+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 18:37
A hesseni szélsőjobb szerint a német politika és média „pogromot hirdetett a jobboldal ellen”, el is mentek vagy százan a tüntetésükre. A szélsőjobb-elleni válaszdemonstrációra meg vagy százszor annyian.

Körülbelül tízezer ember vonult az utcára szombaton Kasselben a szélsőjobb előretörése ellen tiltakozva, és egyben emlékezve Walter Lübcke hesseni kereszténydemokrata politikusra, akit június elején lakásánál gyilkolt meg egy neonáci aktivista, adja közre a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A demonstráció apropóját a Die Rechtének (A Jobboldal) nevezett szélsőjobbos minipárt rendezvénye adta. A Die Rechte szerint ugyanis Lübcke meggyilkolását „hetek óta politikai eszközként használja a média és a politika”,

 

a magányos elkövető tetteinek felhasználásával pedig „szabályszerű pogromot hirdetnek az egész jobboldali tábor ellen”,

 

áll a párt weboldalán. Az esemény mottója a következő volt: „A sajtóhecc, a rágalmazás, és a szájkosár-fantáziák ellen”, utóbbi kifejezés arra utal, hogy a város önkormányzata megpróbálta betiltani a tüntetést, de végül a tiltás törvénytelennek minősült.

 

A KASSELI SZÉLSŐJOBBOSOK TÜNTETÉSE. FELIRAT: „ELÉG A SAJTÓHECCEKBŐL ÉS A TILTÁS-FANTÁZIÁKBÓL: NEMZETI ELLENOFFENZÍVÁT!” FORRÁS: TWITTER / HANNING WOIGTS

 

Azonban a szélsőjobbosok tüntetésének így sem lett átütő sikere:

 

a Die Rechte rendezvényén körülbelül százan vettek részt a rendőrség közleménye szerint, míg az ellenük szervezett demonstráción körülbelül tízezren is megjelentek.

 

A szélsőjobbosok tüntetésének csekély számú résztvevőjéből hármat elő is állítottak a hatóságok, egyikük alkotmányellenes jelképeket mutatott fel, ketten pedig a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt kerültek letartóztatásba.

 

A Die Rechte rendezvényét kritizálta a szociáldemokrata szövetségi igazságügyi miniszter Berlinből: Christine Lambrecht szerint „undorító és álszent”, hogy csupán hetekkel a gyilkosság után „azok vonulnak végig Kasselen, akik maguk keltették a gyűlöletet”. Lambrecht szerint Lübckét humanizmusa miatt gyilkolták meg politikai okokból, majd hozzátette: „nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Az emberek túlnyomó többsége a humanista társadalom mellett áll.”

 

A hesseni közigazgatási bíróság egyébként pénteken megállapította, hogy a kasseli önkormányzat a tüntetést betiltó döntése törvényellenes volt.

 

Kimondták továbbá, hogy a szélsőjobbos tüntetés a közrendre nem jelent veszélyt, ezért engedélyezik a demonstrációjuk megtartását.

 

Christian Geselle SPD-s főpolgármester erre vonatkozólag elmondta: bár tisztában voltak azzal, hogy számos akadály áll a tüntetés betiltása előtt, városként minden követ meg akartak mozgatni, hogy megakadályozzák a városközpontba, helyi kormányelnökség épülete elé szervezett demonstrációt.

 

BORÍTÓKÉP: A szélsőjobb ellen tüntetők tömege Kasselben / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás