Kövesi egy lépéssel közelebb kerülhet az európai főügyészséghez

Szerző: Pintér Bence
2019.07.12. 18:03

Két különböző jelöltet támogatott az Európai Tanács és az Európai Parlament, de most egyszerűsödni látszik a képlet: a francia jelölt más posztot kaphat.

Kövesi egy lépéssel közelebb kerülhet az európai főügyészséghez

Az egykori román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi maradhat az egyetlen jelölt az Európai Ügyészség vezetésére – írja a francia közszolgálat román nyelvű oldala nyomán a Maszol.

Az ügyben nem sikerült dönteni az EP-választás előtt, mivel az Európai Parlament Kövesit favorizálta a pozícióra, az Európai Tanács (és a magyar kormánymédia) azonban a francia Jean-François Bohnert mellett kardoskodott.

A hírek szerint azonban Bohnert-re más feladatok várnak: ő lesz a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló francia ügyészség (Nemzeti Pénzügyi Ügyészség, PNF) vezetője,

a hírek szerint csütörtökön meg is hallgatták.

Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is választják majd Kövesit, de Franciaország várhatóan hamarosan egyértelműen ki fog állni Kövesi mellett, ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök és a liberális Renew Europe frakciót vezető román Dacian Cioloș már megtette, illetve a román államfő, Klaus Johannis is. A román kormányfő, a PSD-s Viorica Dăncilă azonban továbbra sem nagy híve Kövesinek, szerinte nem helyes dolog őt támogatni.

A munkát várhatóan 2020-ban megkezdő Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés lesz, a dologhoz 28 tagországból 22 csatlakozott, Magyarország nincs köztük. (Hazánkon kívül az EU-ból elvileg ki is lépő Egyesült Királyság, aztán Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország maradna ki a dologból.)

FOTÓ: TOTPI

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek