+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 14. vasárnap, 18:14
A magyarországi tankönyvekben a mai napig horvát származású fizikusként írnak az egykori Monarchia területén született Nikola Tesláról. Ezen háborodott fel újfent a hazai szerb kisebbség, amelynek budapesti (budimpeštai) gimnáziumát eleve Nikola Tesláról nevezték el. Szerinted kié Tesla?

Amint arról a vajdasági közszolgálati média beszámolt: a magyarországi szerb kisebbség önkormányzata ismételten tiltakozott, amiért a magyarországi tankönyvekben – a nemzetiségeknek szántakban is – Nikola Tesla horvát származásúként van feltüntetve.

 

Amint a szerb médiának Jovanka Lastić, a budapesti (budimpeštai) Nikola Tesla Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: már többször kérték a magyar hatóságokat a „hiba” korrekciójára. Az iskola neve miatt számára különösen problematikus, hogy miközben ők Teslával éppen a magyarországi szerb kultúrát akarják ünnepelni, a horvát kisebbség „kisajátítaná” magának a neves fizikust.

 

Az igazgató szerint azért nem hallják meg őket, mert a

 

„a horvát kisebbségnek erős lobbija van Budapesten”.

 

Most akkor kié is Tesla?

 

A szerbek és a horvátok között évtizedek óta folyik a harc Tesláért. Zágrábban a Műszaki Múzeumot is róla nevezték el, és szeptember elsejéig látogatható (a látogatásra amúgy is érdemes horvát fővárosban) egy új Tesla-kiállítás, amely szintén horvátként mutatja be a feltalálót.

 

A HORVÁT FŐVÁROSBAN MINDENKÉPP A HORVÁT NÉP NAGY SZÜLÖTTJÉNEK SZÁMÍT TESLA, HASONLÓAN A MAGYARORSZÁGI TANKÖNYVEKHEZ

 

A Tesla körüli viták jól mutatják,

 

mennyire értelmetlenek a nemzetiségi kategóriák e térségben.

 

Tesla az egykori Osztrák Császárságban, azon belül is a Határőrvidéken született 1856-ban – valóban ortodox, azaz a korabeli kategóriák alapján szerb családba. A Határőrvidék felszámolása után a terület az Osztrák-Magyar Monarchián belüli magyar részhez tartozó autonóm Horvátországhoz került, az itteni Lika-Krbava vármegyében gyerekeskedett Tesla. Karriert már azonban az Egyesült Államokban csinált.

 

Mi akkor most Tesla? Döntsd el te is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A kínai nagykövetség egyenesen megfenyegetett egy svéd írószövetséget, hogy ha nem vonják vissza a Kínában fogságban tartott író, Gui Minhai díjazását, „annak következményei lesznek”.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás