye nagyon szerette volna, ha nem léphet fel. A koncert végül teltházas lett. 

 

FORRÁSOK: Loudwire, NME, Culture Trip

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás