Salvini az Öt Csillagnak: elég volt!

Szerző: Techet Péter
2019.07.18. 19:25

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Matteo Salvini a koalíciós konfliktus hevítésével tudja elterelni a figyelmet a múlt héten robbant orosz állítólagos pártfinanszírozási botrányáról.

Salvini az Öt Csillagnak: elég volt!

Matteo Salvini annyira bepipult a balpopulista Öt Csillagra, amiért annak EP-képviselői igennel szavaztak Ursula von der Leyenre, hogy Helsinkiből üzente meg haza:

„Vége van a bizalomnak, a személyesnek is.”

Salvini szerint von der Leyen megszavazásával a grilloisták a baloldaliak és Berlusconi mellé álltak be.

„Brüsszelben ma a [baloldali] Demokrata Párt együtt kormányoz az Öt Csillaggal” – dühöngött a szélsőjobboldali Lega elnöke.

Salvini szerint az Öt Csillag „elárulta” az olasz szavazókat, mert megszavazták „Merkel, Macron, Berlusconi és Renzi jelöltjét”.

Öt Csillag: Salvini árt az országnak

Luigi di Maio, az Öt Csillag elnöke se finomkodott mai viszonválaszában. Szerinte Salvini „elfedi” az illegális orosz pártfinanszírozási botrányát. Mint emlékezetes: múlt héten hangfelvételek kerültek elő, amelyeken Matteo Salvini három embere tárgyal oroszokkal egy moszkvai szállodában tavaly októberben több tízmilliós orosz párttámogatásról.

Di Maio szerint a Legánál „mindennapos a vulgáris hazudozás”.

Di Maio emlékeztetett például arra, hogy nem ők kormányoztak együtt Berlusconival, hanem Salviniék, amint a Lega ma is a legtöbb olasz tartományban Berlusconival működik együtt. Di Maio szerint Salvini kormánybukást akar. Azzal, hogy folyamatosan ezzel fenyegetőzik, szerinte „árt Olaszországnak, mert a bizonytalanság légkörében nem fognak akarni a befektetők jönni”.

NYITÓKÉP: Giovanni Guida / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek