+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. július 21. vasárnap, 07:17
Az egy dolog, hogy a magyar kormány éppen kicsinálja a tudományt, de ki gondolta volna, hogy a filozófiát már ki is csinálták tavaly, rádásul nem is a Fidesz, hanem egy gyakorló filozófus? Tőzsér János tavalyi könyve szerint ugyan van némi értelme filozófiát művelni, de ezen az úton soha, semmire sem fogunk választ kapni.

Az elmúlt évben valamiért három, kifejezetten szkeptikus szöveg is az olvasmányaim közé került. Az elsőről tavaly írtam is itt, ebben egy román történész fejtette meg, hogy valójában miért önbecsapás történettudományt művelni, bár ő nem ment odáig, hogy a dolgot értelmetlennek nyilvánítsa. Aztán Carlo Rovelli Az idő rendje című könyve jött a sorban, amiben az olasz fizikus szétszedett mindent, amit az időről gondoltam, hogy aztán megpróbálja kicsit mégis összerakni a dolgot.

 

Most pedig elolvastam a filozófus Tőzsér János könyvét arról, hogy a filozófiának nagyjából semmi értelme sincs.

 

Tőzsér szkeptikus álláspontja még laikus szemmel nézve is kifejezetten kemény, főleg azért, mert nem valami fogalmatlan kívülálló kérdőjelezi meg egy többezer éves hagyomány értelmét, hanem valaki, aki az előszóban le is írja, hogy az elmúlt évtizedekben gyakorló filozófusként – értsd: ebből élt, ez volt a munkája – egészen pontosan milyen álláspontokat is képviselt, majd vetett el, és jutott el végül mostani álláspontjához.

 

A 2018-ban megjelent Az igazság pillanatai fő tétele ugyanis az, hogy a filozófiai megismerés tulajdonképpen teljes zsákutca, és bár voltak a filozófia művelésének sikeres mellékhatásai az évezredek folyamán, maga a filozófia története kudarctörténet:

 

a filozófia a görögök óta nagyjából ugyanazokra a kérdésekre keresi a választ, és még egy filozófiai kérdésben sem sikerült konszenzusra jutni.

 

Miért baj ez?

 

Tulajdonképpen egyáltalán nem baj, legfeljebb a filozófusok érezhetik úgy, hogy életük munkája teljesen fölösleges volt, de valójában a filozófia mint episztemikus vállakozás kudarca egyáltalán nincs hatással a világra, hiszen az elmúlt párezer évben is úgy éltünk, hogy ezek a filozófiai kérdések nyitottak voltak, és minden valószínűség úgy fogunk élni a továbbiakban, hogy azok is maradnak.

 

 

Tőzsér meggyőzően, filozófiai érvek használata nélkül, és ami talán még fontosabb: teljesen közérthetően érvel a szkeptikus álláspont mellett, arra ösztökélve filozófus kollégáit, hogy mindenféle filozófiai álláspontjukat adják fel, hiszen valójában semmilyen alapon nem tudnak mellettük valid módon érvelni. Ezen az állításon Tőzsér több szempontból, kegyetlenül végigmegy,

 

mindeközben pedig több dolgot magyaráz el a filozófiatörténetből és a filozófiai fogalmakból, mint amit én egy filozófia minor képzésen két év alatt tanultam.

 

A könyv egyik legszebb pillanata, amikor két nagyobb fejtegetés között szó esik pár sor erejéig a humántudományokról általában, amelyekről Tőzsér csak úgy mellékesen megjegyzi, hogy nagyjából ugyanannyi értelmük van az igazság megtalálása szempontjából, mint a filozófiának.

 

A könyv végére azonban kiderül, hogy mégis mi értelme lehet egész pontosan filozófiát tanulni és filozófiai kérdésekkel foglalkozni: ezt nem fogom elárulni, de legyen elég annyi, hogy a megoldás tulajdonképpen semmiben sem cáfolja meg a könyv mondanivalóját, inkább csak gyakorlati tanácsot ad az életre.

 

Ahogy azt már említettem, szerintem idén nyáron nincs is jobb könyv a strandra ennél a kötetnél, szóval hajrá: sör sajtos-tejfölös lángos mellé jobban csúszik az élet és a világ egyik legrégebbi tudományának értelmetlensége!

 

Olvasnál még könyveket? Nem tudod, hogy mit kéne? Segítünk.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás