+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 14. vasárnap, 18:14
A magyarországi tankönyvekben a mai napig horvát származású fizikusként írnak az egykori Monarchia területén született Nikola Tesláról. Ezen háborodott fel újfent a hazai szerb kisebbség, amelynek budapesti (budimpeštai) gimnáziumát eleve Nikola Tesláról nevezték el. Szerinted kié Tesla?

Amint arról a vajdasági közszolgálati média beszámolt: a magyarországi szerb kisebbség önkormányzata ismételten tiltakozott, amiért a magyarországi tankönyvekben – a nemzetiségeknek szántakban is – Nikola Tesla horvát származásúként van feltüntetve.

 

Amint a szerb médiának Jovanka Lastić, a budapesti (budimpeštai) Nikola Tesla Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: már többször kérték a magyar hatóságokat a „hiba” korrekciójára. Az iskola neve miatt számára különösen problematikus, hogy miközben ők Teslával éppen a magyarországi szerb kultúrát akarják ünnepelni, a horvát kisebbség „kisajátítaná” magának a neves fizikust.

 

Az igazgató szerint azért nem hallják meg őket, mert a

 

„a horvát kisebbségnek erős lobbija van Budapesten”.

 

Most akkor kié is Tesla?

 

A szerbek és a horvátok között évtizedek óta folyik a harc Tesláért. Zágrábban a Műszaki Múzeumot is róla nevezték el, és szeptember elsejéig látogatható (a látogatásra amúgy is érdemes horvát fővárosban) egy új Tesla-kiállítás, amely szintén horvátként mutatja be a feltalálót.

 

A HORVÁT FŐVÁROSBAN MINDENKÉPP A HORVÁT NÉP NAGY SZÜLÖTTJÉNEK SZÁMÍT TESLA, HASONLÓAN A MAGYARORSZÁGI TANKÖNYVEKHEZ

 

A Tesla körüli viták jól mutatják,

 

mennyire értelmetlenek a nemzetiségi kategóriák e térségben.

 

Tesla az egykori Osztrák Császárságban, azon belül is a Határőrvidéken született 1856-ban – valóban ortodox, azaz a korabeli kategóriák alapján szerb családba. A Határőrvidék felszámolása után a terület az Osztrák-Magyar Monarchián belüli magyar részhez tartozó autonóm Horvátországhoz került, az itteni Lika-Krbava vármegyében gyerekeskedett Tesla. Karriert már azonban az Egyesült Államokban csinált.

 

Mi akkor most Tesla? Döntsd el te is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás