A szolnoki polgármesterségre pályázó Lukácsi Katalin az Azonnalinak: Nem vagyok önjelölt jelölt!

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.22. 16:25

Két ellenzéki polgármesterjelölt is van Szolnokon. Egyikük a KDNP-ből kilépett, most Márki-Zay Péter mozgalmában politizáló Lukácsi Katalin, aki szerint az őt támogatók erkölcsileg vállalhatatlannak tartják a többiek által támogatott MSZP-s Radócz Zoltánt. Mi folyik Szolnokon az ellenzéki oldalon, és lesz-e ott is előválasztás?

A szolnoki polgármesterségre pályázó Lukácsi Katalin az Azonnalinak: Nem vagyok önjelölt jelölt!

„Én soha nem ajánlkoztam polgármesterjelöltnek, minden ezzel ellentétes állítás hazugság” – így reagált az Azonnalinak Lukácsi Katalin azzal kapcsolatban, hogy hétfőn bejelentette indulását Szolnok polgármesteri székéért. Hogy ez a kérdés egyáltalán felmerült, annak az az oka, hogy a a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomban politizáló Lukácsit az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik helyi szervezete nem támogatja a szolnoki polgármesteri tisztségre, ők az MSZP-s Radócz Zoltánt látnák inkább polgármesterként.

És ők ezt múlt héten már be is jelentették a sajtónak.

Ki kért fel kit, és mire?

A széles körben a KDNP-ből való 2017-es kilépésével ismertté vált, majd a 2018 tavaszán a Viszlát, kétharmad mozgalomban szerepet vállaló Lukácsi hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban azért dolgoztak Szolnokon, hogy a jobbikos Csikós Attila legyen a konszenzusos ellenzéki polgármesterjelölt, aki „szép eredményt” ért el a tavalyi országgyűlési választáson. (Ez azt jelenti, hogy 35,1 százalékkal második lett a győztes fideszes Kállai Mária 42 százaléka mögött, úgy, hogy indult az MSZP és az LMP is.)

Bár Csikós korábban elvállalta a szolnoki polgármesterjelöltséget, végül úgy döntött, hogy a kialakult „acsarkodásban” nem akar részt venni.

Így ő volt a kezdeményezője annak, hogy egy pártoktól független civil jelöltet kérjenek fel, aki végül a magát helyben már régóta építő, eredetileg jászjákóhalmai Lukácsi lett.

Nem vagyok önjelölt – válaszolta Lukácsi Katalin az Azonnali felvetésére hangsúlyozva: őt Csikós mellett a Jobbik országos vezetősége, a Momentum és a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület kérték fel az indulásra. Kiemelte azt is: soha nem is volt az MSZP-s Radócz Zoltán támogatása mögött ellenzéki konszenzus.

2019 az új 2014

Hogy Radócznál miben lenne jobb jelölt Lukácsi, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: erről elsősorban nem őt kell megkérdezni, hanem azokat, akik az ő támogatása mellett döntöttek.

Ugyanakkor elmondta, nemcsak arról van szó, hogy támogatói őt jobbnak gondolják Radócznál, hanem arról is, hogy a szocialista politikus személyét „nem tartják erkölcsileg vállalhatónak”.

Hogy miért nem, arra Lukácsi azt válaszolta: „Ez az ő személyes döntésük, nem beszélhetek a nevükben, de az elmondások alapján volt rendőrségi ügye is, és korrupciógyanús ügyek is terjengenek vele kapcsolatban.” Vagyis Lukácsi szerint az ő pártolói úgy vélik, csöbörből vödörbe esne Szolnok, ha a jelenlegi fideszes polgármester, Szalay Ferenc helyett Radócz Zoltán lenne a következő városvezető. (Radócz egyébként 2014-ben MSZP-DK-Szolidaritás-Együtt-színekben már indult a polgármesterségért, akkor fideszes ellenfele 53 százalékot, ő maga pedig 27,3 százalékot kapott.)

Hogy a szolnoki ellenzékben kialakult helyzetet feloldhatja-e egy előválasztás ferencvárosi mintára, arra Lukácsi az Azonnalinak azt mondta, abszolút nyitott lenne minden ilyen megoldási kísérletre, „viszont a másik csapat az, akik elzárkóztak ez elől”.

Ha egy „sokkal jobb, hitelesebb, integratívabb személyt” neveznének meg ellenzéki polgármesterjelöltnek, abban az esetben visszalépne Lukácsi, vagy akkor, ha Csikós Attila mégis elvállalná a megmérettetést. Az Azonnali kérdésére, hogy ha végül az a helyzet áll elő, hogy Radócz és ő is elindul ősszel Szalay ellen, akkor végül visszalépne-e, Lukácsi arról beszélt:

„Én azt mondom, hogy a hídon akkor kell átmenni, ha a folyóhoz értünk; vannak ilyen szép nagy bölcsességek.”

És hogy lehet-e megbékélés az ellenzéki oldalon annak fényében, hogy a 24.hu hétfői cikke szerint éppen ma jelentették fel Lukácsiékat egy névvita miatt? Lukácsi szerint ez az ügy nem segíti az egyeztetést, de „természetesen mi nem zárkózunk el semmi elől”.

FOTÓ: Lukácsi Katalin / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek