+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Pintér Bence
2019. július 21. vasárnap, 07:17
Az egy dolog, hogy a magyar kormány éppen kicsinálja a tudományt, de ki gondolta volna, hogy a filozófiát már ki is csinálták tavaly, rádásul nem is a Fidesz, hanem egy gyakorló filozófus? Tőzsér János tavalyi könyve szerint ugyan van némi értelme filozófiát művelni, de ezen az úton soha, semmire sem fogunk választ kapni.

Az elmúlt évben valamiért három, kifejezetten szkeptikus szöveg is az olvasmányaim közé került. Az elsőről tavaly írtam is itt, ebben egy román történész fejtette meg, hogy valójában miért önbecsapás történettudományt művelni, bár ő nem ment odáig, hogy a dolgot értelmetlennek nyilvánítsa. Aztán Carlo Rovelli Az idő rendje című könyve jött a sorban, amiben az olasz fizikus szétszedett mindent, amit az időről gondoltam, hogy aztán megpróbálja kicsit mégis összerakni a dolgot.

 

Most pedig elolvastam a filozófus Tőzsér János könyvét arról, hogy a filozófiának nagyjából semmi értelme sincs.

 

Tőzsér szkeptikus álláspontja még laikus szemmel nézve is kifejezetten kemény, főleg azért, mert nem valami fogalmatlan kívülálló kérdőjelezi meg egy többezer éves hagyomány értelmét, hanem valaki, aki az előszóban le is írja, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorló filozófusként – értsd: ebből élt, ez volt a munkája – egészen pontosan milyen álláspontokat is képviselt, majd vetett el, és jutott el végül mostani álláspontjához.

 

A 2018-ban megjelent Az igazság pillanatai fő tétele ugyanis az, hogy a filozófiai megismerés tulajdonképpen teljes zsákutca, és bár voltak a filozófia művelésének sikeres mellékhatásai az évezredek folyamán, maga a filozófia története kudarctörténet:

 

a filozófia a görögök óta nagyjából ugyanazokra a kérdésekre keresi a választ, és még egy filozófiai kérdésben sem sikerült konszenzusra jutni.

 

Miért baj ez?

 

Tulajdonképpen egyáltalán nem baj, legfeljebb a filozófusok érezhetik úgy, hogy életük munkája teljesen fölösleges volt, de valójában a filozófia mint episztemikus vállakozás kudarca egyáltalán nincs hatással a világra, hiszen az elmúlt párezer évben is úgy éltünk, hogy ezek a filozófiai kérdések nyitottak voltak, és minden valószínűség úgy fogunk élni a továbbiakban, hogy azok is maradnak.

 

 

Tőzsér meggyőzően, filozófiai érvek használata nélkül, és ami talán még fontosabb: teljesen közérthetően érvel a szkeptikus álláspont mellett, arra ösztökélve filozófus kollégáit, hogy mindenféle filozófiai álláspontjukat adják fel, hiszen valójában semmilyen alapon nem tudnak mellettük valid módon érvelni. Ezen az állításon Tőzsér több szempontból, kegyetlenül végigmegy,

 

mindeközben pedig több dolgot magyaráz el a filozófiatörténetből és a filozófiai fogalmakból, mint amit én egy filozófia minor képzésen két év alatt tanultam.

 

A könyv egyik legszebb pillanata, amikor két nagyobb fejtegetés között szó esik pár sor erejéig a humántudományokról általában, amelyekről Tőzsér csak úgy mellékesen megjegyzi, hogy nagyjából ugyanannyi értelmük van az igazság megtalálása szempontjából, mint a filozófiának.

 

A könyv végére azonban kiderül, hogy mégis mi értelme lehet egész pontosan filozófiát tanulni és filozófiai kérdésekkel foglalkozni: ezt nem fogom elárulni, de legyen elég annyi, hogy a megoldás tulajdonképpen semmiben sem cáfolja meg a könyv mondanivalóját, inkább csak gyakorlati tanácsot ad az életre.

 

Ahogy azt már említettem, szerintem idén nyáron nincs is jobb könyv a strandra ennél a kötetnél, szóval hajrá: sör sajtos-tejfölös lángos mellé jobban csúszik az élet és a világ egyik legrégebbi tudományának értelmetlensége!

 

Olvasnál még könyveket? Nem tudod, hogy mit kéne? Segítünk.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc nő állította, hogy zaklatta őket a világhírű operaénekes. A botrány utáni első fellépésén felállva tapsoltak neki.

A világ legfejlettebb országai technikai és pénzügyi tervet állítottak össze Biarritzben a erdőtüzek megfékezéséhez.

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás