Félhetnek a brexittől a bevándorlókat alkalmazó cégek

Szerző: Ruttkay Lili
2019.07.10. 12:09

Azokat a brit a cégeket, amelyek külföldi dolgozókat is foglalkoztatnak, mind megrázhatja a kormány brexit utáni bevándorlásra vonatkozó tervezete. A terv a letelepedési engedélyeket és a béreket fogja változtatni, ami bizonytalan jövőt jósol a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt derül ki az Indeed álláskereső portál legújabb felméréséből.

Félhetnek a brexittől a bevándorlókat alkalmazó cégek

A British Chambers of Commerce és az Indeed álláskereső portál közös felmérése szerint 380 vizsgált cég több, mint a felének kell félnie a brexit utáni időktől – írja a Reuters.

A felmérés szerint a brexitterv negatívan hathat a bevándorlók minimálbéreire, és ilyen formájában megszűnne a 12 hónapos munka- és letelepedési engedély is, amelynek idejét megrövidíti a kormány. Ezek a változtatások a kevésbé képzett bevándorlókra lennének hatással. 

Pawel Adrjan közgazdász az Indeednek nyilatkozott a felmérés eredményeiről, amelyek azt mutatják, hogy a vállalatok nagy része nem talál megfelelően képzett munkaerőt a nyitott pozíciókra.

„Mint bármelyik nyitott gazdasági rendszerben, a bevándorlási hullám egyrészről nagyon hasznos tud lenni, amíg kiszolgálja a munkaerőhiányt, és befoltozza a lyukakat a munkaerőpiacon. Azonban a frissen végzett kutatás azt mutatja, hogy nem befoltozza, hanem megfojtja a munkaerőpiacot.

Annak ellenére, hogy rengetegen keresnek munkát, a cégek nem találják meg a számukra ideális, tanult jelöltet. Leginkább az egészségügynek és az építőiparnak kell flexibilisebbnek lennie a munkaerő kiválasztásban” – nyilatkozta a közgazdász. 

Az Egyesült Királyság belügyminisztere, Sajid Javid az előző hónapban egy tanácskozási bizottságot hozott létre, hogy újratárgyalják a végzettséggel rendelkező bevándorlók minimáljövedelem-küszöbét. Jelenleg 30 ezer fontról van szó évenként, melyeket a bevándorló

+ rohammentősök, 

+  laborban dolgozók, 

+  műszaki szakemberek,

+ szakácsok 

+ és kezdő orvosok kapnának meg.

Ezek alapján azt láthatjuk, hogy a szakképzett munkaerőt megtartaná a szigetország, míg a szakképzetlen munkaerő letelepedését nagyban megnehezítené a brexit után. Azonban ezzel szívatják azokat a munkavállalókat is, akik az Egyesült Királyság megtartana.

A bevándorlás megállítása és nehezebbé tétele állt a brexitterveknek a központjában, legalábbis amíg Teresa May vitte a brexit dealt.

A megegyezés tologatása miatt a mai napig túl sok alternatíva van a brexittel kapcsolatban. A magyar munkavállalóknak nem kell attól félniük, hogy elveszítik a munkájukat, de a brexit után sokkal több adminisztrációs kihívás elé állítja őket a kormány, ahogy azokat a cégeket is, akik külföldi munkavállalókat alkalmaznak. Az új letelepedési rendszert megpróbálja szimpatikussá tenni a brit kormány (annyira, hogy még magyarul is készítettek plakátot) azonban a bérek változásáról és a munkaerőpiaci feltételekről még csak találgatások vannak.

Mennyi magyarra is lehet ez hatással?

A KSH által készített Demográfiai Portré felmérése alapján 2018-ban körülbelül 200 ezer magyar élhet az Egyesült Királyságban. Ennek a számnak a nagyobb arányát a diplomás munkavállalók teszik ki, akik általában teljes háztartással, hosszabb időre költöznek ki és vállalnak munkát. A szám kisebb arányát a szakmunkások teszik ki, akik rövid időre utaznak ki ezt a számot a 12 hónapos munka és letelepedési engedélyek arányából figyelte meg a KSH. A diplomás munkavállalók hosszútávú berendezkedését az is mutatja, hogy egyre több kisbaba születik külföldön, például az Egyesült Királyságban 2016-ban körülbelül 2300 magyar született. 

FOTÓ: Unsplash

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek