Több tízezer juh egy hajón? Rászállt az Európai Bizottság egy román miniszterre

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.11. 19:07

Vytenis Andruikaitis EU-s biztos szerint nem szabadna ilyen körülmények között szállítani állatokat. A román mezőgazdasági miniszter szerint nincs ott semmi látnivaló.

Több tízezer juh egy hajón? Rászállt az Európai Bizottság egy román miniszterre

Az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, a litván Vytenis Andruikaitis arra kérte a román mezőgazdasági minisztert, hogy állítsák le 70 000 birka exportját – írja a román Mediafax hírügynökség.

A birkákat ugyanis egyetlen nagy, Al Shuwajk nevű hajóra fogják felgyömöszölni, amelyet a Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT) nevű cég birtokol, hogy aztán Kuwaitba, Katarba és az Egyesült Arab Emirátusokba szállítsák őket, hogy az augusztusban tartandó áldozati ünnep kereteiben feláldozzák őket. 

Az európai biztos a Twiterre is kirakta azt a levelet, amelyben Petre Daeát kéri, állítsák le az exportot. A hírre különböző európai állatjogi csoportok hívták fel Anruikaitis figyelmét. 

A biztos azt mondja, az állatok hatalmas hőségnek lesznek kitéve, és a törvények nem engedhetik meg, hogy ilyen körülmények között szállítsák őket.

A levélben a biztos elmondja, hogy már több hasonló esetben szólt a románoknak, akik meg is ígérték, hogy a törvényekben garantálni fogják, hogy ilyen ne fordulhasson elő. 

A Mediafax megkereste a minisztert, aki

nem válaszolt a kérdésre, mondván, hogy fogalma sincs, miről van szó, de később már azt nyilatkozta, hogy nem fogják a transzportot leállítani,

hiszen a törvények be vannak tartva, és a román juhtenyésztők nem azért dolgoztak, hogy most hoppon maradjanak. Szerinte az erre szakosodott hivatal ellenőrizte a helyzetet, és minden rendben van. Azt is elmondta, hogy Románia évente többmillió juhot exportál, és mindig betartják a törvényeket. 

A KLTT cég például a legnagyobb vállalat, amely Ausztráliából juhokat exportál, tavaly hatalmas nagy botrány közepébe kerültek, amikor az Animals Australia szervezet felhívta a figyelmet arra, hogyan hágják át az állatjogokat, és hogy több mint egymillió állat pusztult el, miközben szállították őket. 

Romániában egyébként rengeteg a lábasjószág, amitől a természetvédők rendesen ki is vannak akadva, ugyanis teljesen tönkreteszik a gyepeket, és azok biodiverzitását. 2001-ben még csak hét és félmillió juh, tehén és kecske élt az országban, 2017-ben azonban már majdnem tizenhatmillió. Ha így folytatódik, akkor az embereket számát nagyon gyorsan meg fogják haladni, hiszen 2017-ben 19,6 millióan éltek ott.

Petre Daea azért könnyen lehet, hogy megvédi a juhokat, nemrég ugyanis olyanokat nyilatkozott, hogy

Románia turisztikai szimbólumává kéne tenni őket.

Sokat nem túrázhat a miniszter, mert akkor tudná, hogy a hegyeken, dombokon folyton juhnyájakba botló turisták nem kifejezetten lelkesednek, tekintve, hogy azokat általában jó nagy kutyák őrzik, amelyek gyakran rátámadnak az arra tévedőkre.

Románia ugyanakkor nem csak ezt a hetvenezret, hanem év végéig még százharmincezer juhot akar Kuwaitba exportálni. Olyannyira megy az export, hogy nemrég egy Jordániába tartó román hajó, fedélzetén 8800 birkával és néhány részeg matrózzal, ütközött egy orosz hadihajóval, amely annak rendje s módja szerint el is süllyedt. A birkák megmenekültek, és továbbvitték őket Jordániába.

FOTÓ: pxhere

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek