Politikusokról gyűjthetett érzékeny adatokat a cseh Huawei

Szerző: Pintér Bence
2019.07.23. 09:39

A kínai cég csehországi leányvállalatának két volt munkatársa szerint a cég érzékeny adatokat gyűjtött, amit megosztott a kínai nagykövetséggel.

Politikusokról gyűjthetett érzékeny adatokat a cseh Huawei

Az év eleje óta egyre nagyobb a csatározás a kínai telekomcég, a Huawei körül: most éppen Csehországban tárta fel a cseh közrádió újságírója két egykori helyi Huawei-vezető beszámolója alapján, hogy

a kínai cég csehországi leányvállalata érzékeny adatokat gyűjtött például üzletemberekről és politikusokról, amit aztán alkalmanként a kínai nagykövetséggel is megosztottak.

Ezen felül egy olyan rendszerben tárolták a mezei ügyfelek adatait – köztük a szokásos információkon kívül érzékenyebb adatokat is – amelyet közvetlenül Kínából kezelnek ,tehát nehéz megmondani, hogy ki férhet hozzájuk. Olyan adatokat is elkértek az ügyfelektől, mint hogy hány gyerekük van, mi a személyes érdeklődési körük és milyen az anyagi helyzetük.

A cikk szerint bevett gyakorlat volt, hogy ezeket a részleteket a kínai nagykövetség embereivel tartott találkozókon kitárgyalják. Az egyik forrás szerint

kifejezetten feladatuk volt, hogy ilyen információkat gyűjtsenek össze vezető politikusokról és üzletemberekről,

akiket aztán meghívtak Kínába konferenciára.

A Huawei egy írásos nyilatkozatot adott ki az ügyre reagálva, amelyben tagadták, hogy bármi törvénytelen dolgot követtek volna el, és hangsúlyozták, hogy minden tevékenységük a cseh és az európai törvények, illetve a GDPR betartásával történik.

A világ több országában kémkedésgyanúba keveredett Huawei ügyét itt foglaltuk össze, azóta Lengyelországban is volt botrányuk, Magyarországon azonban a kormány nem tartja biztonsági kockázatnak a kínai céget.

FRISSÍTÉS (12:50)

Cikkünk megjelenése után a Huawei magyar leányvállalata a következő közleményt küldte el az Azonnalinak:

„A riportban szereplő, Huawei Technologies-ra vonatkozó vádak teljes mértékben megalapozatlanok és nem felelnek meg a valóságnak. A Huawei működése során soha nem végzett semmilyen információgyűjtő tevékenységet sem a kínai nagykövetséggel, sem pedig más szervezettel kapcsolatosan. A vállalat Csehországban a felhasználók adatainak kezelését a cseh, illetve az EU-s vonatkozó, hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően végzi. Mélységesen elítélünk minden, a Huawei-jel szembeni felelőtlen és kicsinyes vádat, és fenntartjuk a jogot arra, hogy törvényes úton védjük meg vállalatunk jó hírnevét.”

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek