A klímaváltozást nem a nagytestű élőlényeknek találták ki

Szerző: Tóth Eszter
2019.07.23. 13:48

Huszonhárom év adatai igazolják, hogy az állatfajok testméretük csökkenésével alkalmazkodnak a klímaváltozás kihívásaihoz.

A klímaváltozást nem a nagytestű élőlényeknek találták ki

A dél-afrikai Palmier folyó közelében található meteorológiai központ 0,18 Celsius-fokos felmelegedést mért az elmúlt évtizedek során. A folyó partvidéke a hosszúfarkú billegető természetes élőhelye. Egy szürke, fehér és fekete színű madárfajnak, ami a nevét jellegzetes pumpáló faroktollmozgásáról kapta.

Ennek a madárnak az átlagos súlya 25 gramm körül van, testhossza pedig mindössze 20 centiméter. Az időjárás változásának hatására viszont még ennél is kisebbre zsugorodott.

Az Outlook cikke szerint egy kutatócsoport 1976 és 1999 közötti adatok alapján vizsgálta a faj jellegzetességeinek változását. Az egyedek között megfigyelhető volt egyfajta természetes kiválasztódás, melynek során a kistestű madarak életképesebbnek bizonyultak robosztusabb társaikkal szemben.

Nem ez az egyedüli faj, ami ilyen változásokon ment keresztül. Az elmúlt 100 év során a bolygó klímája csaknem egy teljes fokkal lett tartósan melegebb, a régészeti leletekből pedig megállapítható, hogy ezzel együtt mind a szárazföldi, mind a vízi élőlények zsugorodtak. 

Res Altwegg, a Fokvárosi Egyetem professzora szerint mivel a nagytestű állatok ellenállóbbak a hideg klímával szemben, számítani lehetett rá, hogy a felmelegedés a kistestű élőlényeknek kedvez majd. Ennek ellenére a testméretet számos egyéb tényező is befolyásolhatja, így a mindössze negyed évszázad alatt látott eredmények váratlanul érték a kutatókat. 

Tudósok korábban is sejtették, hogy a klímaváltozás és az állatok testméretének változása összefüggésbe hozhatók egymással, de a kapcsolat csak a mostani kutatások után vált egyértelművé.

Az állatok mérete kihatással van a szaporodásukra, élettartamukra és arra, hogyan reagálnak olyan krízisekre, mint a táplálékhiány vagy szárazság. Emellett meghatározza azt is, milyen mennyiségű és típusú élelemre van szükségük, vagy hogy mennyire kiszolgáltatottak a nagyobb ragadozóknak. 

Bár úgy tűnik, a testméret csökkenése gyakori reakció az állatfajoknál a klímaváltozás kihívásaira, a természet válaszai eltérőek is lehetnek. Lehetséges, hogy bizonyos állatok extrémebb átalakuláson mennek keresztül, ahogy az sem kizárt, hogy mások éppen növekedni fognak. 

FOTÓ: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek