Védenéd a környezetet? Ne nézz online pornót, sorozatokat, és ne lógj annyit a YouTube-on!

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.11. 20:45

Egy friss tanulmány szerint ezek miatt egy év alatt annyi szén-dioxid termelődik, mint amennyit Spanyolország egy év alatt kibocsát.

Védenéd a környezetet? Ne nézz online pornót, sorozatokat, és ne lógj annyit a YouTube-on!

Egy ma, július 11-én közzétett francia tanulmány szerint a YouTube videófelvételei, az online pornó és a sorozatok streamelése egyre nagyobb veszélyt jelentenek az ökoszisztémára – számol be róla az Euractiv. Az online videók által előidézett kibocsátások riasztó szintet értek el a The Shift Project által készített tanulmány szerint: 2018-ban 300 millió tonna szén-dioxid került az atmoszférába emiatt.

Ez Spanyolország éves széndioxid-kibocsátásával vagy a globális kibocsátások egy százalékával egyenlő a kutatók szerint.

„A felmérés szerint az internetes forgalom nyolcvan százalékát szórakoztató tartalmak és reklámok teszik ki” – állítja Hugues Ferreboeuf, a The Shift Project tagja.

A tanulmány szerint a szórakoztató és reklámvideók huszonegy százaléka online videóplatformokon terjed (ilyenek a Youtube vagy a Vimeo). További harmincnégy százalékukat az olyan platformok, mint a Netflix, az HBO GO vagy Amazon Prime. A megosztott videók tizennyolc százaléka a közösségi oldalakon tárolt és terjesztett videók összessége, további huszonhét százalékot tesz ki a pornográfia.

„Míg a jelenlegi fogyasztási szokásaink közvetlenül felelősek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére való képtelenségünkért, még mindig hajlamosak vagyunk arra, hogy eldobjuk a rajtuk való változtatás lehetőségét” – állítja Hugues Ferreboeuf. „Digitális fogyasztási szokásaink megváltoztatása nemcsak kívánatos, de lehetséges is a jelenlegi ökológiai vészhelyzetet figyelembe véve.”

Azt javasolják, hogy a videófogyasztásunkat naponta egy órára korlátozzuk

(ezt, ironikus módon videóban magyarázzák el), és nagyobb mértékű „digitális józanságra” törekedjünk – minimalizálva a Trónok Harca, a macskavideó- és pornófogyasztásunkat. Azzal is csökkenthetjük a globális széndioxid-kibocsátást, ha ritkábban cseréljük elektromos eszközeinket.

„Ahhoz, hogy józanak legyünk társadalmi szinten is, újra kell gondoljuk fogyasztási szokásainkat, hogy azok összeegyeztethetők legyenek az éghajlati korlátokkal” – jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Maxime Efoui-Hess.

A Shift Project szerint egyéni szokásváltások megváltoztatásán kívül

európai szinten új jogszabályok bevezetésére és a videófórumok működésének újragondolására van szükség.

A szerzők szerint korlátozni kell az automatikus lejátszást, a beágyazott videókat, vagy az ezekhez hasonló, a videófogyasztás maximalizálását szolgáló funkciókat. „Ha komolyan vesszük a fogyasztás minimalizálását, figyelembe kell vennünk a digitális szektor növekedését” – tette hozzá Matthieu Auzanneau, a Shift Projekt ügyvezető igazgatója.

FOTÓ: Amerikai Védelmi Minisztérium

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek