Mi a gyanús a jó hírben, hogy több mint tízszeresére nőtt a tanzániai orrszarvúk száma?

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.12. 08:15

Oké, hogy Tanzánia visszaszorította az orvvadászatot, de a rinocéroszok nem szaporodnak olyan gyorsan, mint amennyire megnőtt a számuk. Így felmerül a kérdés: nem importálta-e az ország az orrszarvúakat.

Mi a gyanús a jó hírben, hogy több mint tízszeresére nőtt a tanzániai orrszarvúk száma?

Míg négy éve mindössze 15 orrszarvú volt Tanzániában, ma már 167 – állítják a helyi hatóságok az Independent szerint. Ugyancsak jó hír, hogy az elefántpopuláció is a felével nőtt az elmúlt években az országban,

vagyis míg 2014-ben 43 330 példány élt ott, ez napjainkra 60 ezerre nőtt.

Tény, hogy mióta Tanzánia elnöke, John Magufuli hivatalba lépett 2015-ben, keményen fellép az orvvadászat ellen, erre egy külön munkacsoportot is felállított, így az ország az intézkedéseknek tudja be az állatok növekvő példányszámát.

Ugyanakkor egy vadvilággal foglalkozó szervezet, a Born Free Alapítvány szerint hiába jó hír, hogy nőtt az állatok száma, egyrészt még érdemes megvárni, hogy ezt egy független szervezet is megerősítse hivatalosan. Másrészt pedig kizártnak tartják, hogy ez egyedül annak lenne betudható, hogy vigyáznak az állatokra, azok pedig szaporodnak.

Így az alapítvány vezetője, Mark Jones szerint az is elképzelhető, hogy a rinocéroszokat importálták. Ugyanis a faj egyedei későn válnak éretté, sokáig tart a nőstények vemhessége és kevés utódot hoznak világra.

Ehhez hasonóan az elefántoknak is sok idő kell a biológiai reprodukcióhoz. Miután utóbbi állatok intelligensek, elképzelhető, hogy egyszerűen átvándoroltak más országokból Tanzániába, ahol nagyobb biztonságban vannak.

FOTÓ: Ikiwaner / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek