Így néz ki az újjáépülő Notre-Dame

2019.07.17. 16:41

Egy éjszaka alatt égett le, öt év alatt teljesen újjáépítenék: képeken mutatjuk meg, hogy fest most a párizsi Notre-Dame körüli építkezés. Hiába égett le a templom áprilisban, így is rengetegen fényképezkednek előtte, de a munka még nem kezdődött el. Fotóriportunk a helyszínről!

Így néz ki az újjáépülő Notre-Dame

NEM IS VOLT OLYAN RÉGEN, HOGY 2019. ÁPRILIS 15-ÉN KIGYULLADT A PÁRIZSI NOTRE-DAME-SZÉKESEGYHÁZ TETŐSZERKESZETE. AZ ÉJSZAKA FOLYAMÁN A FÉL VILÁG FIGYELTE, AHOGY A TÜZET ELOLTOTTÁK. MEGSEMMISÜLT A SZÉKESEGYHÁZ HUSZÁRTORNYA, A TETŐZETE, ÉS A FALAK FELSŐ RÉSZÉT IS SÚLYOS KÁR ÉRTE.

A TEMPLOMOT MAGÁT ÉS A TEMPLOM ELŐTTI TERET IS LEZÁRTÁK AZÓTA A HATÓSÁGOK, UTÓBBIT A LEHETSÉGES ÓLÓMSZENNYEZETTSÉG MIATT, A MUNKÁLATOK PEDIG KÖZBEN ELKEZDŐDTEK A TEMPLOM KÖRÜL – EGYELŐRE NEM A RESTAURÁCIÓ, CSAK A ROMELTAKARÍTÁS.

...BÁR EGYELŐRE EZ SEM OLYAN HATALMAS INTENZITÁSSAL. PEDIG ITT AZ IDEJE ELKEZDENI SIETNI, HISZEN A FRANCIA TÖRVÉNYHOZÁS ELFOGADTA A TÖRVÉNYT, AMI EMMANUEL MACRON ELNÖK TERVEIT KÖVETVE ÖT ÉV ALATT SZERETNÉ FELÉPÍTENI A MEGÚJULÓ KATEDRÁLIST.

AZ ELLENZÉK KRITIZÁLJA A TERVET, SZERINTÜK NEM KELLENE ERRŐL RENDKÍVÜLI TÖRVÉNYT HOZNI. MINDEKÖZBEN A KATASZTRÓFÁT KÖVETŐ NAPOKBAN SZÓBAN FELAJÁNLOTT 850 MILLIÓ EURÓ CSUPÁN TÍZ SZÁZALÉKA ÉRKEZETT MEG A FRANCIA KULTURÁLIS MINISZTER KÖZLÉSE SZERINT.

RÁADÁSUL NEM CSAK A POLITIKUSOK, DE A SZAKÉRTŐK IS ELÉGEDETLENEK A MACRON ÁLTAL ELŐIRÁNYZOTT ÖT ÉVVEL: SZERINTÜK ENNYI IDŐ ALATT NEM LEHET MEGCSINÁLNI A FELÚJÍTÁST, AMINEK RÁADÁSUL MÉG NEM MINDEN RÉSZLETÉT TISZTÁZTÁK.

AZ AZONNALIN JÓT VITÁZTUNK RÓLA, HOGY LEHET-E SZÉPE EGY ÉGŐ ÉPÜLET. A ROM ELŐTT MINDENESETRE, HIÁBA VAN KÖRÜLKERÍTVE, FOLYAMATOSAN FÉNYKÉPEZKEDNEK AZ EMBEREK – BÁR KÖZEL SEM ANNYIAN, MINT KORÁBBAN.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek