Sci-fi írók készítik fel a jövőre a magáncégek után már a francia hadsereget is

Szerző: Pintér Bence
2019.07.22. 17:15

Jövőbeli fenyegetéseket tár fel egy sci-fi írókból álló csapat a francia hadsereg megbízásából, miközben a magáncégek is egyre inkább hajlamosak sci-fi írókat felfogadni, hogy segítsenek nekik megálmodni a jövőt. De mégis hogyan tudnak ők segíteni?

Sci-fi írók készítik fel a jövőre a magáncégek után már a francia hadsereget is

Mindenféle futurisztikus dolgok feltűntek idén a párizsi, Bastille-napi katonai parádén: volt drónsemlegesítő puska, olyan, amilyet a nyitóképen Emmanuel Macron francia elnök is fog, meg volt légdeszkás katona is, az pedig így nézett ki:

Nem csak sci-fi filmekbe illő kütyükkel készül azonban a francia hadsereg a jövőre: a hadsereg tavaly alapított, évente egyelőre 1,2 milliárd euróból (nagyhából 379 milliárd forintból) működő Védelmi Innovációs Ügynöksége bejelentette, hogy

sci-fi írókból álló csapatot alkalmaznak, akik jövőbeli fenyegetésekre készítik majd fel a hadsereget.

Az egyébként meg nem nevezett négy-öt írótól azt várják, hogy olyan jövőbeli támadási lehetőségekre hívják fel a figyelmet, amire a tradicionális katonai stratégák nem feltétlenül gondolnának, például a mesterséges intelligenciák más államok, vagy terrorcsoportok általi használatának különféle módjaira.

Egyre több cég alkalmaz sci-fi írókat

A hír talán meglephet egy-két embert, hiszen a sci-fi a köznyelvben gyakran a közel lehetetlen dolgok szinonímája, pedig valójában a tudományos fantasztikum inkább a lehetséges dolgok irodalma; nem véletlen, hogy jó pár sci-fi ötlet inspirált már valódi fejlesztéseket. Ilyen például a fent látható légdeszka is, ami a jetpack egy egész korrektül működő verziójának tűnik, de ilyen dolog például a Holdra szállás is:

az első rakétatudósok (köztük az erdélyi szász Hermann Oberth) munkáját Jules Verne és H. G. Wells munkái inspirálták.

A műholdakat például Arthur C. Clarke-nak köszönhetjük, aki 1945-ben állt elő az ötlettel, vagy említhetjük azt is, hogy egy sereg sci-fi író volt Ronald Reagan tanácsadója (pl. Jerry Pournelle, Larry Niven, Gregory Benford) a csillagháborús terv kapcsán.

Annyira nincs semmi fura abban, hogy a francia hadsereg fiktív jövőket elképzelő írók felé fordul inspirációért, hogy valójában még le is vannak maradva a magáncégekhez képest,

ugyanis a versenyszektorban évek óta egyre több sci-fi írót alkalmaznak, akiket vagy általában, vagy egy konkrét, specifikus projekt kapcsán kérnek meg arra, hogy próbálják megfejteni, elképzelni a jövőt – ez a megközelítés némileg eltér attól, mintha egy adatokkal dolgozó futuristát alkalmaznának. Arról egyébként pont a sci-fi író Brandon Hackett, avagy Markovics Botond értekezett egyszer, hogy pontosan hogyan is jósol a sci-fi: szerinte sehogy, hanem, ahogy azt fent is említettük, éppen a sci-fi inspirálja a fejlesztéseket.

Magyarországon úgy tűnik, hogy még nem terjedt el annyira ez a trend, mi több, amikor a Jobbik a sci-fi íróként is tevékenykedő Fonyódi Tibort is behúzta a párt „szellemi holdudvarába”, akkor a kormánypárti média „Kilóra megvett, piti sci-fi író az antiszemita Jobbik értelmiségi arca” címmel közölt róla írást.

FOTÓ: DroneShield

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek