Megtette első útját a nácinak bélyegzett busztársaság busza

Szerző: Pintér Bence
2019.07.10. 10:21

Az amerikai cégecske tulajdonos szerint csupán félreértésről van szó.

Megtette első útját a nácinak bélyegzett busztársaság busza

Kevesen utaztak rajta és el is késett, de megtette első útját nevadai Reno új busztársaságának egyetlen busza, ami azért lett híres, mert logója eléggé hasonlít a náci zászlóra – írja a Daily Beast.

A nyitóképünkün látható logó volt eredetileg a Streamliner Lines busztársaság logója, mielőtt a Reddit felhasználói el nem kezdtek kekeckedni a céggel, ami a közösségi oldalon keresett magának buszsofőröket az elmúlt hónapokban. A logó ugyanis emlékeztet a főleg német hadsereg által használt egyik zászlóverzióra, amit egyébként nem csak a nácik, de előtte a különféle német államalakulatok hadseregei is használtak.

A variáns ugyanakkor nemrégiben az alt right körökben is népszerű lett,

mint arra például ez a cikk is utal.

A logó mellett a cég utazási szabályzata is érdekes dolgokat tartalmazott, a papírok nélküli migránsokat nem csak az utazástól tiltotta el, de külön kikötötte, hogy várják is hatóságok vizsgálatait, hogy az ilyen migránsokat elfogják. Ezen kívül

a szabályzat tiltotta az utazást a „társadalmi igazságosság harcosainak”, a kísérő nélküli egyetemistáknak és a lógós gatyát viselőknek.

Azóta nem csak a szabályzat, de a társaság rendes weboldala is eltűnt, csak a tárolt verziót lehet megnézni.

A társaság elnöke, John Wang szerint félreértés az egész, és ő bizony egyáltalán nem náci, és nem vallja a fehér felsőbbrendűséget sem, ő maga egyébként kínai származású. Neki megtetszett ez a logódizájn, és amikor megmutatták neki a nácik által is használt zászlót, látott pár hasonlóságot, de az övékében nincs vörös szín és nincs benne a horogkereszt sem, így nem gondolja, hogy a dolog problémás lenne.

Az utazási szabályzatot pedig a cég elnökének egy haverja írta az ő tudta nélkül, de már el is távolították az oldalról,

míg a fenék alá lógó gatya tilalmát – ami a kritikusok szerint a feketékre utal – egy iskolai öltözködési szabályzatból másolta ki az ügyvédje.

A náci és alt right dolgokat leszámítva sem volt felhőtlen a társaság első pár napja, ugyanis nehezen szerezték meg a szükséges engedélyeket, majd elbuktak egy biztonsági vizsgálaton, ezért le kellett mondaniuk az első utat, ami öt utast érintett. Az sem volt világos, hogy pontosan mely buszmegállókban állhatnak meg, de végül ez is tisztázódott, és július ötödikén – mint fent említettük – a nácinak bélyegzett busztársaság egyetlen busza megtehette első útját.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek