670 lakást vásárolt fel a berlini önkormányzat

Szerző: Pintér Bence
2019.07.16. 15:52

Magáncég vette volna meg a lakásokat, a lakók tüntettek, a város közbelépett.

670 lakást vásárolt fel a berlini önkormányzat

Tulajdonoscserére készült tavaly óta három háztömb a berlini Karl-Marx-Alleen, de a 670 lakást végül nem az kapta, aki számított rá: a lakók ugyanis tiltakozni kezdtek, és a lakásokat végül Berlin tartomány vásárolta fel – írja a Welt.

A lakásokat eredetileg Berlin legnagyobb ingatlancége, a Deutsche Wohnen vásárolta volna fel, amely 112 ezer lakást kezel.

Az 1952 és 1960 között az NDK által épített házak lakói azonban tartottak tőle, hogy az új tulajdonos felemelné a bérleti díjakat: a lakhatás ugyanis Berlinben is komoly probléma, a bérleti díjak itt is az egekben vannak, és emiatt sokan a Deutsche Wohnent is okolják. A lakók így tilatakozásba kezdtek tavaly ősszel, például molinókat lógattak ki az ablakon. (Egy ilyen látszik nyitóképünkön is. A felirat magyarul: „néptulajdon”.)

A lakásokat az 1990-es években privatizálták, most pedig végül visszaállamosították őket:

a megoldás ugyanis az lett, hogy nem a Deutche Wohnen, hanem viszonylag bonyolult jogi csűrés-csavarás után Berlin tartomány Gewobag nevű cége vásárolta fel a lakásokat a Predac nevű cégtől – az ár nem ismert, de 90-100 millió euróra (ez nagyjából 29-32 milliárd forint) tippelik. A Gewobag alacsonyan fogja tartani a lakbért, cserébe a következő húsz évben 47 millió eurónyi (15 milliárd forintnyi) támogatást kap majd.

Michael Müller, a város szociáldemokrata polgármestere elmondta: a berliniek szerinte meg kell tudják engedni maguknak, hogy Berlinben éljenek. Hozzátette: a lakhatás problémája miatt a város hosszú távú stratégiájának része, hogy visszavásárolják az kilencvenes években államosított lakóingatlanokat.

A tömbben egyébként még mindig van 150 olyan lakás, amelynek sorsáról tárgyal az önkormányzat és a Predac.

FOTÓ: Ben Kaden / Flickr

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek