+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kardos Gábor
2019. július 20. szombat, 14:29
A Charta '77-es generáció nagy öregjei sorra mennek el, de azt egyáltalán nem lehet látni, hogy kik folytatnák a másként gondolkodás közép-európai hagyományát. Pedig egy látványosan összeomló civilizáció alapoktól való újragondolásához kapóra jönne ennek a képessége. Kardos Gábor írása.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A nekrológ nagyon fura műfaj. Többnyire a szerzők kihasználják az alkalmat, hogy saját gondolataikat úgy adják az eltávozott szájába, hogy neki már esélye sincs reagálni: nem így értette… Vagy ha csak ünneplik az elhunytat, akkor is felmerülhet bennünk a kérdés: életében miért nem méltatták sosem így?

 

Nem épp az intellektuális bátorság műfaja a nekrológ, filozófusokhoz meg pláne méltatlan,

 

úgyhogy nem szeretnék ebbe a hibába esni Heller Ágnes halálhíre okán. Inkább valami személyesebbet írnék róla, ami pedig közérdekűvé teszi mondandómat, azt nem a nekrológ keretében fejteném ki.

 

Ágival világnézetileg kevés dologban értettem igazán egyet. De ez egyáltalán nem akadályozta a dialógust, mivel a filozófiai vitakultúra ott kezdődik, hogy nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, hogy ki hogyan érti az adott dolgot és ezáltal hogyan tudjuk a beszélgetésben jobban megérteni a vizsgált dolgot és persze egymást. Ági ilyen szempontból volt elsősorban méltó a filozófus névre (az más kérdés, hogy ki nagy filozófus, de a belépő szint ez). Nem a megszólaló autoritását, szakmai státuszát nézte, hanem azt, hogy éppen mit mondott az illető.

 

Egy szegedi konferencián, mikor a szakma többé-kevésbé jeles, illetve önjelölt képviselői kiakadtak a nyugati gondolkodás szokatlanul radikális kritikáján (miszerint azt a létagresszió és világgyarmatosítás vezérli), egyedül Ági figyelt annyira, hogy megértette, miről van szó, és nem ideológiai alapon polemizálva reagált, hanem konkrét tézisekre kérdezett rá. Pedig az ő világnézetét aztán tényleg alapjaiban kérdőjelezte meg a felvetés.

 

A filozófusi és általában az európai értelmiségi kultúra alapvető ismérve ez az egymás iránti figyelem. Tisztelet már nem is nagyon kell, ha ez a figyelem megvan – annak egyfajta tisztelet is része.

 

Mondanom sem kell, milyen akut módon és mértékben tűnt el a hazai közéletből ez a fajta figyelem.

 

Azt látjuk, hogy a Charta '77-es generáció nagy öregjei sorra mennek el, de azt egyáltalán nem lehet látni, hogy kik folytatnák a másként gondolkodás közép-európai hagyományát, milyen nemzedék veszi át a stafétát. Mert akik ma észt osztanak mindenfelé, még mintha ennek a stafétának a létezéséről se tudnának. Az újabb nemzedékek egyre kevésbé. Nemcsak Magyarországon nem látszik folytatás, de a többi közép-kelet-európai országban se nagyon.

 

Pedig egy látványosan összeomló civilizáció alapoktól való újragondolásához kapóra jönne a másként gondolkodás képessége.

 

Harminc-negyven éve még elég volt a szovjet egyengondolkodáshoz képest másként, azaz leginkább nyugatiasan gondolkodni – ma azonban még ehhez a nyugatiassághoz képest és ezzel szemben is szükség lenne a másként gondolkodás képességére.  A szocreálnál a kapreál se lesz sokkal hosszabb életű. A nyugati kapitalizmus nem legyőzte a keleti típusú államkapitalizmust, hanem egyedül maradt a bioszférával szembeni küzdelmében, miután kiiktatta az ipari társadalom két nagy konkurens ideológiáját, a nácizmust és a szovjet típusú kommunizmust.

 

Végül nem a munkásosztály és kommunista élcsapata fogja legyőzni, ahogy a marxista Lukács-tanítványok is gondolták, hanem a természet törvényei.

 

De azt már látjuk, hogy ez a harc lesz a végső…

 

A totális mémdiktatúrák (fake news) korában különösen fontos lenne megőrizni azt az éberséget, hogy minden gondolkodás alapja és igazi kezdete a másként gondolkodás. A gondolkodás feladata a jelek szerint túléli azokat, akiknek feladata lenne a gondolkodás.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás