Mi volt a merevlemezeken? Kurz további magyarázkodásra kényszerül

Szerző: Techet Péter
2019.07.23. 19:30

Május végén már csak négy napja volt hátra Sebastian Kurznak a bécsi kancellárián. Ekkor tűnt el egy merevlemez tartalma, amelyen nem kizárt: az ibiziai videóval összefüggésben lehettek fent információk. Mostanra már öt merevlemez letörléséért kell Kurznak magyarázkodnia.

Mi volt a merevlemezeken? Kurz további magyarázkodásra kényszerül

Mint ismert: az ibiziai videó miatt, amelyen Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár spiccesen már orbáni állapotokról tárgyalt egy álorosz áloligarchával, megbukott végül az egész jobboldali kabinet. Sebastian Kurztól a bécsi parlament május végén megvonta a bizalmát.

Kickl? Ő ki?

A kurzi Néppárt (ÖVP) nagy reményekkel készül mégis az őszi előrehozott választásokra. A taktika egyik részét képezi, hogy

Kurz úgy tesz, mintha neki köze se lett volna a Szabadságpárthoz (FPÖ).

Ez főleg abban nyilvánul meg, hogy a titkosszolgálatilag érzékeny adatok eltüntetésével vádolt Herbert Kickl egykori FPÖ-s belügyminiszterről több ÖVP-s is kijelentette: nem hogy belügyminiszter nem lehet egy esetleges új ÖVP-FPÖ-kormányban, de semmilyen más tárcát sem kaphat.

Az FPÖ visszakézből üzente meg: ha Kickl nem jöhet, akkor ők meg eleve nem lépnének koalícióra Kurz-cal. Kurz elhatárolódása az FPÖ-től azonban nem csak ezért felemás, eleve a hitelessége is kérdéses – és nem csak azért, mert mégiscsak több, mint másfél évig tűrte el Kicklt a belügyi tárca élén.

Hetvenhat eurón bukott ki minden

Amint kiderült: Sebastian Kurz egyik munkatársa az ibiziai videó megjelenése után – és pár nappal Kurz parlamenti bukása előtt – felkeresett álnév alatt egy osztrák adatmegsemmisítő céget, hogy megsemmisítsen egy merevlemezt.

Az ügy azért érdekes, mert az illető, aki magát Walter Maisingernek nevezte, valójában Arno M. (a teljes neve a gyanúsítás miatt nem jelent meg a sajtóban): a Sebastian Kurz vezette kancellária egyik munkatársáról van szó, ő felelt a volt kancellár Facebook-jelenlétéért. A bécsi balliberális Falter magazin részletesen dokumentálta és leírja, mi is történt azon a május végi napon.

A munkatárs két óvatlanságon bukott le: egyrészről elfelejtette kifizetni a hetvenhat eurós számlát, azaz a cég elkezdte keresni őt. És itt jön a másik óvatlanság: noha álnéven lépett fel Arno M., de az igazi telefonszámát adta meg. Azaz nem volt túl nehéz megtalálni.

Azóta már túl is vagyunk egy házkutatáson. Természetesen Sebastian Kurz semmit se tud a merevlemez tartalmáról, és cáfolja, hogy ő kérte volna annak megsemmisítését.

Brigitte Bierlein, a bécsi szakértői kormányt vezető kancellár azonban megígérte: kivizsgáltatja, miért volt szükséges ilyen gyorsan a merevlemez törlésére. Bár hozzátette: önmagában nincs abban semmi probléma, ha lényegtelen aktákat megsemmisítenek egy átadás során, a kérdés ezért az: a megsemmisített merevlemezen volt-e olyan információ, amely az osztrák levéltári törvény értelmében megőrzendő, archiválandó.

Az ügyészség elkezdte a nyomozást – mégpedig ugyanaz a csoport, amely az ibiziai videóval is foglalkozik.

Arra kíváncsiak, hogy Kurz munkatársa lehetséges bizonyítékokat semmisített-e meg.

Maxon dolgoztak az iratmegsemmisítök

Az ügy nem ült el, mert a német balliberális Süddeutsche Zeitung napilap és a bécsi balliberális Falter hetilap birtokába jutott egy videófelvétel, amelyen a merevlemezek megsemmisítése látható. (Ez itt nézhetö meg.) Igen, a többes szám nem tévedés: a kezdetben feltételezett egy merevlemez helyett valójában

legalább öt merevlemezt semmisíttetett meg rapid tempóban Kurz munkatársa.

A kérdések azért is szaporodnak, mert közvetlenül a májusi kormánybukás után a német baloldali akcionista művészcsoport, a Politikai Szépség Központ egy olyan fotót rakott ki a Facebook-oldalára, amin az látható, hogy

egy ismert iratmegsemmisítő cég teherautója áll az akkor még az FPÖ-s Herbert Kickl vezette belügyminisztérium bécsi épülete előtt.

Sokan akkoriban ezt álhírnek vagy a Politikai Szépség Központ akciójának tudták be. Amúgy a Központot vádolták már azzal is, hogy ők rendezték meg az ibiziai videót is.

SOK LEHETETT AZOKBAN A NAPOKBAN A MUNKA. A BÉCSI BELÜGYMINISZTÉRIUM ELÉ BE IS PARKOLT EGY IRATMEGSEMMISÍTÖ CÉG TEHERAUTÓJA.

Kurz bajban

A mostani botrány azonban már csak azért is más megvilágításba helyezi az akkori fotót, mert a „tetten ért” iratmegsemmisítő cég nem más, mint az a Reisswolf, amelynél Kurz munkatársa is az ÖVP-FPÖ-kormány utolsó óráiban merevlemezeket töröltetetett.

Az ÖVP először tagadta az egészet, később elismerte: egy merevlemezről van csak szó. Most már ötről lehet biztosan tudni: megsemmisültek. A kampánymódba kapcsolt ÖVP-nek igencsak kínos az ügy, elvégre

abban bízott Kurz csapata: korrupciós vádakkal és az egész ibiziai videóval csak az FPÖ lesz majd kínos helyzetbe hozható.

Némileg a számokon is meglátszik ez: az ÖVP ugyan még mindig toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat, de már nem harminchat, hanem csak harmincnégy százalékkal áll az első helyen. Az FPÖ és a szocdemek (SPÖ) azonban jó tizennégy százalékkal leszakadva jönnek Kurzék mögött.

Kurz nagy dilemmája azonban az lehet: ha meg is nyeri a választásokat, kivel álljon össze. Az FPÖ Kickl nélkül nem vonható be egy új kormányba, a liberális Neos-szal nem lenne meg a többség, a Zöldek és a szocdemek pedig nem nyitottak bármire is, amiben Sebastian Kurznak hívják a főnököt.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek