Ellenzéki összefogást szeretne Babiš ellen a cseh jobboldal legnagyobb pártja

Szerző: Pintér Bence
2019.07.22. 11:45

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Ellenzéki összefogást szeretne Babiš ellen a cseh jobboldal legnagyobb pártja

2021-ben tartanak legközelebb választás Csehországban, de a cseh jobboldal vezető pártjának elnöke (képünkön) már szervezkedni kezdett, hogy legyen összefogás a liberális ANO és miniszterelnöke, a milliárdos vállalkozó Andrej Babiš ellen.

A Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője, Petr Fiala összefogással győzné le a miniszterelnököt, és megreformálná az oktatást, illetve csökkentené a bürokráciát, az adókat, és autópályákat is építene.

A Novinky.cz cikke szerint azonban Csehországban sem lesz sima menet az ellenzéki összefogás, hiszen ugyan a legnagyobb jobboldali párt ajánlatát a konzervatív liberális TOP09 és a velük az előző választáson együttműködő Polgármesterek és Függetlenek (STAN) is pozitívan fogadta, a kereszténydemokraták azonban hezitálnak,

a parlamentben második legnagyobb ellenzéki erő, a Cseh Kalózpárt pedig egyedül akar indulni, szerintük semmi közös nincs bennük a jobboldali pártokkal.

A Kalózpárt és az ODS fej-fej mellett halad egyébként: míg az ODS az EP-választáson 14,5 százalékot ért el, addig a Kalózpárt 14 százalékot, a közvélemény-kutatásokban pedig június végén már vezetett is a Kalózpárt, nekik 17, az ODS-nek 15 százalékot mértek. Az ANO az EP-választáson 21 százalékot szerzett, egyébként 29 százalékra mérik Babiš pártját a közvélemény-kutatók.

A TOP09 alelnöke a Novinkynak nyilatkozva arról beszélt, hogy félre kell tenni a régi sérelmeket, hiszen szerinte az elmúlt hónapokban tüntetők egyértelműen azt kérték, hogy védjék meg a liberális demokráciát, amit Babiš miniszterelnök és Zeman elnök is fenyeget –

példaként pedig Lengyelország és Magyarország helyzetét hozta fel.

Csehországban az utóbbi hónapokban többször is tömegek tüntettek a miniszterelnök ellen annak korrupciós ügyei miatt, a tüntetésekről az Azonnali is beszámolt. Az ANO és a szocdemek által adott, kommunisták által kívülről támogatott kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány azonban elbukott, Babišnak pedig esze ágában sincs lemondani. Nemrég pedig arról is volt egy jó cikkünk, hogy miért egészségesebb a cseh politikai helyzet, mint a magyar!

FOTÓ: Petr Fiala / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek