Már Franciaország az eurozóna legeladósodottabb országa

Szerző: Illés Gergő
2019.07.20. 09:07

A költségvetésük miatt folyamatosan leckéztetett olaszokat sikerült „megelőzni” a teljes adósságállományt tekintve.

Már Franciaország az eurozóna legeladósodottabb országa

Megelőzte Olaszországot Franciaország egy nem túl előkelő mutatóban: péntek óta már nem Romáé, hanem Párizsé az eurozóna legnagyobb adósságállománya, már ha azt nem a GDP arányában nézzük, hanem a teljes összeget vesszük figyelembe, írja a Bloomberg.

Márciusban még épp az olaszok mögött maradtak a franciák az adósságversenyben, ekkor 2,32 billió eurónyi külső adósságuk volt, míg az olaszoknak ennél 1,4 milliárd euróval több. Most azonban sikerült az „előzés”, persze ez nem sokat jelent önmagában:

Franciaország GDP-arányos államadóssága az olaszokkal ellentétben éppen 100 százalék alatt marad, míg Olaszország esetében ez az arányszám már 134 százalék körül alakul.

Ráadásul a francia gazdaság mérete is nagyobb, és az EU előrejelzése szerint a stagnáló olasz gazdasággal szemben a francia, ha mérsékelten is, de növekedni fog.

Ennek ellenére Párizs már csak reprezentatív okokból is a háta közepére kívánhatta a nagy előzést: elsősorban azért, mert az eset aláássa Franciaország morális alapját arra, hogy Olaszországot költségvetési tervei miatt leckéztesse.

Ugyanis benne van a pakliban, hogy Olaszországot akár kemény szankciók is sújthatják, ha nem tesz lépéseket költekezésének korrigálása felé a következő években, az Európai Bizottság ugyanis nem találta elég meggyőzőnek az olasz kormány érvelését, komolyabb lépéseket szeretne az adósság leszorítása érdekében. Ezen elképzelést támogatta többek között Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is, aki júniusban azt nyilatkozta, Olaszországnak csak napjai vannak, hogy engedményeket tegyen költségvetésében, és elkerülje az EU-s eljárást.

Eközben az olasz kormánykoalíció balpopulista pártja, az Öt Csillag Mozgalom a rossz pénzügyi helyzet, a stagnáló gazdaság és a magas államadósság ellenére

tavasszal kezdett kísérletezni egy alapjövedelem-formulával (amely az „állampogári jövedelem” nevet kapta). 

A jelentkezőknek bizonyítaniuk kell, hogy a szegénységi küszöb alatt élnek, ezzel az egyedülállók további 780 eurót, a kétgyermekes családok 1300 eurót is kaphatnak. Mindezen intézkedés a bevezetés évében 7,1 milliárd eurójába kerül a kormánynak. Ebből többek között élelmiszereket, gyógyszereket vehetnek, valamint a számláikat is befizethetik. Cserébe a résztvevőknek munkakeresési- és tréningprogramokon kell részt venniük. Még nem tudni, mennyire fog megtérülni az intézkedés, Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az fel fogja pörgetni a belső keresletet.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek