Újra lesz miből költekeznie a volt ukrán elnöknek, jogellenesen fagyasztották be a számláit az EU-ban

Szerző: Bakó Bea
2019.07.11. 17:26

A Majdan-tüntetésekbe csúfosan belebukott, és Ukrajnából menekülni kényszerült Viktor Janukovics örülhet, hogy működik az EU-ban a jogállam.

Újra lesz miből költekeznie a volt ukrán elnöknek, jogellenesen fagyasztották be a számláit az EU-ban

Évek óta hosszabbítgatta az Európai Unió Tanácsa azt a határozatot, amellyel befagyasztották Viktor Janukovics volt ukrán elnök és más korábbi magas rangú ukrán tisztségviselők pénzeszközeit. Mint kiderült, jogellenesen, amint azt az Európai Törvényszék a kedden kihirdetett ítéletében kimondta.

A szóban forgó tanácsi határozat 2014-ben született, miután a kijevi Majdanon zajló tömegtüntetések során az addig példátlan fényűzésben élő oroszbarát Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbukott és el is menekült Ukrajnából. Az EU Tanácsa az erőszak beszüntetésére való felszólítás és hasonló politikai lózungok közepette arról is döntött ebben a határozatban, hogy

befagyasztják azon személyek pénzeszközeit, akik az emberi jogok megsértéséért és az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelnek,

és a mellékletben konkrétan felsorolták, hogy ez kiket érint: Janukovics mellett az akkori főügyészt, minisztereket, és néhányuk családtagjait. Minden felsorolt személynél meg is indokolták a befagyasztást. Janukovicshoz azt írták, hogy Ukrajnában közpénzek hűtlen kezelése és azoknak az országból való illegális kivitele miatt van folyamatban ellene büntetőeljárás.

A tanácsi határozatot aztán évente meghosszabbították, így az érintettek az EU-ban tartott pénzükhöz, vagyonukhoz 2014 óta folyamatosan nem tudtak hozzáférni. 

Janukovics perelt, azt kérve, hogy semmisítsék meg ezeket a tanácsi határozatokat. Arra hivatkozott, hogy attól még, hogy nyomozás van vele szemben, az nem jelenti azt, hogy bűnös is (ez az ártatlanság vélelme). Janukovics továbbá nem tartja pártatlannak az ellene eljáró ukrán ügyészséget, szerinte azt is ellenőriznie kellett volna a Tanácsnak, mikor erre alapozva befagyasztotta a pénzeszközeit, hogy egyáltalán korrekt-e a vele szemben zajló eljárás. 

Az EU törvényszéke a keddi ítéletében igazat adott neki, és meg is semmisítette a határozatokat. Az indokolás, hogy az uniós szerveknek mindig az alapjogokra tekintettel kell eljárniuk, és ebbe beletartozik a védekezéshez és a hatékony bírói jogvédelemhez való jog is. Ha tehát valakinek a pénzeszközeit az EU-ban befagyasztják, akkor ellenőrizni kell, hogy az alapul szolgáló eljárások kellően biztos ténybeli alappal bírnak:

magyarul ez azt jelenti, hogy a Törvényszék szerint bemondásra nem kéne csak úgy bármit elhinni az ukrán hatóságoknak,

legalább annak utána kellett volna nézni, hogy Janukovicsnak kijárt-e a hatékony bírói jogvédelem abban az eljárásban, amiben hűtlen kezeléssel vádolják. Ezt akkor sem lehet megspórolni, ha Ukrajna egyébként tagja az Európai Emberi Jogi Egyezménynek. 

Minderre hivatkozva a Törvényszék megsemmisítette a tanácsi határozatokat, Janukovics tehát úgy tűnik, hozzáférhet majd a pénzéhez.

FOTÓ: Így néz ki most a Majdan, fotó: Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek