A hely, ahol harmincmillió fát ültetnek öt éven belül

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.13. 09:45

A faültetés Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a teremtett értékek védelmére vonatkozó erkölcsi kihívás.

A hely, ahol harmincmillió fát ültetnek öt éven belül

Miután megjelent nemrég egy tanulmány svájci tudósok tollából, miszerint a klímaváltozás ellen kifejezetten hatékony ellenszer az erdőtelepítés – ha a bolygón mindenhol erdőket ültetnének az erre alkalmas helyeken, figyelve arra, hogy ne vegyenek el helyet a mezőgazdasági terültektől, úgy potenciálisan az ember által az ipari forradalom óta az atmoszférába juttatott szén-dioxid kétharmadát meg tudnák kötni –, nagy bejelentetés tett a héten Bajorország konzervatív kormányfője, Markus Söder: „A klímaváltozás időszakában nem csak azért kell különös figyelmet szentelnünk az erdők megtartására, mert ez a mi legnagyobb széndioxid-elnyelőnk Bajorországban, hanem azért is, mert a klímaváltozás hatásait egyes fafajták rosszabbul bírják.”

Ezért öt éven belül, 2024-ig harmincmillió új fát ültet Bajorország, az eddig az állami erdőkben folyó fakitermelést pedig leállítják, hogy a fák a lehető legtöbb szén-dioxidot tudják elnyelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.

 „Ne legyen az állami erdő gazdasági erdő, amiben kivágják a fákat, hogy pénzt keressenek vele. Az állami erdőnek klímaerdőnek kell lennie!” – adta ki az ukázt Söder. A bajorországi erdőket kezelő, regensburgi székhelyű Bayerische Staatsforsten (BaySF) 808 ezer hektárnyi erdőn tartja rajta a kezét, ez a teljes tartomány területének 11,4 százaléka. Ezen felül persze rengeteg erdő szövetségi, önkormányzati vagy magántulajdonban van: Bajorország területének összesen 36 százalékát borítják erdők.

A bajor állami erdőkezelő cég 2018-ban 20,2 millió eurónyi profitot tudott termelni. Vagyis nagyjából annyit, amennyibe évente a harmincmillió fa ültetése kerülni fog: ez az ültetések ütemezésétől függően évi 10-30 millió eurójába kerül majd a bajor tartományi költségvetésnek.

Amennyiben valakinek van a tulajdonában erdő, az szintén pályázhat forrásokért nagyszabású faültetés esetén a bajor államhoz, jelentette be a CSU-s politikus. Söder ezen felül arról is beszélt, hogy az állami erdők központi részeit mostantól lezárják a látogatók elől, hogy ott a természet vegye át a hatalmat.

És mi van itthon?

Magyarországon a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el Nagy István agrárminiszter közlése szerint – igaz, ennek egy része ipari célt, azaz fakitermelést szolgáló ültetvény, amit 10-20 év után aztán ki is vágnak. Maga a magyar állam idén 22 millió fát ültetett. Hogy miért nem verték itthon annyira nagydobra a faültetést, mint a bajor Söder miniszterelnök, annak viszonylag egyszerű oka van: a CSU után a Zöldek a második legnépszerűbb erő Bajorországban, németországi szövetségi szinten pedig hónapok óta holtverseny van a konzervatívok és a zöldek között, így a CDU/CSU mindent megtesz azért, hogy maga is megnyilvánuljon zöld témákban.

FOTÓ: NPS Photo / K. Miller

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek