A brexit miatt nem tudhatjuk meg, hogyan fejti meg Boris Johnson Shakespeare-t

Szerző: Petróczi Rafael
2019.07.24. 19:15

2020-ra ígérték Boris Johnson Shakespeare-könyvének a megjelenését, a brexittel elfoglalt újdonsült miniszterelnök azonban nem vállalja a határidőt.

A brexit miatt nem tudhatjuk meg, hogyan fejti meg Boris Johnson Shakespeare-t

Mint az július 23-a óta tudható, az eredetileg is brexitpárti Boris Johnson lesz Theresa May utódja a brit toryk élén és a brit miniszterelnöki székben, miután elődje többszöri nekifutásra sem tudta az EU-val kialkudott brexittervét keresztülvinni a brit alsóházon.

London volt polgármestere és az ország egykori külügyminisztere így most munkás hónapok elé néz, ha valóban szeretné október 31-ével kivezetni az országot az EU-ból. (Hogy hogyan tehetné ezt meg, arról az Azonnalinak is van pár ötlete.)

Miniszterelnöki teendőivel indokolta Johnson azt is, hogy a már egy ideje íródó Shakespeare-könyvét egyhamar nem ismerheti meg a nagyérdemű.

A „Shakespeare: A géniusz rejtvénye” című életrajzi kötetet kiadó Hodder & Stoughton szerint a könyv egyszerűen, olvashatóan fogja bemutatni az angol drámaíró életútját, és értelmezni őt a maga idejében.

A mű külön figyelmet fog fordítani arra, hogy ne csak Shakespeare zsenialitásának eredetét tárja fel, hanem annak természetét is.

A könyv eredetileg 2016 októberében került volna a polcokra, ám a brexitnépszavazás után a megjelenést határozatlan időre elnapolták. A kiadó még idén áprilisban jelentette be, hogy az életmű most már tényleg, 2020 áprilisában érkezni fog, ám egyúttal el is ismerték, az még nincs teljesen kész.

Johnson keddi győzelme azonban ezt a dátumot is keresztül húzhatja: a kiadó július 24-én már azt mondta, nincsen tervben az új brit miniszterelnök könyvének kiadása a belátható jövőben.

A Hodder & Stoughton kijelentését támasztja alá maga Johnson is, aki azt nyilatkozta:

„Semmi kétség nincs, a teljes állású politikusi lét azt jelenti, hogy nem lesz időm például arra, hogy gyorsan befejezzem a Shakespeare-könyvet.”

Theresa May utódja amúgy nem első könyvét írja hasonló témában: Boris Johnson egy hazájában 2014-ben, magyarul 2015-ben kiadott Churchill-életrajz szerzője is.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali, a Wikimedia és a Flickr képei alapján

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek