+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2019. július 16. kedd, 08:13
Élőben tudósítunk Strasbourgból, ahol kedden szűk többséggel ugyan, de megszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyen német védelmi minisztert: a bizottsági elnökjelölt úgy látszik, ügyesen lobbizott, egyre többen állnak ki mellette. Percről percre mutatjuk, mi folyik az EP-ben!

+ + + CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL, FRISSÍTÉSHEZ NYOMOGASD BUZGÓN AZ F5 GOMBOT! + + +

 

Győz a „background politics” – vagyis a titkos tárgyalószobák politikája –, avagy az Európai Parlament szétbarmolja az EU-s állam- és kormányfők nyári vakációját? Leginkább ez a kérdés az EP keddi strasbourgi plenáris ülésén, ahol a képviselők arról szavaznak majd, hogy elfogadják-e az Európai Tanács jelöltjét, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert a leginkább az EU kormányának számító Európai Bizottság elnöki tisztségére.

 

Ha felszáll a fehér füst, új uniós vezetőt avathatunk, ám ha a Parlament vétóz, az állam- és kormányfőknek 30 napon belül kell új jelöltet találniuk, jó eséllyel nyári szabadságuk közepén.

 

 

összesen: 93 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5

Illés Gergő

A határokon kivetett széndioxid-adót fog bevezetni von der Leyen. A kohéziós alapok fontosak, de az átmenetet biztosítani kell majd. Ehhez igazságos átmeneti alapot kell létrehozni, hogy a leginkább szükségben levő térségeket tudják támogatni.

Viszont az erős gazdaságra is szükség van: a kis- és középvállalkozásokat kell a leginkább támogatni, mert ők innovatívak, rugalmasak, de csak akkor, ha ők is hozzáférnek a tőkéhez. Ezért a tőkepiacot meg kell nyitni a kkv-k előtt is, mert azok megérdemlik ezt. Nem az emberek szolgálnak a gazdaságnak, hanem a gazdaság az embereknek – követeli von der Leyen, aki szerint egyensúlyba kell hozni a gazdaságot és a szociális pillért is. 

Ezen felül tisztességesen és fair módon kell adóznia mindenkinek, a digitális és technológiai óriásoknak is. Ha Európában ezek a cégek profitot terhelnek, akkor nem elfogadható, hogy nem fizetnek az adót és kijátsszák az adórendszert.

Illés Gergő

Áldozatok és magas tétek
2019. július 16. 09:18

Még épp csak elkezdődött, de máris vannak vesztesei a mai napnak: ott van például az Európai Bizottság főtitkára, Martin Selmayr, akit munkastílusa és kíméletlensége miatt sokan ki nem állhatnak az EU-s buborékban. Meg persze azért, mert elég vitatható módon nevezték ki, sok biztos egészen az utolsó pillanatig nem sejtette a német bürokrata érkezését. Szóval ez a Martin Selmayr az, akinek a fejét Ursula von der Leyen már tegnap is felkínálta ezüsttálcán az EP-képviselőknek mondván, ha bizottsági elnök lesz, kirúgja a bürokratát.

Aki ezt inkább nem várja ki, a Politicónak már jelezte is, hogy inkább magától távozik, amúgy is a következő főtitkár egy francia lesz majd, mivel a Bizottság egy német-francia projekt – kommentált a német Selmayr a brüsszeli lapnak. A sokak által gyűlölt bürokrata nem is marad Brüsszelben, azt mondta, dolgozott már eleget, és most elmegy nyaralni Ausztriába. Au revoir!

Aztán ott van maga Ursula von der Leyen, aki, ha nem választják meg ma, az év vesztese lesz. Hétfőn ugyanis közölte: bármi is legyen a mai szavazás eredménye, nem marad védelmi miniszter. Aki igazán örülhet ennek: a Bundeswehr. Aki szomorú lehet: von der Leyen, ha nem választják meg.

Illés Gergő

Jön az európai Green Deal
2019. július 16. 09:16

Harcolnunk kell az Európáért, mivel az egész világban romboló mechanizmusok történnek. Ezekkel az EU-nak meg kell birkóznia: globalizáció, klímaváltozás és digitalizáció.  A klímaváltozás hatásait mindannyian érzékeljük, a digitalizációt pedig az ír nyugdíjas is érzi magán, akinek a netbankot kell használnia.

Az emberek úgy érzik, kisiklottak a dolgok, de különbözőképp lehet reagálni: vannak, akik autoriter rezsimekké válnak, vannak, akik globális befolyást vásárolnak, mások protekcionizmust akarnak. De az EU multilateralizmust akar, az európai úton továbbhaladva. A legnagyobb felelősség ugyanis az, hogy megőrizzük a bolygó egészségét, ezért 2050-ig Európának klímasemlegessé kell válnia.

Ehhez mit kell tenni? Kibocsátásainkat ne negyven, hannem ötven-ötvenöt százalékkal csökkentsük 2030-ig! Az EU ehhez nemzetközi tárgyalásokat fog vezetni. Az egész világot rá kell bírni a közös cselekvésre, ehhez Európai Green Dealt fog beterjeszteni hivatala első száz napjában, ígéri von der Leyen.

Bakó Bea

A Néppárt is megosztott
2019. július 16. 09:15

Egy bolgár néppárti EP-képviselő, Radan Kanev szerint egyáltalán nem kéne biztosra venni, hogy a Néppárt egységesen megszavazza von der Leyent. Egy bolgár portálnak azt mondta a politikus, hogy érezhető a törés a Néppártban von der Leyennel kapcsolatban. A német CDU-ból érkező bizottsági elnökjelölt pont a saját pártcsaládjára, a Néppártra csak fél órát szánt, míg a többi frakcióval 2-3 órás megbeszéléseket tartott.

Kanev azt is elmondta: főleg a lengyel PO tűnik szkeptikusnak, mert attól tartanak, hogy a Bizottság majd leállítja a Lengyelország, illetve a jobboldali-konzervatív PiS-kormány elleni hetes cikkelyes eljárást. Szerinte emiatt nem biztos, hogy a PO-sok támogatni fogják von der Leyent. Kanev arra is emlékeztetett: titkos lesz a szavazás és az EP-elnökről való szavazásnál a néppártiak egy része a zöldpárti Ska Kellerre szavazott: szerinte könnyen lehet, hogy ők most von der Leyent fogják támogatni. A bolgár politikus úgy látja: főleg a 62 fős konzervatív ECR frakción fog múlni, hogy átmegy-e von der Leyen a szavazáson.

(via Euractiv)

Az uniós alapítós atyákra emlékezik von der Leyen. És annak is örül, hogy végre negyven év után egy női jelölt van az Európai Bizottság elnökségére. Ez utóbbi óriási tapsot kap.

Jó taktika ez: a képviselők negyven százaléka nő az új EP-ben, a női jogokra kihegyezni a beszédét egyáltalán nem rossz ötlet.

Illés Gergő

Befutott von der Leyen
2019. július 16. 09:04

Ő mindjárt beszél, mi mindjárt kezdünk!

Bukovics Martin

Az RMDSZ újonc EP-képviselője, a Minority Safepacket menedzselő Vincze Loránt (interjúnk vele itt) olyan lelkes és izgatott volt, hogy már tegnap este felsorolta az Európai Parlamentben, mi mindent kéne csinálnia szerinte von der Leyennek bizottsági elnökként, noha az erről szóló vita csak ma lesz.

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel a figyelmet Vincze első strasbourgi plenáris felszólalásában. Mint mondta, az EU tagállamaiban nagyon eltérő az őshonos kisebbségi közösségekre vonatkozó jogi keret: míg több országban erős jogosítványokat tartalmazó törvények vannak, másutt a meglévő jogok csak részleges megoldást jelentenek, néhány országban pedig el sem ismerik a kisebbségeket. Példaként a romániai közigazgatási törvény nemrégiben történt módosítását hozta fel, amely meglévő jogok szűkítését is célozta. Hozzátette: a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat nagyon sok esetben nem alkalmazzák, az állam pedig tiltja a magyar közösség szimbólumainak használatát. Különösen aggasztónak nevezte, hogy jelenleg nincs érdemi párbeszéd a román többség és a romániai magyar közösség között.

Hogy von der Leyen mit szól mindehhez, valószínűleg soha nem derül ki, ő ugyanis nem volt ott tegnap. Hiszen ma kell, hogy itt legyen.

Illés Gergő

Bizonytalankodók
2019. július 16. 08:56

A bizonytalanok közt nagy a kavarodás: a Szocialisták és Demokraták (S&D, 154 hely) például teljesen megosztottak, a spanyol Iratxe Garciá frakcióvezetőnek például érdeke fűződik a dealhez, mivel a Tanács háttértárgyalásain Josep Borrell szocialista spanyol külügyminiszternek osztották le a külügyi főképviselői tisztséget. VDL számára jó hír, hogy az eddig elégedetlenkedő portugál szocialisták – akiknek nem kevés, 9 helyük van – mára már az elnökjelölt mellé álltak. A CDU német koalíciós partnere, az SPD viszont forrong a jelölés miatt, a múlt héten írtak is egy von der Leyent lejárató levelet, melyben többek a Bundeswehr katasztrofális állapotával és plágiumbotrányával támadják az elnökjelöltet, no meg azzal, hogy Orbán számára is ő a megfelelő jelölt.

A 108 hellyel bíró Renew Europe liberálisai sem állnak ott egy emberként VDL mögött. Egyrészt, kicsit megveregették a jelölt vállát a női jogok és az EU jövőjéről szóló konferenciáért vállalt kiállása miatt. Másrészt, kicsit oda is szúrtak a Spitzenkandidat-rendszer kikerülésével jelöltté váló von der Leyennek, miszerint annak új demokratizációs folyamatot kell kitalálnia a jelenlegi helyett. Végül pedig nem győzték elégszer hangsúlyozni, hogy a dán versenyképességi EU-biztos Margrethe Vestager is kapjon olyan menő, úgynevezett első alelnöki tisztséget az Európai Bizottságban, mint a szocialista Frans Timmermans. Egyébként a liberálisok sem jártak rosszul a Tanács háttértárgyalásain: nekik osztották le ugyanis az Európai Tanács elnöki tisztségét, így Donald Tuskot Charles Michel belga exminiszterelnök követi majd.

És persze ott van a parlamenti patkó jobbszárnya a konzervatívokkal és a szélsőjobbosokkal. A konzervatív ECR szintén megosztott, főleg miután az arányosságot sutba vágva az EPP-től jobbra szinte nem kapott senki vezető tisztséget az EP-n belül, így jogosan elégedetlenkedhetnek a marginalizálódó konzervatívok, no meg a szélsőjobb. Akik amúgy akár óriási trollkodásra is készülhetnek: benne van a pakliban, hogy az Identitás és Demokrácia csoportja (tudod, a Salvini-féle jobbos szuperfrakció, akik sokan vannak, de a hangjuk gyakorlatilag semmit sem számít) megszavazza von der Leyen jelölését. Hogy miért? Képzeld el, milyen abszurd lenne, ha a centrumcsoportok támogatása nélkül, de a szélsőjobb támogatásával sikerülne csak megválasztani von der Leyent! Na ezért.

Bukovics Martin

A Halálcsillagnak is nevezett, KESMA nevű kormánypárti lapokat gyűjtő alapítvány tulajdonolta Új Dunántúli Napló lazán, keresztnevén szólítja a német védelmi minisztert a mai lapszámban. Elég valószínű, hogy nem csak ők tesznek így, hanem az összes, Mediaworks által kiadott megyei lapban így jelent meg ez a cikk, a külpolos oldal ugyanis rendre központi tartalom szokott lenni.

 

Illés Gergő

Biztos ellenzők, biztos támogatók
2019. július 16. 08:47

A két fenti csoport meglepően szűk, a képviselők többsége ugyanis még nem teregette ki a lapjait. Épp ezért is teljesen kiszámíthatatlan, milyen eredményt kapunk majd este hat után, de azért megpróbálok egy kicsit találgatni nektek.

A biztos támogatók közé sorolhatjuk az Európai Néppártot – nekik 182 székük van: fura lenne, ha pont az ő voksaik hiányoznának. Árulkodó, hogy a Spitzenkandidatként megbukott Weber és az őt alkalmatlannak nevező Orbán is összezárt von der Leyen mögött, bár utóbbi esetében sosem lehet tudni, én még várnék este hatig azzal, hogy biztosra mondjam, hogy szavaz a 13 fős fideszes csapat.

A biztos ellenzők: a szélsőbalos GUE/NGL (41 székkel) és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciója (74 hellyel) is jelezték, hogy ellenzik VDL jelölését, utóbbiak azt kifogásolták, hogy a jelölt nem vállalta, hogy 2035-ig kitiltatja a fosszilis üzemanyagok által hajtott autókat az EU-ból.

Illés Gergő

Von der Leyen minden, ami a Fidesz nem
2019. július 16. 08:33

Mármint azon kívül, hogy az Európai Bizottság elnökjelöltje hétgyermekes családanya, nem sok mindent tud felmutatni, ami megóvná attól, hogy a fideszes propagandamédia cafatokra szedje. Ettől egyébként leginkább von der Leyent az óvja meg, hogy egyelőre a Fidesz is támogatja, így a KESMA-birodalom sem kapta meg a kilövési parancsot rá.

Pedig okot éppenséggel adott rá. A nemzetállamisággal úton-útfélen hőzöngő magyar kormánypárttal szemben egyszer azt nyilatkozta: „a célom az Európai Egyesült Államok létrehozása olyan föderális államok modelljén keresztül, mint Svájc, Németország vagy az Egyesült Államok”. Hát, ilyennel csak a DK kampányolt idehaza, ahogy olyat is csak a DK elnöke mert meglépni itthon, amit von der Leyen 2014-ben: ekkor ideiglenesen befogadott a lakására egy szír menekültet. Emellett az elnökjelölt még azt is kritizálta, hogy a magyar rendőrök könnygázzal léptek fel a határon levő migránsokkal szemben 2015-ben, mondván, hogy az „elfogadhatatlan és szembemegy az európai szabályokkal”. Ha a Fidesz 13 EP-képviselője megszavazza a jelöltségét, csak gratulálni tudunk: ez lesz aztán a szuverenizmus és a nemzetállami lázadás éve!

VDL egyébként folyékonyan beszél a német mellett angolul és franciául is, de legnagyobb ütőkártyája, hogy szívélyes viszonyt ápol a globális elittel: rendszeresen hivatalos a Bilderberg-csoport üléseire és a davosi Világgazdasági Fórumra (ezzel amúgy semmi gond nincs, nem a gonosz globalisták itt osztják fel titokban a világot-narratívát akarom erősíteni ezzel), kitűnő a kapcsolata az RTL televízió tulajdonosának számító Bertelsmann médiamultival, igazi politikusdinasztiából származik, apja Alsó-Szászország befolyásos miniszterelnöke volt. Így ha eddig nem is hallottad Ursula von der Leyen nevét, nem is baj, mert nem is neked kellett – más, befolyásos körökben mozgott eddig, az ott kiépített jó kapcsolatai pedig közel repítették a bizottsági csúcspozícióhoz.

Illés Gergő

Mi kell von der Leyen sikeréhez?
2019. július 16. 08:23

Sok-sok-sok szavazat. Szám szerint 374, ez a 747 EP-képviselő fele, meg még egy ember a többséghez. Persze itt is van egy trükk, az EP-ben ugyanis jelenleg 751-en ülnek, de négyen biztos hiányoznak majd: három, a mandátumát letartóztatása miatt felvenni nem tudó katalán, valamint egy dán, akit miniszterré választottak, és még nincsen utódja EP-képviselőként. Persze 374 támogató voks is csak jogilag lenne siker von der Leyennek, politikailag óriási kudarc: a bizottsági elnöknek illik kicsit több (értsd: 400 feletti) voksot összekaparnia, így biztosíthatja a leginkább saját legitimitását. Összehasonlításképp Jean-Claude Junckert 2014-ben 422 támogató szavazattal választották meg, 250 ellenében (és 47 tartózkodás, meg jópár érvénytelen szavazat mellett).

Az EP kétféleképp köphetne bele a Tanács levesébe: ha visszautasítaná von der Leyent, és az összes állam- és kormányfőnek nyár közepén kéne új embert keresnie; vagy ha elhalasztanák a szavazást szeptemberre. Előbbire ugyanannyi esély van, mint amennyire nem; utóbbinak nem sok értelme lenne, mert őszig amúgy is áll a parlamenti munka. 

Illés Gergő

Von der Leyennél már csak én vagyok jobban felpörögve: ma én leszek az, aki késő estig rohangál az Azonnali nevében az EP folyosóin, és próbálok nektek exkluzív kontentet hozni, amiért megéri elsősorban minket olvasni!

De hogy mi is lesz a menetrend?

Reggel 9-kor startol a plenáris ülés, először az elnökjelölt mondja el élete legfontosabb beszédét, amire sajtóhírek szerint egész hétvégén készült. Amire viszont nem tud felkészülni, azok a pártcsoportok akadékoskodó frakcióvezetői és képviselői: bizony, von der Leyen beszédét vita követi, ami egészen délután fél 1-ig tart, lehet tippelni, ki hozza majd a legjobb beszólásokat.

Ezután a képviselőkre egy gyors ebéd, majd egy nem olyan gyors, ötórás matekozás vár: vélhetően a delegációk álláspontjai csak ekkor válnak majd véglegessé, s azokat nagyban befolyásolja, hogy mennyire teljesít meggyőzően az elnökjelölt a vita során. A szavazás este 6-kor lesz, de bármi is legyen az eredmény, az élet ezután sem áll majd le. Szóval érdemes lesz egész nap legalább fél szemmel minket olvasni! 

összesen: 93 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás