Klímajegyeket osztogatnának az osztrák szocdemek

Szerző: Illés Gergő
2019.07.13. 20:28

Nem ám valami háborús jegyrendszerre kell gondolni: napi három eurót adna az SPÖ tömegközlekedésre az osztrákoknak.

Klímajegyeket osztogatnának az osztrák szocdemek

Nincs könnyű helyzetben az Osztrák Szociáldemokrata Párt: miután az Ibiza-botrányban korrumpálódott Heinz-Christian Strache szélsőjobbos alkancellár lemondott tisztségéről, többek között az SPÖ is megszavazta a néppárti Sebastian Kurz vezette osztrák kormány elleni bizalmatlansági indítványt, így megbukott a kormány, őszre pedig előrehozott választásokat írtak ki.

Még Bécsben sem mindenható egy szocdem polgármester

Melyeken az SPÖ-nek egyelőre nincsenek fényes esélyei: úgy tűnik, Kurz és az Osztrák Néppárt (ÖVP) meg sem érezte az Ibiza-botrányt, sőt, még nyertesen is jött ki az egészből. Így míg Kurzék már a negyven százalékos álomhatárt súrolják az ÖVP-vel a közvélemény-kutatások szerint,

az SPÖ a Strache-videóból kilábalni látszó FPÖ-vel vív komoly harcot a második helyért húsz-huszonöt százalék környékén

– annak a valós esélye nélkül, hogy megnyerhetnék a szeptember 29-re kiírt előrehozott választást. A pártban már lassan azt rebesgetik, talán össze is kéne állniuk Sebastian Kurzzal, így a legvalószínűbb ugyanis, hogy kormányra kerülhetnek.

Ebben a helyzetben, ezen az Ausztriában esős, szombati napon szavazott Bécsben országos listájáról a balközép párt, mely Pamela Rendi-Wagner vezetésével vág neki a 2019-es választási kampánynak – írja a Der Standard. Michael Ludwig szociáldemokrata bécsi főpolgármesteren párttársai számon is kérték, hogy miért nem tudott egy kicsit jobb időt varázsolni a fővárosban a szombati napra. „Nem vagyunk cukorból” – vágott vissza rögtön a bécsi városatya. 

Mégsem olyan nyugis egy néppárti kormány?

Ludwig egyébként, ahol tudott, ott rúgott bele a megbukott Néppárt-Szabadságpárt-koalícióba, az utóbbi alakulatra utalva például meg is jegyezte,

„ők nem is jobboldali populisták, hanem jobboldali szélsőségesek”.

A főpolgármester Sebastian Kurzon is gúnyolódott egy sort, aki annakidején az SPÖ-kormányokat azok leállásai miatt támadta folyamatosan, bezzeg most az ÖVP-FPÖ-szövetség felbomlása miatt már 17 hónap után új választást kellett kiírni. Ludwig hozzátette: a bukott kormány „lerombolta” a szociális biztonságot és a gazdagoknak politizált.

Ez is jegyrendszer, de nem olyan

A bécsi polgármester után jött is Paula Rendi-Wagner, aki bírálta a Kurz-kormányt, és egyúttal az SPÖ programját is bemutatta: szerinte Ausztriának 5000 új tanárra van szüksége, a szülők számára lehetővé kell tenni, hogy már gyermekük egy éves korától kezdve egésznapos óvodai férőhelyet kapjon, valamint el kell törölni az albérletekre vonatkozó adókat. A legérdekesebb újítás talán a „klímajegy” bevezetése lenne:

ezt az SPÖ napi három euró értékben osztogatná tömegközlekedésre, ezzel próbálnák meg átcsábítani az autósokat a közösségi közlekedési rendszerekre.

Rendi-Wagner két oldalról is támadta az előző kormány migrációs politikáját: egyfelől gyűlöletbeszéddel gyanúsította a megbukott jobboldali koalíciót, másfelől szerinte az ÖVP-FPÖ-szövetség semmit nem tett az európai külső határok védelméért.

BORÍTÓKÉP: Pamela Rendi-Wagner Innsbruckban kampányol / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek