Egy német vállalkozó a Die Weltben írta le, miért kedveli Orbán Viktort

Szerző: Techet Péter
2019.07.10. 19:32

Egy német villamossági cég tulajdonosa, akinek magyarországi gyárát 2017-ben Orbán Viktor nyitotta meg, a neokonzervatív Die Welt napilapban ódát zeng Orbán Viktorhoz. Szerinte még a nap is Magyarországon kel fel Európában.

Egy német vállalkozó a Die Weltben írta le, miért kedveli Orbán Viktort

A villamossági területen tevékenykedő OBO Bettermann cég tulajdonosa, Ulrich Bettermann a neokonzervatív berlini Die Welt napilapban véleménycikkben dicsérte egekbe a magyar miniszterelnököt. Nem először teszi ezt: 2015-ben egyszer már kiállt az orbáni migrációs politika mellett Angela Merkelével szemben.

A vállalkozó ezúttal a harminc évvel ezelőtti magyar-osztrák határnyitásra fűzi fel a gondolatait, annak kapcsán írja le, miért is kedveli Magyarországot – de sokkal inkább az derül ki: miért is kedveli Orbán jelenlegi gazdasági politikáját.

Bettermann leírja, hogy tolókocsiba kényszerült fiát harminc évvel ezelőtt a budapesti Pető Intézétben kezelték, az idén harmincnégy éves fia pedig Magyarországon is maradt, magyarul is megtanult. Fia magyar kiejtését személyesen a miniszterelnök is megdicsérte, ami nagyon megérintette az apát: „Orbán Viktor Christopht (a vállalkozó fiát) a barátjának nevezi, aki ugyanolyan jól beszél magyarul, mint ő, a magyar miniszterelnök.”

Többek között emiatt telepített az OBO Bettermann Bugyin gyárat, amit 2017-ben Orbán Viktor adott át személyesen Leslie Mandoki zenéjére.

A vállalkozó szerint ma Magyarországról lehet kihívni az Európán kívüli, olcsó munkabért kínáló országokat.

„Orbán Viktort is a barátaim közé sorolhatom, és erre büszke vagyok. Magyarországot a vezetése alatt a politikai stabilitás, a kiegyensúlyozott költségvetési politika és az egyszerű adórendszer jellemzi. Magyarország hatékonyan támogatja a családokat a tervezettséget nélkülöző bevándorlás helyett” – dicséri a Fidesz elnökét a vállalkozó.

Bettermann leírja, hogy mindig is érdekelte a politika: jó viszonyt ápolt a már elhunyt Helmut Kohllal, Franz-Josef Strauß-szal és Hans-Dietrich Genscherrel –

az élők közül pedig Gerhard Schröderrel és Orbán Viktorral van jóban.

A magyar-német kapcsolatok elmélyítése érdekében hozta létre Bettermann Bugyi községben a Hans-Dietrich-Genscher-házat, ami lényegében nem más, mint egy 2017-ben átadott irodaház.

Szijjártó hazatelefonálva jelentett be beruházásokat

A magyar kormány és a német gazdasági körök jó kapcsolatát bizonyítja az is, hogy – az MTI értesülései szerint, amelyeknek persze egyelőre egyetlen forrása Szijjártó Péter hazatelefonálása – a Münchenben tárgyaló magyar külügyminiszter bajor cégektől 45 milliárd forintnyi újabb beruházásra kaphatott ígéretet.

A bajor fővárosban Szijjártó nem csak gazdasági szereplőkkel, de többek között Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnökkel, valamint Reinhard Marx, menekültpárti müncheni érsekkel is találkozott.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek