Drága borok és homár közpénzből? Macron környezetvédelmi miniszterét ezekkel (is) vádolják

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.11. 19:55

Francois de Rugy tagadja, hogy barátainak rendezett volna drága vacsorákat, és jó sok közpénzből újította volna fel a neki kiutalt állami lakást.

Drága borok és homár közpénzből? Macron környezetvédelmi miniszterét ezekkel (is) vádolják

Emmanuel Macron környezetvédelmi miniszterét, François de Rugy-t azzal gyanúsítják, hogy az adófizetők pénzét pazar vacsorákra és otthonfelújításokra költötte, de úgy tűnik, Macron elnök nem hiszi ezt el, mert a politikus még mindig a bizalmát élvezi.

De Rugy az elmúlt 24 órát azzal töltötte, hogy a közpénzek használatát magyarázta, miután a Mediapart szerdán arról számolt be, hogy homárt és 550 eurós bort szolgáltak fel vacsoráin 2017 októbere és 2018 júniusa között, amíg a francia parlament elnöke volt. .

De Rugy azt nyilatkozta, „megérti, hogy a franciák érdekeltek ezekben az ügyekben, vagy a kiadásokkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel”, de kiáll amellett, hogy „egy tucat informális vacsorát” szervezett „civil körökből származó vendégeinek”, mondván, segítették elnöki munkáját. Állítja, „nem rendezett vacsorát barátoknak", ahogyan azt a cikk állítja.

A drága borok a parlament pincéjének borkészletéhez tartoztak, s elsősorban koruk miatt bírtak ekkora értékkel – hogy aztán jók is voltak-e, azt pont a koruk miatt nem lehet biztosan tudni.

A Mediapart arról is beszámolt, hogy de Rugy 63 000 eurót költött állami tulajdonban lévő lakása felújítására, amelybe 2018 júniusában költözött, mikor környezetvédelmi miniszter lett.

A szocialista Delphine Batho, korábbi környezetvédelmi miniszter felszólította de Rugy-t, hogy mondjon le, de Sibeth Ndiaye, a kormány szóvivője hamar lezárta a kérdést. „A miniszter (...) egyértelműen az elnök és a miniszterelnök bizalmát élvezi (...) fontos, hogy a nagy felelősséggel rendelkező politikusok fenntartsák a kapcsolatot a civil társadalommal különböző formákban, beleértve az informális vacsorákat is (...) természetesen átlátható és tiszta módon” – nyilatkozta újságíróknak Ndiaye szerdán.

A botrányra válaszolva de Rugy hangsúlyozta, hogy a különböző helyzetekben a kiadások csökkentésére törekedett, többek között tizenhárom százalékkal csökkentette a vendégek fogadására és szórakoztatására szánt költségvetést, amikor elnök volt.

Azt is elmagyarázta, hogy a kormányzati lakás felújításának magas költségei annak erősen leromlott állapotának köszönhető. A Mediapart forrásai szerint azonban a korábbi környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot kiköltözésekor nagyon jó állapotban volt a lakás.

A Mediapart arról is beszámolt, hogy de Rugy vezérkari főnöke, Nicole Klein 12 éven át tartott fenn Párizsban állami lakást, s ez idő alatt nem is élt a francia fővárosban.

Klein szerda este mondott le, és a francia Ouest France újságnak azt nyilatkozta, de Rugy kérte fel őt erre.

De Rugy mindeközben az a politikus, aki a kormány különböző környezetvédelmi reformjait támogatja, többek között a hulladékcsökkentésre vonatkozót, és a nukleáris energia széleskörűbb felhasználására vonatkozó reformot.

FOTÓ: FDR via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek