Thilo Sarrazint majdnem tíz év után, harmadik nekifutásra talán kizárják a német szocdemek

Szerző: Techet Péter
2019.07.14. 18:39

De még nem biztos! A rasszista és neoliberális közgazdászt eddig háromszor akarták sikertelenül kizárni az SPD-ből. Ami egyeseknek a párton belüli sokszínűség jele lenne, az valójában a német szociáldemokrácia további gyengesége. Sarrazin azonban egészen az alkotmánybíróságig fog menni a vörös párttagkönyvének védelmében.

Thilo Sarrazint majdnem tíz év után, harmadik nekifutásra talán kizárják a német szocdemek

Thilo Sarrazin a német könyvpiacra és talkshow-kba 2010-ben robbant be, amikor közgazdasági precizitással, de elég kemény jobboldali előítéletekkel írta meg a Deutschland schafft sich ab, azaz a Németország felszámolja magát című könyvét.

Noha Sarrazin, aki akkor a jegybank szocdem felügyelő bizottsági tagja volt, szerette magát az elitek áldozataként beállítani, könyve az egyik legnevesebb német kiadónál jelent meg,

21 hónapon át volt a balliberális Der Spiegel beststellerlistájának élén, és többedik utánnyomással több, mint 1,5 millió példány kelt el belőle.

Tény: a 2010-es Németország még más volt, Sarrazin az idegen- és EU-ellenes statisztikáival, nézeteivel megelőzte az AfD megjelenését. Ezért gondolták sokan, hogy az egykori berlini pénzügyi szenátor a 2013-ban alakult szélsőjobboldali pártba lép át az SPD-ből, amelynek négy évtizede tagja már.

Ez azonban nem történt meg: Sarrazin – akinek nem csak idegenellenes nézetei, de kemény neoliberalizmusa, szegényellenessége se illene egy szocdem pártba – kitartott SPD-tagsága mellett. Pedig 2010-ben az akkori pártelnök, Sigmar Gabriel is azt mondta: Sarrazin nézetei teljességgel ellentétesek a szociáldemokráciával, ezért ki kell zárni.

Egy Orbán-párti SPD-s nagyöreg védte le Sarrazint

Ez azonban egy német párton belül, ahol a tagok jogai nagyon levédettek, elég nehézkes.

Végül 2011 áprilisában a párt berlin-charlottenburgi szervezete, ahol Sarrazin tag, beszüntette a kizárási eljárást. Sarrazin mellett a szintén SPD-tag és nagy Orbán-hívő Klaus von Dohnányi, egykori hamburgi polgármester állt ki.

Harmadik nekifutás

Sarrazin később is jelentkezett könyvekkel: a legújabb alkotásában a muzulmánokról azt állítja, hogy genetikailag alábbvalók, kulturájuk pedig veszélyt jelent a nyugati civilizációra. A Feindliche Übernahme, azaz Ellenséges átvétel (avagy Ellenséges elfoglalás) című munkája után – immár harmadszor – elindult ellene tavaly év végén megint egy kizárási eljárás.

Egy önálló bizottság vizsgálta meg Sarrazin addigi állításait, és arra a következtetésre jutottak, hogy

„Sarrazin olyan nézeteket terjeszt, amelyek (…) ártanak a pártnak”.

Sarrazin azonban továbbra sem akar kilépni, pedig az elmúlt kilenc évet végig újjobboldali közegben töltötte, könyvei főleg a jobboldali és szélsőjobboldali olvasóközönség kedvencei. Sarrazin berlin-charlottenburgi tagszervezete ezért július közepén bejelentette: zöld utat adnak ezúttal a kizárási kérelemnek. Sarrazin ebbe nem nyugodott bele, és bejelentette: vörös párttagkönyve érdekében a párton belüli fellebbviteli fórumokhoz fog fordulni, végső soron a karlsruhei alkotmánybírósághoz is hajlandó elmenni.

Sarrazin ügyvédje azt mondta: a mostani döntés még csak az első fok, „még hat további fok van hátra”, egyben meg is fenyegette a pártot, hogy „sok vitás év” jön még tehát. Sarrazin ügyvédje szerint:

„mindaddig Dr. Sarrazin továbbra is az SPD éber és figyelmes tagja marad”.

Az, hogy az SPD nem tudott majdnem tíz év alatt megszabadulni a rasszista és neoliberális közgazdásztól, a párt gyengeségének, belső ideológiai kuszaságának jele. A szociális arcélét már 2003-ban az SPD feladta, amikor a háború utáni német történelem legbrutálisabb szegényellenes reformcsomagját, az Agenda 2010-et verte át Gerhard Schröder a pártján. Akkor ez pártszakadáshoz, a Linkspartei (ma: Die Linke) megalakulásához vezetett.

A párt, amely az elmúlt tizennégy évből tíz éven át Angela Merkelt tartotta hatalomban, mára a Zöldek és a szélsőjobboldali AfD mögé zuhant tizenkét százalékkal.

FOTÓ: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek