+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. július 20. szombat, 17:05
Olyan helyeket szedtünk össze, amelyek egy hétvége alatt simán bejárhatók, és nem fog fölcsendülni a fülünkben, hogy „ott ahol, zúg az a négy folyó”. Hegyek, bulis városok és fantasztikus tavak vannak a listán: helyek, ahová nem feltétlenül indulnak el a zalaegerszegi nyugdíjasklub buszai.

Nem tudom, van-e arról felmérés, hogy a magyarországiak hány százaléka járt már Erdélyben, gyanítom, elég magas lehet a szám, ezért elég nehéz olyan cikket írni, amiben az ember megpróbál új helyeket javasolni. Mégis megkísérlem. 

 

Olyan helyeket javaslok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy Trianon miatt bőgjünk, szóval

 

nem azokat a többnyire magyarság által lakott helyeket raktam be, ahol Kárpátia-dalokra isznak az emberek a kiskocsmában, hanem ahová nem indulnak a zalaegerszegi nyugdíjasklub buszai.

 

1. Kolibica-tó

 

Biztosan állíthatom, hogy Kelet-Európa egyik legszebb tava ez, amely kilencszáz méter magasságban fekszik a Kelemen-havasokban. A Kolibica-tó természetes úton jött létre, a Beszterce folyó duzzadt fel, de aztán mesterséges gátat is építettek oda. Télen nem igazán van mit kezdeni egy hegyi tónál, de nyáron lehet rajta kajakozni, lehet úszni benne. És mi lehet jobb, mint a hegyek között úszni?

 

Ez Románia északi részében, Beszterce megyében található, és akkora az egész, hogy amolyan hegyi tengernek is szokták nevezni. A hatóságok tavaly leengedték a tavat, de mostanra más ismét tele van, úgyhogy lehet használni, itt egy videó róla:

 

 

2. Tárnica-tó

 

Ehhez a helyhez még Kolozsvárig sem kell elmenni, és ha már itt vagyunk, akár össze is köthetjük egy kalotaszegi körúttal, persze ezt csak akkor, ha kíváncsiak vagunk a Kárpát-medence egyik legautentikusabb népművészeti régiójára. Mondjuk

 

Kalotaszentkirály például annyi EU-s támogatást hívott le az elmúlt években turizmusra, hogy simán képesek néhány napra programot nyújtani az arra tévedőknek a helyiek.

 

Na, de vissza a tóhoz: Románia így utólag sokat köszönhet annak, hogy a diktatúra idejében duzzasztógátakkal tömték meg az országot a szükséges áram biztosításához, persze nem olyan esetekre értem, amikor akaratuk ellenére űztek el magyar lakókat egy faluból, és ráengedték a templomukra a vizet. A Tárnica-tó azonban nem ártott senkinek ilyen szempontból, sőt, Kolozs megye egyik legpöpecebb turisztikai célpontját hozta létre. Különben van egy másik is a közelben: Aki fennebb menne a hegyek között, annak ott a jóval nagyobb Bélesi-tó, hamarosan meg még lesz egy dzsesszfesztivál is a partján.

 

 

3. Tengerszemek

 

Magyarországon az a baj, hogy hegyet például nem nagyon lehet mászni, és valljuk be, a túrák sem az igaziak, Romániában meg az a jó, hogy a hegyek nem akkorák, hogy ne lehetne általában normális erőnléttel megmászni őket.

 

Persze lehet kellemetlen helyzetbe kerülni viharban, vagy télen, meg vannak medvék és viperák is, de ez benne van a pakliban.

 

A Déli-Kárpátokban rengeteg tengerszem van, főleg a Retyezátban. Ezek tulajdonképpen megolvadt gleccserek, és nincs jobb, mint a kékes-zöldes víz látványa, amikor az ember felmászott föléjük a csúcsra. És persze nem csak a Retyezátot lehet választani, hanem a Paráng-hegységet, vagy éppen a leghíresebb talán a Bâlea-tó, ami a Fogarasi-havasokban van, és ha az ember nekivág Európa egyik legvagányabb útjának, a Transzfogarasnak, akkor már csak egy köpésre van.

 

Nem mellékes, hogy ezek a hegyek mind dél-erdélyiek, gazdag történelmi örökséggel, és mára már kevés magyarsággal bíró megyékből érhetőek el. Meg aztán Brassó vagy Nagyszeben önmagában is nyújt elég szórakozást az arra járóknak, de meg lehet nézni Dévát vagy Fogarast is.

 

ÖSSZEFÜGGŐ TAVAK A PARÁNG-HEGYSÉGBEN, FOTÓ: WIKIMÉDIA

 

4. Máramaros

 

Máramaros nekem leginkább a Bodor Ádám-novellák helyszíne, de kétségtelen, hogy annyira echte autentikus multikulturális vidék, ami kevés van Európában: laknak itt magyarok, románok, ukránok, cigányok, ruszinok, németek, és hát volt egy nagyon jelentős zsidó közösség is, ami mára már semmivé lett.

 

Nem csak a táj nagyon izgalmas itt, hanem mondjuk a román építészet is: egy rakás nagyon látványos fából készült templom van. Aki pedig el akar vonulni, az felmehet a Radnai-havasokba, Borsa városából egy nap alatt is meg lehet mászni a legmagasabb csúcsokat, a Nagy-Pietroszt vagy a Nagy-Bukulyt, elmehettünk a Mosolygó- vagy a Nagy-Bukuly-tóhoz. Aki meg magyarkodna, annak ott van Koltó a kastéllyal, amiben még megvan az az ágy, ahol Petőfi hempergett Szendrey Júliával, és megírta, hogy még nyílnak a völgyben a kerti virágok. Vagy az ember belmehet Nagybányára, ami remélhetőleg a festői miatt, és nem egy bizonyos vitéz nagybányai miatt hoz be pozitív konnotációkat, illetve

 

meg lehet nézni a régió központja, Máramarossziget börtönmúzeumát, aminél kevés hátborzongatóbb hely létezik.

 

A RADNAI-HAVASOK, FOTÓ: MIHAI LUCÎȚI/FLICKR

 

5. Segesvár

 

Segesvárra azért érdemes elmenni, mert Kelet-Európa egyik legjobban megmaradt középkori belvárosa van itt. Nem én mondom, hanem az UNESCO, ami felrakta a világörökségi listájára még 1999-ben. Persze a teljes város bőven megnézhető egy délelőtt alatt, úgy érdemes menni, hogy az ember akkor már bemegy a közeli szász települesekre is, egy-két erődtempolomot vagy egy jobb állapotban levő falut megnézni, például a berethalmit.

 

SEGESVÁRI UTCAKÉP, FOTÓ: WIKIMEDIA

 

6. Na és persze aki csak olcsón bulizni szeretne, annak Temesvár vagy Kolozsvár

 

A két város tökéletes kiruccanás hétvégékre, ráadásul ezekben nem nagyon – vagy csak nehezen – lehet unatkozni, vannak remek (Kolozsváron magyar, Temesváron magyar és német is) színházaik, remek éttermeik, ráadásul olcsók, van látnivaló bőven, és esténként van hol bulizni, legyen szó technóról vagy metálról. A két város nem csak megyék, hanem régiók központja is, és miközben Románia nagy része elnéptelenedik, ezekben évről évre brutálisan nő a lakosságszám, és

 

mivel többnyire fiatal, jól kereső emberek költöznek oda, azért néha furcsa elegyei a dzsentrifikációnak és az olcsóságnak az erdélyi nagyvárosok.

 

MONTÁZS: Kulcsár Árpád / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás