Homárba és 200 ezres borokba bukott bele a francia környezetvédelmi miniszter

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.16. 17:59

Francois de Rugy még a parlament elnökeként rendezett luxusvacsorákat állítólagos civileknek közpénzből. Azóta az otthonát is felújította.

Homárba és 200 ezres borokba bukott bele a francia környezetvédelmi miniszter

Lemondott kedden a francia környezetvédelmi miniszter, miután luxuskiadásairól tényfeltáró cikk jelent meg a francia sajtóban. Francois de Rugy Facebookon közölte szerinte ellene és a családja ellen folytatott médialincselésről van szó, ami miatt fel is jelenti a Mediapart nevű lapot. 

Eddig De Rugy intézte a kormány különböző környezetvédelmi reformjait, aminek keretei közt például a repjegyekre kivetett különadót is bejelentették.

A miniszter nem ezekbe a refomokba bukott bele, hanem abba, hogy különböző vacsorákon rendszeresen szervezett vacsorákat közpénzből például homárral és 550 eurós, azaz úgy 180 ezer forintos üveg borokkal 2017 októbere és 2018 júniusa közt még a francia parlament elnökeként. A cikk azt állítja, ezekre az eseményekre egytől egyig a baráti társasága volt meghívva.

De Rugy a cikk megjelenésekor azt nyilatkozta, megérti, hogy a franciák érdekeltek ezekben az ügyekben, vagy a kiadásokkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, de kiáll amellett, hogy hivatalos vacsorát szervezett civil körökből származó vendégeinek, akik segítették a munkáját. De Rugy szerint a bor is csak azért volt drága, mert a parlament pincéjének borkészletéhez tartozott, és igazából csak a kora miatt értek ennyit, nem azért, mert olyan jó lenne. 

Volt is hol rendeznie szerencsére a vacsorákat: De Rugy 63 000 eurót költött állami tulajdonban lévő lakása felújítására, amelybe 2018 júniusában költözött, mikor környezetvédelmi miniszter lett.
 

Az első hírek megjelenésekor De Rugy még élveszte Emmanuel Macron elnök bizalmát, de úgy tűnik, eddig bírta.

FOTÓ: FDT / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek