+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. július 12. péntek, 16:42
A lárvatenyésztés egy bimbózó iparág motorja: a hulladékevő, fehérjetermelő fekete katonalégy megoldás lehet a klímaválság okozta élelmiszerkrízisre.

A Texasi Egyetem kampuszán, a Lauren Taranow entomológus kezei alatt dolgozó kutatócsoport jelenleg is vizsgálja a rovarok fehérjeforrásként való hasznosíthatóságát. Egy év alatt mindössze egy hektárnyi katonalégylárva ugyanis több proteint képes előállítani, mint egy háromezer hektáros marhafarm, derül ki a Washington Post cikkéből.

 

Ha számításba vesszük, hogy a föld népessége várhatóan harminc százalékkal növekszik majd 2050-re – ami erősíti az igényt olcsó és fenntartható proteinforrások iránt –, ez az adat egyáltalán nem elhanyagolható. Sokan már korábban is igyekeztek felhívni a figyelmet az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrendek hossszútávú problémáira, a rovarok tápanyagforrásként való hasznosítását hangsúlyozva. 

 

Bármit megesznek, simán szaporíthatóak

 

A lárvákban rejlő különleges potenciált már az 1970-es évektől alkalmazták az entomológusok (azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok) a trágya feldolgozására, de mesterséges körülmények közötti szaporításuk módját ekkor még nem ismerték. Erre a problémára csak 2002-ben született megoldás, amikor a Georgiai Egyetem sztárentomológusai kidolgoztak egy rendszert a rovarok szaporodásának ösztönzésére, amelyben a megfelelő természeti körülményeknek, többek között a fényviszonyoknak és a hőmérsékletnek is kulcsszerep jutott. 

 

A cikk főszereplőjének, a fekete katonalégynek az élete négy szakaszból áll, melyek egyenként 14 napig tartanak. Lárvaként naponta testsúlyuk kétszeresét fogyasztják el, ezzel raktározva kifejlett időszakukra, amikor általában már nem táplálkoznak. 

 

A lárvák ráadásul nem válogatósak. Trágya, maradékok, toxikus alga: gyakorlatilag minden organikus hulladékot elpusztítanak, magas minőségű proteinné alakítva azt.

 

Ezek azok a típusú hulladékok, amik az üvegházhatást okozó gázok hét százalékának kibocsátásáért felelősek egy 2011-es kimutatás szerint. 

 

Megmenthetik az óceánok halainak egy részét

 

Miközben hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez, a kis kukacok megpörkölve táplálékként szolgálhatnak más állatok számára. Ez egyben megoldást kínálna az óceánok kritikus állapotára is, amit a túlhalászás okoz. A kifogott halak egynegyede ugyanis sertések és egyéb haszonállatok etetésére szolgál. 

 

A tudósok és feltalálók jelenleg azon dolgoznak, hogy kereskedelmileg járhatóvá tegyék ezt az utat. Egy texasi cég már el is kezdte a legyek szaporítását a háziállatként tartott hüllők számára gyártott táp készítéséhez. A kutatók azt remélik, hogy a lárvatenyésztés öt éven belül felveheti majd a versenyt a halipar áraival. Az ideális az lenne, ha a folyamat miniatűr verzióban működhetne a farmokon is az állati és növényi maradékok újrahasznosítására. 

 

A legizgalmasabb rész pedig, hogy a lárvák nem csak a jószágok és kiskedvencek kosztjaként állják meg a helyüket: Emberi fogyasztásra is alkalmasak. A Washington Post egyik riportere, miután kipróbálta, a Fritos chipshez hasonlította a pörkölt lárvákat. Elmondása szerint el tudja képzelni, hogy barbecue fűszerezésű verzióban zacskószámra vásárolják majd őket a boltokban. 

 

FOTÓ: Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Éppen annak a kerületnek a polgármestere kelt ki egy rosszul parkoló autó ellen,
ahol a parkolási pénzek beszedése kérdéseket vet fel.

Rákosmente fideszes polgármestere, Riz Levente negyvennégy évesen hunyt el.

Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Állítólag a saját termékeit favorizálja a cég a keresési eredményekben. A Google-t már megbírságolták ezért egyszer.

Ezentúl a titkosszolgálatoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mely újságírókkal, és miről háttérbeszélgettek.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás