+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 18:37
A hesseni szélsőjobb szerint a német politika és média „pogromot hirdetett a jobboldal ellen”, el is mentek vagy százan a tüntetésükre. A szélsőjobb-elleni válaszdemonstrációra meg vagy százszor annyian.

Körülbelül tízezer ember vonult az utcára szombaton Kasselben a szélsőjobb előretörése ellen tiltakozva, és egyben emlékezve Walter Lübcke hesseni kereszténydemokrata politikusra, akit június elején lakásánál gyilkolt meg egy neonáci aktivista, adja közre a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A demonstráció apropóját a Die Rechtének (A Jobboldal) nevezett szélsőjobbos minipárt rendezvénye adta. A Die Rechte szerint ugyanis Lübcke meggyilkolását „hetek óta politikai eszközként használja a média és a politika”,

 

a magányos elkövető tetteinek felhasználásával pedig „szabályszerű pogromot hirdetnek az egész jobboldali tábor ellen”,

 

áll a párt weboldalán. Az esemény mottója a következő volt: „A sajtóhecc, a rágalmazás, és a szájkosár-fantáziák ellen”, utóbbi kifejezés arra utal, hogy a város önkormányzata megpróbálta betiltani a tüntetést, de végül a tiltás törvénytelennek minősült.

 

A KASSELI SZÉLSŐJOBBOSOK TÜNTETÉSE. FELIRAT: „ELÉG A SAJTÓHECCEKBŐL ÉS A TILTÁS-FANTÁZIÁKBÓL: NEMZETI ELLENOFFENZÍVÁT!” FORRÁS: TWITTER / HANNING WOIGTS

 

Azonban a szélsőjobbosok tüntetésének így sem lett átütő sikere:

 

a Die Rechte rendezvényén körülbelül százan vettek részt a rendőrség közleménye szerint, míg az ellenük szervezett demonstráción körülbelül tízezren is megjelentek.

 

A szélsőjobbosok tüntetésének csekély számú résztvevőjéből hármat elő is állítottak a hatóságok, egyikük alkotmányellenes jelképeket mutatott fel, ketten pedig a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt kerültek letartóztatásba.

 

A Die Rechte rendezvényét kritizálta a szociáldemokrata szövetségi igazságügyi miniszter Berlinből: Christine Lambrecht szerint „undorító és álszent”, hogy csupán hetekkel a gyilkosság után „azok vonulnak végig Kasselen, akik maguk keltették a gyűlöletet”. Lambrecht szerint Lübckét humanizmusa miatt gyilkolták meg politikai okokból, majd hozzátette: „nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Az emberek túlnyomó többsége a humanista társadalom mellett áll.”

 

A hesseni közigazgatási bíróság egyébként pénteken megállapította, hogy a kasseli önkormányzat a tüntetést betiltó döntése törvényellenes volt.

 

Kimondták továbbá, hogy a szélsőjobbos tüntetés a közrendre nem jelent veszélyt, ezért engedélyezik a demonstrációjuk megtartását.

 

Christian Geselle SPD-s főpolgármester erre vonatkozólag elmondta: bár tisztában voltak azzal, hogy számos akadály áll a tüntetés betiltása előtt, városként minden követ meg akartak mozgatni, hogy megakadályozzák a városközpontba, helyi kormányelnökség épülete elé szervezett demonstrációt.

 

BORÍTÓKÉP: A szélsőjobb ellen tüntetők tömege Kasselben / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás