Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

Szerző: Illés Gergő
2019.07.20. 10:02

Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága.

Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Püspöki Konferencia és a Német Evangélikus Egyház pénteken publikált adatai alapján.

Ha hiszel benne, támogatod

Jelenleg a katolikusoknak Németországban körülbelül 23 millió tagjuk van, míg a protestánsok 21,14 millió taggal rendelkeznek.

Ezen két csoport az ország több mint 83 milliós lakosságának 53,2 százalékáért felelős.

Bár ez önmagában nem rossz arány, Hans Langendörfer, a püspöki konferencia titkára a pénteki adatokat „aggasztónak” látja. Az evangélikusok szerint minden egyes kilépő fájdalom, de Heinrich Bedford-Strohm, a Német Evangélikus Egyház elnöke azért egy kicsit örül, hogy legalább a múlthoz képest ma már mindenki szabadon választhatja meg, hogy szeretne-e valamelyik egyházhoz tartozni.

Az egyházakra vonatkozó német szabályozás egyébként jelentősen eltér például a magyartól: itthon az egyes felekezetek állami támogatásban részesülnek, és minden adófizető finanszírozza őket még akkor is, ha nem tagjai az adott felekezetnek. Ezzel szemben Németországban a helyi kormányhivatalokban be kell jelentkezni egy adott egyház tagjaként, és amennyiben ezt valaki megteszi,

adózható jövedelmének kilenc százalékát az adott egyházak – például a katolikusok, vagy az egyes protestáns egyházak – kapják meg.

Ez eurómilliárdokat jelent az egyes német egyházaknak, viszont mivel az egyházi tagság – így az adókulcs fizetése is – visszavonható, hosszú évek óta folyamatosan csökken a felekezetek tagjainak száma.

Megfeleződhet a hívek száma

A Freiburgi Egyetem egy májusban publikált tanulmánya szerint például

2060-ig megfeleződhet a két nagy német egyház, az evangélikusok és a katolikusok tagsága.

Ennek oka egyrészt az öregedő társadalom, másrészt a kevesebb keresztelés, valamint az egyházakból kilépő felnőttek magas száma, áll a tanulmányban. A két nagy egyház együttes tagszáma a mostani 45 millióról 2035-re 34,8, 2060-ra pedig 22,7 millióra csökkenhet.

Még mindig magas a német keresztények aránya

A Pew Research Center tavaly májusban megjelentetett közvélemény-kutatása szerint egyébként a németek 71 százaléka vallja magát kereszténynek. Ez egészen magas arány a 41 százalékban keresztény hollandoknál, az 51, illetve 52 százalékos norvégoknál és svédeknél, valamint magasabb a belgák (55 százalék) és a franciák (64 százalék) arányánál is. Ausztriában, Írországban és Olaszországban viszont például a népesség 80-80 százaléka vallja magát kereszténynek.

Egyébként a német muszlimokra vonatkozóan tavaly tervezték a mecsetadó bevezetését a keresztényekre vonatkozó egyházi adó mintájára.

A cél ezzel az volt, hogy a német iszlám vallást függetlenné tegye a külföldi államoktól, például a török kormány erőszeretettel épít mecseteket külföldi államokban, ezzel pedig saját befolyását növeli a külföldi muszlimok körében. Németországban egyébként jelenleg becslések szerint 4,4-4,7 millió muszlim vallású ember él.

BORÍTÓKÉP: A Szent Szébaldusz templom Nürnberg belvárosában / Illés Gergő

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek