+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Kardos Gábor
2019. július 20. szombat, 14:29
A Charta '77-es generáció nagy öregjei sorra mennek el, de azt egyáltalán nem lehet látni, hogy kik folytatnák a másként gondolkodás közép-európai hagyományát. Pedig egy látványosan összeomló civilizáció alapoktól való újragondolásához kapóra jönne ennek a képessége. Kardos Gábor írása.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A nekrológ nagyon fura műfaj. Többnyire a szerzők kihasználják az alkalmat, hogy saját gondolataikat úgy adják az eltávozott szájába, hogy neki már esélye sincs reagálni: nem így értette… Vagy ha csak ünneplik az elhunytat, akkor is felmerülhet bennünk a kérdés: életében miért nem méltatták sosem így?

 

Nem épp az intellektuális bátorság műfaja a nekrológ, filozófusokhoz meg pláne méltatlan,

 

úgyhogy nem szeretnék ebbe a hibába esni Heller Ágnes halálhíre okán. Inkább valami személyesebbet írnék róla, ami pedig közérdekűvé teszi mondandómat, azt nem a nekrológ keretében fejteném ki.

 

Ágival világnézetileg kevés dologban értettem igazán egyet. De ez egyáltalán nem akadályozta a dialógust, mivel a filozófiai vitakultúra ott kezdődik, hogy nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, hogy ki hogyan érti az adott dolgot és ezáltal hogyan tudjuk a beszélgetésben jobban megérteni a vizsgált dolgot és persze egymást. Ági ilyen szempontból volt elsősorban méltó a filozófus névre (az más kérdés, hogy ki nagy filozófus, de a belépő szint ez). Nem a megszólaló autoritását, szakmai státuszát nézte, hanem azt, hogy éppen mit mondott az illető.

 

Egy szegedi konferencián, mikor a szakma többé-kevésbé jeles, illetve önjelölt képviselői kiakadtak a nyugati gondolkodás szokatlanul radikális kritikáján (miszerint azt a létagresszió és világgyarmatosítás vezérli), egyedül Ági figyelt annyira, hogy megértette, miről van szó, és nem ideológiai alapon polemizálva reagált, hanem konkrét tézisekre kérdezett rá. Pedig az ő világnézetét aztán tényleg alapjaiban kérdőjelezte meg a felvetés.

 

A filozófusi és általában az európai értelmiségi kultúra alapvető ismérve ez az egymás iránti figyelem. Tisztelet már nem is nagyon kell, ha ez a figyelem megvan – annak egyfajta tisztelet is része.

 

Mondanom sem kell, milyen akut módon és mértékben tűnt el a hazai közéletből ez a fajta figyelem.

 

Azt látjuk, hogy a Charta '77-es generáció nagy öregjei sorra mennek el, de azt egyáltalán nem lehet látni, hogy kik folytatnák a másként gondolkodás közép-európai hagyományát, milyen nemzedék veszi át a stafétát. Mert akik ma észt osztanak mindenfelé, még mintha ennek a stafétának a létezéséről se tudnának. Az újabb nemzedékek egyre kevésbé. Nemcsak Magyarországon nem látszik folytatás, de a többi közép-kelet-európai országban se nagyon.

 

Pedig egy látványosan összeomló civilizáció alapoktól való újragondolásához kapóra jönne a másként gondolkodás képessége.

 

Harminc-negyven éve még elég volt a szovjet egyengondolkodáshoz képest másként, azaz leginkább nyugatiasan gondolkodni – ma azonban még ehhez a nyugatiassághoz képest és ezzel szemben is szükség lenne a másként gondolkodás képességére.  A szocreálnál a kapreál se lesz sokkal hosszabb életű. A nyugati kapitalizmus nem legyőzte a keleti típusú államkapitalizmust, hanem egyedül maradt a bioszférával szembeni küzdelmében, miután kiiktatta az ipari társadalom két nagy konkurens ideológiáját, a nácizmust és a szovjet típusú kommunizmust.

 

Végül nem a munkásosztály és kommunista élcsapata fogja legyőzni, ahogy a marxista Lukács-tanítványok is gondolták, hanem a természet törvényei.

 

De azt már látjuk, hogy ez a harc lesz a végső…

 

A totális mémdiktatúrák (fake news) korában különösen fontos lenne megőrizni azt az éberséget, hogy minden gondolkodás alapja és igazi kezdete a másként gondolkodás. A gondolkodás feladata a jelek szerint túléli azokat, akiknek feladata lenne a gondolkodás.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás