+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. július 12. péntek, 16:42
A lárvatenyésztés egy bimbózó iparág motorja: a hulladékevő, fehérjetermelő fekete katonalégy megoldás lehet a klímaválság okozta élelmiszerkrízisre.

A Texasi Egyetem kampuszán, a Lauren Taranow entomológus kezei alatt dolgozó kutatócsoport jelenleg is vizsgálja a rovarok fehérjeforrásként való hasznosíthatóságát. Egy év alatt mindössze egy hektárnyi katonalégylárva ugyanis több proteint képes előállítani, mint egy háromezer hektáros marhafarm, derül ki a Washington Post cikkéből.

 

Ha számításba vesszük, hogy a föld népessége várhatóan harminc százalékkal növekszik majd 2050-re – ami erősíti az igényt olcsó és fenntartható proteinforrások iránt –, ez az adat egyáltalán nem elhanyagolható. Sokan már korábban is igyekeztek felhívni a figyelmet az állati eredetű élelmiszereken alapuló étrendek hossszútávú problémáira, a rovarok tápanyagforrásként való hasznosítását hangsúlyozva. 

 

Bármit megesznek, simán szaporíthatóak

 

A lárvákban rejlő különleges potenciált már az 1970-es évektől alkalmazták az entomológusok (azaz a rovarokkal foglalkozó tudósok) a trágya feldolgozására, de mesterséges körülmények közötti szaporításuk módját ekkor még nem ismerték. Erre a problémára csak 2002-ben született megoldás, amikor a Georgiai Egyetem sztárentomológusai kidolgoztak egy rendszert a rovarok szaporodásának ösztönzésére, amelyben a megfelelő természeti körülményeknek, többek között a fényviszonyoknak és a hőmérsékletnek is kulcsszerep jutott. 

 

A cikk főszereplőjének, a fekete katonalégynek az élete négy szakaszból áll, melyek egyenként 14 napig tartanak. Lárvaként naponta testsúlyuk kétszeresét fogyasztják el, ezzel raktározva kifejlett időszakukra, amikor általában már nem táplálkoznak. 

 

A lárvák ráadásul nem válogatósak. Trágya, maradékok, toxikus alga: gyakorlatilag minden organikus hulladékot elpusztítanak, magas minőségű proteinné alakítva azt.

 

Ezek azok a típusú hulladékok, amik az üvegházhatást okozó gázok hét százalékának kibocsátásáért felelősek egy 2011-es kimutatás szerint. 

 

Megmenthetik az óceánok halainak egy részét

 

Miközben hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez, a kis kukacok megpörkölve táplálékként szolgálhatnak más állatok számára. Ez egyben megoldást kínálna az óceánok kritikus állapotára is, amit a túlhalászás okoz. A kifogott halak egynegyede ugyanis sertések és egyéb haszonállatok etetésére szolgál. 

 

A tudósok és feltalálók jelenleg azon dolgoznak, hogy kereskedelmileg járhatóvá tegyék ezt az utat. Egy texasi cég már el is kezdte a legyek szaporítását a háziállatként tartott hüllők számára gyártott táp készítéséhez. A kutatók azt remélik, hogy a lárvatenyésztés öt éven belül felveheti majd a versenyt a halipar áraival. Az ideális az lenne, ha a folyamat miniatűr verzióban működhetne a farmokon is az állati és növényi maradékok újrahasznosítására. 

 

A legizgalmasabb rész pedig, hogy a lárvák nem csak a jószágok és kiskedvencek kosztjaként állják meg a helyüket: Emberi fogyasztásra is alkalmasak. A Washington Post egyik riportere, miután kipróbálta, a Fritos chipshez hasonlította a pörkölt lárvákat. Elmondása szerint el tudja képzelni, hogy barbecue fűszerezésű verzióban zacskószámra vásárolják majd őket a boltokban. 

 

FOTÓ: Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás