Felháborodtak a szerbek, mert a magyar tankönyvekben Nikola Tesla horvát

Szerző: Techet Péter
2019.07.14. 18:14

A magyarországi tankönyvekben a mai napig horvát származású fizikusként írnak az egykori Monarchia területén született Nikola Tesláról. Ezen háborodott fel újfent a hazai szerb kisebbség, amelynek budapesti (budimpeštai) gimnáziumát eleve Nikola Tesláról nevezték el. Szerinted kié Tesla?

Felháborodtak a szerbek, mert a magyar tankönyvekben Nikola Tesla horvát

Amint arról a vajdasági közszolgálati média beszámolt: a magyarországi szerb kisebbség önkormányzata ismételten tiltakozott, amiért a magyarországi tankönyvekben – a nemzetiségeknek szántakban is – Nikola Tesla horvát származásúként van feltüntetve.

Amint a szerb médiának Jovanka Lastić, a budapesti (budimpeštai) Nikola Tesla Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: már többször kérték a magyar hatóságokat a „hiba” korrekciójára. Az iskola neve miatt számára különösen problematikus, hogy miközben ők Teslával éppen a magyarországi szerb kultúrát akarják ünnepelni, a horvát kisebbség „kisajátítaná” magának a neves fizikust.

Az igazgató szerint azért nem hallják meg őket, mert a

„a horvát kisebbségnek erős lobbija van Budapesten”.

Most akkor kié is Tesla?

A szerbek és a horvátok között évtizedek óta folyik a harc Tesláért. Zágrábban a Műszaki Múzeumot is róla nevezték el, és szeptember elsejéig látogatható (a látogatásra amúgy is érdemes horvát fővárosban) egy új Tesla-kiállítás, amely szintén horvátként mutatja be a feltalálót.

A HORVÁT FŐVÁROSBAN MINDENKÉPP A HORVÁT NÉP NAGY SZÜLÖTTJÉNEK SZÁMÍT TESLA, HASONLÓAN A MAGYARORSZÁGI TANKÖNYVEKHEZ

A Tesla körüli viták jól mutatják,

mennyire értelmetlenek a nemzetiségi kategóriák e térségben.

Tesla az egykori Osztrák Császárságban, azon belül is a Határőrvidéken született 1856-ban – valóban ortodox, azaz a korabeli kategóriák alapján szerb családba. A Határőrvidék felszámolása után a terület az Osztrák-Magyar Monarchián belüli magyar részhez tartozó autonóm Horvátországhoz került, az itteni Lika-Krbava vármegyében gyerekeskedett Tesla. Karriert már azonban az Egyesült Államokban csinált.

Mi akkor most Tesla? Döntsd el te is!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek